Financiele aspecten
Renoveren

Renovatiewerken financieren door de hypothecaire lening te hergebruiken

Wanneer je van plan bent om renovatiewerken aan je woning uit te voeren, kan je altijd bij de bank aankloppen voor een renovatielening. Het kan echter interessanter zijn om je oude hypotheek te hergebruiken. Hiervoor dient de hypothecaire inschrijving nog voldoende lang te lopen en dien je ook al voldoende te hebben afgelost.

Hypothecaire inschrijving kan gedurende dertig jaar worden gebruikt

Bij een hypothecaire lening verkrijgt de bank voor een afgesproken waarde een hypotheek op de woning. De woning is dan de voornaamste garantie dat de lening wordt terugbetaald. Door deze garantie kan de bank extra voordelige voorwaarden toekennen die een stuk gunstiger zijn dan bij bijvoorbeeld een autolening. Deze hypothecaire inschrijving loopt altijd af na dertig jaar, ook als de lening sneller wordt terugbetaald.

Wanneer de lening voor het huis afloopt of het einde ervan in zicht is, kan een wederopname van de hypothecaire lening interessant zijn. De lopende hypotheek wordt dan opnieuw gebruikt om van financiële voordelen te genieten, zonder dat je opnieuw naar de notaris moet. Je betaalt dus ook geen akte-, hypotheek- of notariskosten. Het bedrag dat je op deze manier kan heropnemen, is beperkt tot wat je reeds hebt afgelost. Als dit bedrag niet zou volstaan, kan aanvullend op de wederopname een tweede hypothecair krediet worden overwogen. Hierop dien je natuurlijk wel notariskosten te betalen.

Een flexibel en voordelig verbouwingsbudget

De looptijd van de wederopname kan je in principe zelf bepalen. Dit hoeft dus niet per se overeen te komen met de resterende looptijd van het bestaande krediet. Enkel moet het passen binnen de duur van de hypothecaire inschrijving die dertig jaar bedraagt. De lening wordt afgesloten aan de huidige rentevoeten en niet aan de rentevoet die je oorspronkelijk kreeg. De nieuwe rentevoet kan gunstiger of minder gunstig dan de vorige zijn.

De wederopname kan gedurende de volledige looptijd van de hypothecaire inschrijving gebeuren, ongeacht of de lening dan al dan niet volledig is terugbetaald. Je kan de lening niet zomaar aangaan ter vervanging van een persoonlijke lening of een autolening, maar wel om verbouwingen of renovatiewerken aan het huis te doen. Voor de aanbouw van een garage kan het bijvoorbeeld wel. Wanneer een woning tien jaar oud is, geldt er bovendien een verlaagd btw-tarief voor de renovatiewerken. Door even te wachten tot de woning voldoende oud is en vervolgens een wederopname te doen, kan je dan ook veel besparen.

Ook mogelijk voor het aankopen van een nieuwe woning

Verder kan je de wederopname gebruiken om de aanschaf van een opbrengsteigendom of een buitenverblijf te financieren. Ook hier is de besparing mooi meegenomen. En hoewel er niet langer een belastingvermindering voor de aankoop van een enige en eigen woning is, is dit wel het geval voor de tweede, derde en vierde woning. Op de belastingbrief is een tweede woning dan ook voordeliger dan een gezinswoning. In tijden dat spaarboekjes niks opbrengen, de rentevoeten laag zijn en vastgoed veel opbrengt, is dit een populaire optie. Geen recht meer op de Vlaamse woonbonus Voor fiscale voordelen als de Vlaamse woonbonus wijzigt de wederopname niks. Voor het oude niet- afgeloste krediet blijft de Vlaamse woonbonus gewoon behouden. Het wederopgenomen gedeelte wordt echter gelijkgesteld aan een nieuw krediet. Dit wil zeggen dat het fiscale regime dat van toepassing is op de datum van de aanvaarding van het kredietaanbod, van toepassing is op het wederopgenomen deel. Als deze datum voor 1 januari 2020 ligt, is het oude regime mét de Vlaamse woonbonus van toepassing. Bij latere datums is dat niet langer het geval.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in