Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

PVC ramen en deuren

PVC is als materiaal voor ramen qua prijs de belangrijkste concurrent van hout. Daarom zie je ook heel vaak pvc-ramen, zowel voor nieuwbouw als renovatie.

De kleurvastheid en de kwaliteit van de gebruikte kunststoffen zijn er op vooruit gegaan ten opzichte van enkele decennia geleden. PVC voor ramen en deuren kan ook voorzien van motieven, bijvoorbeeld houtnerven, waardoor de ramen het uitzicht van geverfde houten ramen krijgen.

Enkele eigenschappen van pvc ramen

  • De profielen zijn in kamers verdeeld (2 tot meerdere (8!) kamers). Meerdere kamers in het pvc-profiel zorgen voor een thermische onderbreking. De lucht in de kamers vormt een buffer, waardoor de warmteoverdracht daalt en daardoor ook het warmteverlies zakt.
     
  • Meestal krijgt het profiel in één van de kamers een metalen of polyamide versterking. Dit maakt grotere afmetingen mogelijk. De polyamide versterking verhoogt de isolatiewaarde van het pvc-profiel.
     
  • In combinatie met drievoudig glas, bijvoorbeeld voor lage energiehuizen en passiefhuizen, is er extra aandacht nodig voor de sterkte van de opengaande delen. Hoe meer glasplaten er gebruikt zijn in een profiel (gelaagd, drievoudig, …), hoe zwaarder het raam. Glas weegt namelijk evenveel als gewapend beton. Het gewicht van het glas kan een profiel vervormen, waardoor bijvoorbeeld een deur of een opengaand deel van een raam kan verzakken. Dit kun je oplossen door te zorgen dat de profielen een betere en sterkere hoekverbinding hebben en dat de scharnieren steviger zijn, of dat er meer scharnieren gebruikt zijn.
     
  • PVC vraagt weinig onderhoud
     
  • U-waarde van PVC: Uf-waarde: 1,9 tot 1,6 W/m²K (bij meerkamersystemen), maar ook waarden lager dan Uf 1,0 W/m²K zijn mogelijk.

 

Voordelen van PVC voor raamprofielen

  • Onderhoudsvriendelijk: makkelijk schoon te maken, het kan extreme weersomstandigheden aan - let er bij het onderhoud wel op dat je de PVC-profielen met een natte, zachte doek of spons schoonmaakt. Met een droge doek schoonmaken kan krasjes veroorzaken. Gebruik eventueel een zacht schoonmaakproduct op waterbasis. Niet gebruiken wegens kans op beschadiging: bleekwater, ammoniak, aceton, waterstofperoxyde , cellulosethinner, ...
     
  • Moeilijk te reinigen PVC-profielen – doordat de ramen onbereikbaar zijn - kun je eenmaal per jaar schoonmaken met een speciaal daarvoor ontwikkeld product. Raadpleeg je raaminstallateur. PVC dat vlekken vertoont van verf, cement, beton, viltstift, … of krasjes heeft, kun je schoonmaken of herstellen met aangepaste producten. Informeer bij de installateur.
     
  • Heel wat esthetische mogelijkheden (RAL-kleuren, houtimitatie,…), ook verschillende kleurafwerking voor binnen en buiten mogelijk (binnen andere kleur dan buiten)
     
  • De kleur van in de massa gekleurde profielen is duurzamer (minder krasgevoelig,…) dan niet in de massa gekleurde profielen

 

Nadelen van pvc ramen

  • PVC kun je niet verven
     
  • PVC van mindere kwaliteit of niet in de massa gekleurd pvc kan onder invloed van het zonlicht veranderen van kleur (lichter worden)

 

PVC en passief

PVC is als materiaal geschikt voor ramen in passiefhuizen en lage energiewoningen. De huidige technieken laten toe PVC-profielen te produceren met Uf = tot 0,85 W/m²K, die ook luchtdicht zijn en versterkt met bijvoorbeeld glasvezel.
Het eerste passief schuifraam in Vlaanderen was er één uit PVC.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in