Isoleren

Een comfortabel huis dat geld oplevert

Nu de herfstdagen er weer aan komen, verlang je al snel naar binnen. Naar warmte en comfort. Toch zie je de meter en daarmee de energiekosten niet graag oplopen. Tijd dus om het goed aan te pakken met isolatie.

Het isoleren van je woning is uiteraard altijd een goed idee. Een van de eerste opties en een goede en slimme stap naar een duurzame woning is het isoleren van de spouwmuren. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Deze opvulling zorgt ervoor dat er minder warmteverlies is. Hierdoor is deze manier van isoleren de meest rendabele isolatie.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

De spouw of spouwmuur is dus de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Is deze niet geïsoleerd dan kan de lucht vrijuit bewegen. Hierdoor gaat er veel warmte uit huis verloren. Door het isoleren van je spouwmuur, zorg je ervoor dat de lucht in de spouw niet meer beweegt. Hierdoor verlies je minder warmte en het je ook nog eens minder last van vocht of schimmelvorming.

Het isolatiemateriaal is er in verschillende soorten met elke eigen voor en nadelen. Glaswol, een minerale wol gemaakt van zand en gerecycled glas is uitermate geschikt om je muur na te isoleren. Bijkomend effect is dat glaswol ook een goede geluidsisolatie geeft en milieuvriendelijk is. EPS parels, een ander veelgebruikte soort spouwmuurisolatie, zijn parels gemaakt van polystyreen of piepschuim. Deze kleine bolletjes worden in de muur gespoten. Een voordeel is dat het dampdoorlatend en waterafstotend is en dat er een kleiner boorgat nodig is dan bij glaswol. Het materiaal is echter lastig aan te brengen bij vorst en er is een kans dat er korrels zijn op zolder, kruipruimte of meterkast.

Nog een andere manier van na-isolatie is gebruik maken van PUR schuim. Dit polyurethaanschuim is gemaakt van polyol en isocyanaat en wordt ook via boorgaten in de spouwmuur geïnjecteerd. Hierna zet het materiaal zich uit tot een schuim waarmee alle naden en kieren worden opgevuld. PUR schuim heeft de hoogste isolatiewaarde en werkt ook in een smalle spouw. Het is wel de duurste variant en lastig te verwijderen.

Is jouw woning geschikt?

Helaas is niet elke woning geschikt voor het isoleren van de spouw. Dit komt omdat oudere woningen voor 1920 bijvoorbeeld zónder spouw zijn gemaakt. Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 – 1975 hebben meestal wel een spouwmuur die over het algemeen niet geïsoleerd is. Hierbij is isolatie of na-isolatie nodig. Woningen van na 1975 hebben meestal een spouwmuur met enige spouwmuurisolatie aanwezig.

Kosten en baten

De precies kosten en opbrengsten zijn van diverse zaken afhankelijk. Wel zijn er gemiddelde cijfers bekend waardoor je een inzicht krijgt van de besparingen. Bij een tussenwoning levert een spouwmuurisolatie zo’n € 260 per jaar op en bij een 2-onder-1-kap of hoekwoning loopt dit al gauw op tot een € 500 per jaar. Heb je een vrijstaand huis dan is je besparing nog hoger en gemiddeld € 700 per jaar. Daarbij zijn er ook nog diverse isolatie subsidies voor het isoleren van je woning. Dat isoleren geld oplevert, is dus een feit. Toch moet je eerst kosten maken. Deze kosten heb je gemiddeld al in zo’n 3 tot 5 jaar terugverdiend. Daarnaast levert isolatie een upgrading van je huis op. Voor de werkzaamheden hoef je het niet te laten. Meestal duurt het isoleren 1 dag en heb je geen stof of rommel in huis.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in