Beveiliging

Met deze tips is wintertijd geen inbraaktijd

De knusse herfst en winter komt er weer aan. Maar wintertijd is ook inbraaktijd. Het wordt eerder donker en dus hebben inbrekers meer tijd om hun slag te slaan. En met de deuren weer dicht te doen om de warmte binnen te houden, sluiten ook meer mensen zichzelf weer buiten.

De meeste woninginbraken vinden plaats van november tot en met februari. Tijd dus om nu maatregelen te nemen. Met simpele preventieve maatregelen, zoals goede sloten, kun je snel veel leed besparen. Bij een inbraak telt namelijk niet alleen wat weg is en welke schade er is, ook emotioneel gebeurt er veel met je. Iets dat je niet zomaar weer met een verfje uit kunt wissen.

Vertragen is de truc

De beste tip is zorgen dat je het binnenkomen in jouw huis vertraagd. Daarbij zijn goede sloten zijn dus belangrijk. De slotenmaker kan je adviseren en de beste tips geven wat in jouw situatie goede sloten zijn. Want hoe langer het duurt voor een inbreker binnen kan komen, hoe groter de kans dat hij gezien wordt en het opgeeft. Kiezen voor degelijk hang- en sluitwerk, vertraagt een mogelijke inbraaktijd behoorlijk en is dus effectief. Ga je sloten vernieuwen, denk dan ook aan de hogere verdiepingen want het slaapkamerraam of doucheraam is bij inbrekers vaak ook erg in trek.

Preventief denken werkt beter

Als bewoner kun je, naast goede sloten, zelf ook de inbraakkans nog meer verkleinen. Zoals gebruik maken van tijdschakelaars en (buiten)lampen die werken met een sensor. Een woning die onverlicht is, is voor inbrekers een teken dat de bewoner niet thuis is. Verstandig is dus om altijd te proberen een bewoonde indruk achter te laten. Daarnaast zorg ervoor dat de inbreker altijd zichtbaar is door goede verlichting te plaatsen. Zowel buiten als binnen. Denk in de winter ook eens aan kunst theelichtjes. Vanuit de verte zal de inbreker denken dat jij gezellig de kaarsjes aan hebt.

Sluit ramen en deuren, klinkt heel eenvoudig maar moet even in je systeem komen. Het werkt wel echt. Voor een inbreker is een opening van vijftien centimeter namelijk al genoeg om binnen te komen. Doe de ramen daarom ook dicht als je de hond gaat uitlaten of even melk gaat halen bij de supermarkt.

Leg waardevolle spullen daarnaast niet in het zicht en hang bijvoorbeeld geen adreslabel aan sleutels & ruim alle ladders op! Niet buiten achter in je tuin dus, maar in je schuur of garage.
Zet containers of andere hulpmiddelen waar je makkelijk op kunt klimmen zo ver mogelijk uit de buurt van je woning of achter slot en grendel. Kies eventueel ook voor camerabewaking en/of een alarmsysteem.
Veel buurten hebben tegenwoordig ook een buurtpreventie app. Zo help je elkaar om inbraken te voorkomen.

Binnen 25 minuten

Is het toch mis gegaan? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de sloten te vervangen. Ook als je bijvoorbeeld je sleutels verloren bent. Een slotenmaker heeft het zo opgelost. Slotenmakers leveren namelijk niet alleen goede sloten maar hebben ook een slotenservice waarmee na bijvoorbeeld een inbraak je huis in no-time weer veilig hebben. Of jou weer binnen laten als je je hebt buitengesloten of je sleutels kwijt bent.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in