Ramen en deuren

HR glas: kosten & voordelen

Heb je nog enkel- of dubbelglas in je kozijnen zitten? Overweeg dan eens om dit te vervangen door HR-glas. Dit type glas isoleert veel beter, waardoor het een stuk duurzamer is. Benieuwd naar de kosten en voordelen van HR-glas? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat zijn de voordelen van HR-glas?

Het belangrijkste voordeel van HR-glas is de isolerende werking. Bij glas wordt de isolerende werking met een U-waarde aangeduid. Met deze U-waarde wordt aangegeven hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter glas dus isoleert!

Enkelglas heeft een gemiddelde U-waarde van 5,6. HR-glas heeft een U-waarde van 1,9, tot HR+++ glas met een U-waarde van 0,9. Dit grote verschil geeft wel aan dat er een stuk minder energie verloren gaat met HR-glas. Op deze manier bespaar je met HR-glas flink op de energierekening. Zo kan een gemiddelde eengezinswoning 600 m³ gas op jaarbasis besparen!

Een ander voordeel is dat je met de keuze voor HR-glas mogelijk in aanmerking kunt komen voor een premie. Op deze manier kun je het kostenplaatje voor HR-glas een stuk lager maken. Een glazenmaker kun je hier beter over informeren.

Wat zijn de kosten van HR-glas? Voor het plaatsen van HR-glas betaal je meer dan voor enkel- of dubbelglas, maar je kunt flink besparen op de energierekening. Voor HR+ glas moet je rekening houden met een prijs van € 75,- tot € 80,- per m². Voor de nog energiezuinigere variant, HR++, betaal je € 85,- tot € 90 per m². Dan heb je nog HR+++ glas. Hier leg je gemiddeld € 150,- tot € 180,- per m² voor neer. Deze prijzen zijn allemaal exclusief de kosten voor het laten plaatsen van glas.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in