Tuinplanning
Tuintips

Tuin voorjaar klaarmaken: zo doe je dat

De lente is in aantocht: de temperaturen gaan omhoog en de zon komt vaker tevoorschijn. Buiten begint er steeds meer te leven: de vogeltjes fluiten, de eerste insecten zijn gespot. Na de winter is je tuin zeker toe aan wat tuinonderhoud. Tijd om de tuin voorjaar klaar te maken. Met deze handige lentetips maak jij je tuin en terras klaar voor de zomer!

Meer weten over tuinonderhoud, tuinaanleg of renovatie? Lees het op deze tuingids.

Tip 1: Begin met opruimen

Ruim als allereerste de laatste sporen van de winter op. Gooi bladeren en takken in de container. Er zullen ook vast een aantal planten zijn die de winter niet hebben overleefd: haal deze uit je tuin en gooi ze weg. Heb je nog andere troep in je tuin? Dit is het moment om het op te ruimen. Na het opruimen heb je weer overzicht over je tuin en wat er nog meer moet gebeuren.

Tip 2: Snoeien

De maanden maart en april zijn ideale maanden om planten en heggen te snoeien. In de regel geldt dit voor alle planten en struiken die na juni bloeien. Je hoort mensen wel eens zeggen: “snoeien doet groeien” en dat is zeker waar: je verwijderd dode en oude takken, waardoor er meer ruimte is voor nieuwe. Iedere plant vereist een andere manier van snoeien: zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat jou plant of heg nodig heeft.

Tip 3: Onkruid verwijderen

Wat groeit sneller dan andere planten? Juist: onkruid. Met de eerste zonnestralen en een hogere temperatuur zie je direct onkruid verschijnen. Door het zo snel mogelijk te verwijderen, voorkom je dat het onkruid zichzelf uitzaait. Het beste is om onkruid met de hand te verwijderen, maar je kunt het ook schoffelen. Doe dit op een dag wanneer de zon schijnt, zodat het onkruid verbrand en niet meer terug keert.

Tip 4: Gazon verzorgen

Vanaf ongeveer 5 tot 7 graden begint het gras alweer te groeien. Het is daarom vroeg in het voorjaar al tijd voor de eerste maaibuurt. Heb je last van mos in het gazon? Na de eerste keer maaien kun jij je gazon gaan verticuteren, met een speciale verticuteerhark. Hiermee verwijder je het mos en ander onkruid uit je gazon. Zaai en bemest tot slot je gazon na het verticuteren: zo heeft je gras weer voldoende voedingsstoffen om te groeien en zorg je ervoor dat op kale plekken weer mooi, vers gras groeit.

Extra tip: zorg voor voldoende bemesting voor je gehele tuin. Ook planten, heggen en struiken kunnen in het voorjaar wel wat extra voeding gebruiken. Zo komt je tuin weer op kracht na de winter!

Tip 5: Terras en tuinpad klaarmaken

Je herkent het vast wel: na de winter is al je bestrating groen uitgeslagen. Tijd om dat nu aan te pakken! Je kunt dit op meerdere manieren doen bijvoorbeeld met behulp van strooizout, groene Biotex, schoonmaakazijn of de hogedrukspuit. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of chloor: dit is zeer schadelijk voor het milieu.

Tip 6: Tijd voor iets nieuws

Nu je tuin helemaal klaar is voor het buitenseizoen, is het ook tijd voor iets nieuws. Eind april is een geschikte tijd voor het planten of zaaien van nieuwe planten, heggen en bomen. De bodem is dan voldoende opgewarmd waardoor de beplanting snel wortelt. Het is een trend om binnen naar buiten te halen met bijvoorbeeld een veranda of pergola. Of geef je tuin een upgrade met een nieuw terras. Wist je dat je dan profiteert van het verlaagde btw-tarief van 6%? Meer informatie vind je op financien.belgium.be.

Heb jij zelf geen groene vingers? Een tuinman maakt jouw tuin graag klaar voor het voorjaar. Je vindt hier een handig overzicht van alle tuinmannen uit Vlaanderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in