Ramen en deuren

Hoe kies je de beste raamdecoratie uit?

Het is geen makkelijke opgave om raamdecoratie uit te kiezen. Vaak is het moeilijk om in te schatten hoe iets bij de rest van je interieur en woonstijl past en de keuze is ook nog eens heel groot. Je moet je daarom goed voorbereiden voordat je de keuze maakt. Het is belangrijk dat je let op een aantal kenmerken:

De kleur

Als je raamdecoratie moet uitzoeken voor een kleine ruimte, pas dan op met de kleuren. Door donkere kleuren kan een ruimte al snel veel kleiner lijken. Houd er ook rekening mee dat je een kleur kiest die goed past bij de rest van je interieur, zo voorkom je teleurstellingen wanneer je raamdecoratie eindelijk in je huis hangt. Je denkt er misschien niet altijd over na, maar raamdecoratie beslaat een grote oppervlakte en daardoor is het erg aanwezig in je interieur.

Het patroon

Een patroon kan ervoor zorgen dat de kamer optisch groter lijkt. Verticale strepen zorgen ervoor dat een kamer hoger oogt en horizontale strepen zorgen er juist voor dat je kamer groter lijkt in de breedte. Kijk wel uit dat het patroon niet te uitgesproken is. Raamdecoratie gaat lang mee en het zou jammer zijn als je er al snel op uitgekeken bent.

Het materiaal

Dikke stoffen houden in de winter de warmte binnen, maar ze kunnen er in de zomer ook voor zorgen dat het binnen erg warm wordt. Als er in de ruimte geen mogelijkheid is om de warmte af te drijven, dan is een dikke stof geen ideale optie. Kies een stof die past bij jou en je levensstijl. Heb je nog jonge kinderen of huisdieren? Kies dan een stof die je gemakkelijk kan wassen.

De functie

De raamdecoratie je woonkamer heeft een hele andere functie dan die in je slaapkamer. In je slaapkamer wil je graag dat het donker is en daarom kan je daar het beste voor verduisterende raamdecoratie kiezen. Voor je woonkamer geldt weer dat raamdecoratie ook een decoratieve functie heeft, daar kies je dus voor raamdecoratie die zorgt voor een aangename sfeer. Daarnaast kan de juiste raamdecoratie ook voor de juiste akoestiek in een ruimte zorgen. Voor grotere ruimtes heb je vaak gordijnen nodig om ervoor te zorgen dat het niet langer leeg en hol klinkt.

Het onderhoud

Sommige raamdecoratie heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Wanneer je bijvoorbeeld jaloezieën voor je raam hebt hangen, moet je deze redelijk vaak schoonmaken omdat daar snel stof op blijft liggen. Aan de andere kant gaan jaloezieën wel weer veel langer mee dan de meeste gordijnen, omdat je op gordijnen sneller bent uitgekeken.

Het karakter van je huis

De ene raamdecoratie heeft een veel klassiekere uitstraling dan de andere. Zorg er daarom voor dat je altijd een raamdecoratie kiest die past bij de uitstraling van de rest van je huis. Veel mensen beseffen niet hoe storend het is als je huis op een klassieke manier is ingericht, maar wel strakke, moderne raamdecoratie heeft.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in