Isoleren

Isolatietips om deze winter te besparen

De prijzen rijzen de pan uit en de gas-, en energierekeningen stijgen. Reden genoeg om isolatietips toe te passen in huis nu de winter weer voor de deur staat. Je kunt hierbij al veel zelf toepassen, maar als je het groter wilt aanpakken is het slim om een isolatiebedrijf in te huren. We gaan je wat isolatietips geven om deze winter flink te kunnen besparen!

Makkelijk zelf te isoleren

Er zijn een paar kleine aanpassingen die je makkelijk zelf kunt toepassen, zonder een grote verbouwing te hoeven doen. Zo kun je makkelijk isoleren door bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming aan te brengen. De verwarming straalt namelijk ook warmte uit naar de muur, waar je dus niets aan hebt en verloren warmte is. Door dit zelf te bevestigen weerkaatst de warmte terug de kamer in. 

Ook is het slim om te kijken naar je deuren en kozijnen. Vaak zitten hier kleine kiertjes die je kunt dichten. Kijk goed na of alle ramen goed afsluiten en of de deuren tot de grond komen. Ook een brievenbus is hier een voorbeeld van. Dit is eigenlijk gewoon een tochtgat in huis. Deze kun je makkelijk zelf afsluiten met een brievenbusborstel. 

Isolerend glas

Als je een verbouwing op de planning hebt staan, kun je alvast een goed begin maken met het goed isoleren van je huis. Vaak is de eerste stap in zo’n verbouwing het plaatsen van nieuwe kozijnen met beter isolerend glas, je verliest namelijk erg veel warmte via het raam. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je kantplank geïsoleerd te hebben om dit af te werken. Deze beton kantplank wordt toegepast tussen kozijn en metselwerk, waardoor het meteen netjes afgewerkt is. 

Als de kantplank geisoleerd geplaatst wordt, heb je meteen isolatie toegevoegd. Het is namelijk een betonnen kantplank waaraan een isolatielaag is bevestigd. Deze gecombineerde functie kan een flinke besparing realiseren. 

Het aanbrengen van isolatie

Het aanbrengen van isolatie kan een zeer groot verschil uitmaken qua energiebesparing. Er zijn veel verschillende soorten isolatie te vinden, maar je wilt het liefst investeren in een isolatie die duurzaam is. Een voorbeeld hiervan is steenwol isolatie, ook wel rotswol genoemd. Dit is een onbrandbaar en geluidswerend isolatiemateriaal. Het is 100% recyclebaar en heeft een zeer lange levensduur. 

Het is ook zeer multifunctioneel toe te passen. Zo kun je het gebruiken voor zowel het isoleren van spouwmuren, vloeren of het dak. Door de brandveilige eigenschappen kun je het ook veilig toepassen als isolatiemateriaal voor leidingen en luchtkanalen. 

Andere bespaartips voor de winter

Met het aanbrengen van extra isolatie of de andere isolatietips op te volgen kom al een heel eind. Toch zijn er nog een paar kleine bespaartips waar je op kunt letten. Zo is bewustwording van je verbruik heel belangrijk. Zodra je in de avond op de bank zit en je vindt het koud, pak er eerst een dekentje bij voordat je de verwarming hoger zet. 

Ook dingen zoals korter douchen, de verwarming uitzetten als je weg gaat en de tussendeuren achter je dicht doen kunnen op termijn al een flink stuk besparen op je rekening.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in