Tuintips

Biologisch tuinieren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

De coronaperikelen hebben ervoor gezorgd dat we anders gingen consumeren. Steeds meer mensen begonnen bijvoorbeeld tijd te besteden in de tuin. Naast tuingereedschap en tuinproducten deden ook biologische producten het heel goed. Volgens RetailDetail valt het op hoe sterk de interesse in tuinieren is gestegen (meer dan 17% dan normaal). Het toont aan hoe consumenten psychologisch comfort vinden in de tuin. Deze evolutie is zeker aan te moedigen en het kan zelfs hand in hand gaan met de groeiende interesse voor biologische alternatieven. Net daarom dompelen wij je met dit artikel onder in de wondere wereld van biologisch tuinieren.

Kennismaking met biologisch tuinieren

Tijdens het zomers tuinieren is het natuurlijk fijn om een hoedje, werk T-shirts en andere aangepaste kleding te dragen. Onder meer de zomerse werk T-shirts van Engelbert Strauss, met of zonder kragen, zijn een goed idee. Het is uiteraard nog fijner om je gewassen onder de zomerse zon open te zien bloeien en te aanschouwen hoe vlinders en andere insecten hun weg vinden naar je outdoor paradijs.

Biologisch tuinieren helpt je bij het creëren van al dit natuurschoon. Wat is biologisch tuinieren? Biologisch tuinieren is een vorm van tuinieren die focust op een optimaal natuurlijk evenwicht. Dit wil niet zeggen dat je geen meststoffen of bestrijdingsmiddelen mag gebruiken, maar wel dat je de natuurlijke cycli niet verstoort. Er zijn namelijk heel wat biologische alternatieven voor kunstmest en gifstoffen. Een voorbeeld daarvan is brandnetelgier. Dit verdrijft bladluis en andere schadelijke beestjes, maar het versterkt ook de planten en het bevordert het bodemleven. Hier lees je meer over de basisprincipes bij duurzaam tuinieren.

Beginnen met biologisch tuinieren

Hoe kun je biologisch tuinieren? Als je al tuiniert, is de stap naar biologisch tuinieren helemaal niet zo groot. Het gaat er dan vooral om dat je bepaalde middeltjes links laat liggen en de voorkeur geeft aan biologische alternatieven. Hier ga je zo ver in als je zelf wilt. Zo kan je bijvoorbeeld duurzaam gereedschap gebruiken of enkel duurzame werk T-shirts gebruiken.

Als je nog niet tuiniert, begin je bij voorkeur op een klein stukje grond van zo'n dertig vierkante meter. Dit is voldoende groot om resultaat te boeken en het geeft je de tijd om het biologisch tuinieren aan te leren. Begin daarbij met gemakkelijke teelten, zoals tuinkers, warmoes, bieslook, citroenmelisse en snijsla. Op termijn kan je naar iets moeilijkere gewassen overschakelen, zoals aardappel, pastinaak, courgette en snijselder. Pas als je dit alles in de vingers hebt, kan je denken aan moeilijkere teelten als wortelen, asperges en prei. Hiervoor is echter niet elke grond even goed geschikt.

Benodigdheden bij het biologisch tuinieren

De basis ligt bij de eigen afvalstoffen. Dit wil zeggen dat je zelf meststof maakt op basis van je eigen tuin- en keukenafval. Je gebruikt daarvoor een composthoop die je op een zonnige plek zet. Zorg voor verschillende soorten biologisch afval en beperk de hoeveelheid gras. Zelfs bioplastic of je biologisch afbreekbare werk T-shirts kunnen in de composthoop. Eventueel kan je ook compostversnellers gebruiken.

Verder maak je handig gebruik van de organische tuinkringloop, bijvoorbeeld door een vlinderkast, een insectenhotel en een bijenhuis in je tuin te plaatsen. Je moestuintje kan er alleen maar wel bij varen.

Denk ten slotte aan een zo natuurlijk mogelijke tuininrichting. Zo gebruik je ook regenwater om je tuintje te bewateren. Wat heel goed werkt, zijn de RainBloxx van ACO. Dit zijn infiltratie-elementen voor het opslaan van hemelwater. Uiteraard zijn er nog heel wat andere manieren om hemelwater te hergebruiken, bijvoorbeeld met behulp van een regenwaterput of regentonnen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in