Isoleren

Wat is asbest en hoe kun je het laten verwijderen?

Asbest is een in de natuur voorkomende vezel die vanwege zijn sterkte en hittebestendigheid in allerlei bouwmaterialen werd gebruikt. Hoewel asbest niet meer wordt gebruikt in nieuwbouwprojecten, is het nog wel te vinden in veel oudere huizen en gebouwen. Als asbesthoudende materialen worden beschadigd of verstoord, kunnen asbestvezels vrijkomen in de lucht, waar ze kunnen worden ingeademd en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Gezondheidsproblemen door asbest

Blootstelling aan asbest wordt in verband gebracht met een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waaronder longkanker, mesothelioom en asbestose. Als je denkt dat je mogelijk bent blootgesteld aan asbest, is het belangrijk dat je meteen een arts raadpleegt. Asbest verwijderen kun je laten doen door een opgeleide professional. Ga liever niet zelf aan de slag ermee!

Hoe herken je asbest?

Asbest kan worden gevonden in een verscheidenheid van bouwmaterialen, met inbegrip van isolatie, dakspanen, bevloering, pijp- en ketelisolatie, brandwerende materialen, textuurverf en andere producten. Als je vermoedt dat een materiaal in jouw huis of kantoor asbest bevat, moet je contact opnemen met een opgeleide professional om het te laten testen. Asbestonderzoek wordt meestal uitgevoerd door een monster van het materiaal in kwestie te nemen en dit voor analyse naar een laboratorium te sturen. Asbest verwijderen in Vlaanderen en in Nederland gaat op dezelfde manier. Het advies is en blijft: ga het niet zelf proberen en laat het door een deskundige doen.

Hoe gaat het verwijderen in z'n werk?

Asbestverwijdering is een complex en gevaarlijk proces en het is belangrijk dat het correct wordt uitgevoerd om te voorkomen dat jijzelf of anderen worden blootgesteld aan asbestvezels. De eerste stap bij het verwijderen van asbest is het verwijderen van alle asbesthoudende materialen voordat het werk begint. Dit omvat alle isolatie, vloeren, dakspanen, pijp- en boilerisolatie, brandwerende materialen, structuurverf en andere producten. Zodra alle asbesthoudende materialen zijn verwijderd, wordt de ruimte gereinigd en gestofzuigd om alle asbestvezels te verwijderen die tijdens het verwijderingsproces kunnen zijn vrijgekomen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in