Isoleren

Een reeds geïsoleerde muur na-isoleren

Het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur is best mogelijk! In dit artikel overlopen we enkele risico’s van na-isoleren, en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je lang kan genieten van je spouwmuurisolatie.

Waarom de spouwmuur na-isoleren?

Of je al dan niet een spouwmuur hebt, is vaak afhankelijk van het bouwjaar van je woning. Huizen die na de jaren ‘80 zijn gebouwd hebben vaak wel een geïsoleerde spouw, maar het komt vaak voor dat dat isolatiemateriaal niet van goede kwaliteit is of dat het na al die jaren versleten is. Het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur is dan zeker een goed idee. Zo voelt je huis snel weer comfortabel en warmer aan.

Ook kan het voorkomen dat het isolatiemateriaal in de spouw aangetast is door vocht en schimmel. Je wacht dan best niet te lang met die isolatie te vervangen. Laat je het vochtige isolatiemateriaal in de muur zitten, kan het vochtprobleem uitbreiden en kan je last krijgen van schimmel in huis. Vaak moet de muur ook worden hersteld om de kern van het probleem volledig aan te pakken.

Spouwmuurisolatie is niet alleen populair omdat het voordelig is ten opzichte van andere isolatietechnieken, het is ook een klus die snel geklaard wordt. Als bewoner heb je geen last van stof of rommel en je bent er in één dag van af.

Kan je de muur na-isoleren?

Wanneer je van plan bent om je spouwmuur opnieuw te isoleren, moet je eerst checken of dat überhaupt wel mogelijk is. In sommige gevallen kan de spouwmuur vervuild zijn met zand, cement of verouderd en afgebrokkeld isolatiemateriaal. De isolatiespecialist moet de muur eerst vrijmaken zodat het nieuwe isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Vaak wordt er dus op voorhand een onderzoek gedaan, indien je niet helemaal zeker bent over de staat van de spouwmuur. Zo kan je alsnog kiezen voor een andere isolatietechniek als het te moeilijk zou zijn om de spouw te isoleren.

Natuurlijk is het goed nieuws als je spouwmuur in goede staat is en de specialist kan beginnen met isoleren. Via kleine gaatjes tussen de voegen wordt het materiaal naar binnen geblazen of gespoten. De gaatjes worden netjes gedicht en klaar is kees.

Oude spouwmuurisolatie verwijderen

Wanneer het oude isolatiemateriaal uit de spouw moet gehaald worden, kan dat op verschillende manieren gebeuren. Het hangt er van af welke rommel er nog in de spouw zit. Soms moet de binnenmuur worden opengebroken, maar soms kan de vuiligheid met een zuigsysteem eruit worden gezogen. UF-schuim is een isolatiemateriaal dat vroeger vaak werd gebruikt, maar dat helemaal niet zo duurzaam is. UF kan gelukkig wel uit de muur worden gezogen zonder dat die moet worden opengemaakt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in