De badkamer
De keuken
Reportage

Plexiglas achterwand in de keuken

Plexiglas achterwand: spelen met licht en zicht
Wil je een keuken die echt in het oog springt? Dan is Plexiglas een echte aanrader. Het gladde, glanzende oppervlak van plexiglas plaat geeft een hoogwaardige uitstraling en is gemakkelijk schoon te maken. Plexiglas is leverbaar is een groot aantal kleuren, dit biedt veel mogelijkheden bij het ontwerpen of restylen van een keuken. Daarnaast is er de keuze in doorzichtige (gekleurde) en opaalkleuren. Dat houdt in dat de plaat wel lichtdoorlatend is, maar niet doorzichtbaar is, net als matglas. Dit biedt geweldige mogelijkheden bij het ontwerpen, een oude gemetselde muur in de keuken kan nu mooi in het zicht blijven, maar je hoeft ‘m nu nooit meer schoon te maken. Met opaalkleuren kun je de minder fraaie aspecten achter het plexiglas mooi afdekken. De afwisseling tussen transparante en opaalgekleurde platen geeft een spannend visueel resultaat. De lichtdoorlatendheid van plexiglas biedt ook interessante mogelijkheden voor verlichting en het lichtontwerp, met behulp van achtergrondverlichting wordt het kleureffect van plexiglas nog veel groter. Je ziet: mogelijkheden te over.

Plexiglas achterwand in combinatie met led-verlichting
Transparant plexiglas biedt de mogelijkheid om de achterwand aan de achterzijde te verlichten, dit geeft echt een prachtige uitstraling aan de keuken. Met led-strips kan de verlichting prima achter de plexiglas achterwand worden weggewerkt, vanwege de levensduur hoeft de verlichting niet vervangen te worden. Voor een echt speciaal effect kun je gebruik maken van de lichtgeleidende eigenschappen van plexiglas. Door de led-verlichting op de kopse kant te monteren zal de plaat in zijn geheel oplichten, dit geeft de keuken een hightech uitstraling. Tip: plaats de led-strips aan de bovenzijde, hierdoor hoeven de strips het gewicht van de plaat niet te dragen, en kunnen de strips mooi achter een lijst worden weggewerkt.

Bij de gebruikelijke plaatsing van keukenverlichting, onder de keukenkastjes, geeft semitransparant plexiglas een mooi diepte-effect, zeker bij de donkere kleurtinten. Gedurende de dag is de kleurintensiteit voortdurend anders. Zodra de achterwand verlicht wordt, zal de kleur verlopen van helder tot zeer diep.

Plexiglas achterwand bestellen en monteren
Plexiglas kun je bij Kunststofplatenshop.nl gratis op maat bestellen, het is leverbaar in grote maten, tot 203 bij 305 centimeter. Bij plexiglas moet je rekening houden met het uitzetten, bestel de plaat een halve centimeter kleiner in de lengte en breedte. Mocht het nodig zijn om kleine aanpassingen te doen voor de pasvorm, dan is het goed om te weten dat plexiglas makkelijk te bewerken is. 

Plexiglas wordt gemonteerd met een kit / lijm verbinding. Ondoorzichtige platen kunnen rechtstreeks op de bestaande achterwand gemonteerd worden, opaalkleurige en transparante platen worden in een kitlijst gemonteerd. Voor montage moeten de platen goed gereinigd en geprepareerd worden. Behandel eerste de achterzijde, verwijder de beschermfolie en behandel de plaat met een reinigings- en beschermmiddel. Wij raden hiervoor Burnus antistatische reiniger aan. De voorzijde doe je pas na het monteren! Plaats de plexiglas plaat tegen de wand, met behulp van tape kun je de bovenzijde tegen de wand houden, aan de onderzijde ondersteun je de plaat met vulhoutjes. Tip: demonteer een aantal houten wasknijpers, deze zijn zeer geschikt als vulhout bij het stellen van de plaat. Houd rekening met de zetnaad aan weerszijden, als je twee platen naast elkaar zet, dan houd je de verticale naad iets kleiner: 2 millimeter. De flexibiliteit van de kit vangt de beweging van de platen in dit geval goed op.

Als de plaat goed gepositioneerd is kan het kitten beginnen. Kies een kit die zowel op plexiglas als op de ondergrond goed hecht, je moet hierbij rekening houden met het materiaal van de muur / aanrechtblad. Je hoeft alleen langs de randen te kitten, probeer te voorkomen dat er kit achter het plexiglas komt! Nadat de kitrand gedroogd is verwijder je het vulhout en de tape, nu hoef je alleen die plekken nog met kit te vullen. Vervolgens verwijder je de beschermfolie aan de voorkant waarna je deze met het beschermmiddel behandelt.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in