Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Voor elk terras het juiste hout

Een eigen terras. Ideaal om bij goed weer op je eigen terras te genieten van lekker eten, in goed gezelschap. Een mooi aangelegd terras is een terras van stevig materiaal dat tegen een stootje kan. Hout voor het terras kan dus perfect. Het is een warm en stevig materiaal. Met de 5 onderstaande vragen en antwoorden helpt het Belgian Woodforum, het nationaal houtinformatiecentrum, je het juiste hout voor je terras te kiezen.

1. Hoe kies je de geschikte houtsoort voor een houten terras?

Door blootstelling aan weer en wind, vocht en extreme temperatuurverschillen krijgt terrashout het hard te verduren. Om voor deze specifieke buitentoepassing in aanmerking te komen, moet een houtsoort voldoen aan hoge kwaliteitseisen inzake duurzaamheid, sterkte, slijtvastheid en bewerkbaarheid. Een bijkomend aandachtspunt is splintervorming.

Op basis van hun natuurlijke duurzaamheid worden houtsoorten onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen, van I tot V:

  • Klasse I staat voor zeer duurzame - hoge kwaliteit - houtsoorten, die in contact mogen komen met de grond
  • Houtsoorten die in klasse V vallen zijn niet duurzaam en dus niet geschikt voor contact met de grond, tenzij ze een speciale behandeling kregen. Alleen kun je behandelde houtsoorten na gebruik niet gemakkelijk recycleren.

Terrashout dat in contact komt met de grond kan bedreigd worden door schimmels. Daarom adviseert Belgian Woodforum om houtsoorten uit duurzaamheidsklasse I of II te gebruiken voor terrashout met rechtstreeks grondcontact. Ook houtsoorten van klasse IV of V die een vakkundige verduurzaming (procédé A4.1), hittebehandeling of acetyleringsprocédé ondergingen, komen in aanmerking. Voor terrashout dat niet rechtstreeks in contact komt met de grond zijn houtsoorten van duurzaamheidsklasse III eveneens geschikt.

 

2. Welke houtsoorten zijn er beschikbaar?

Tientallen ruim voorradige houtsoorten, waarvan een deel met FSC- en/of PEFC-ecolabel, voldoen aan de hoge kwaliteitseisen voor buitentoepassingen zoals de plaatsing van een terras. Qua uitzicht is er voor elk wat wils. Kenmerkend voor elke houtsoort is de unieke combinatie van specifieke houttekening en kleur.

Bekende houtsoorten:

  • Klasse I: Afrikaans padoek, afzelia, basralocus, bilinga, cumaru, ipé, itauba, jarrah, jatoba,  makoré, massaranduba, moabi, tali
  • Klasse II - III: bangkirai, merbau (klasse I-II), tamme kastanje, afrormosia (klasse I-II), faveira amargosa (klasse II-III), gonçalo alves (klasse I-II), iroko (klasse I-II), sapupira, tatajuba (klasse I-II)
  • Ook volledig spintvrij lorkenhout en oregon zijn geschikt als terrashout
  • Zachte naaldhoutsoorten zoals grenen, vurenhout, lorkenhout en oregon met spint komen ook als terrashout in aanmerking als ze eerst vakkundig verduurzaamd worden (procédé A4.1) of een hittebehandeling of acetylering ondergaan
  • Hittebehandeld wit Amerikaans essenhout: Wit Amerikaans essenhout is van nature niet duurzaam (klasse V). Dankzij de hittebehandeling verhoogt de duurzaamheid aanzienlijk (klasse I-II), wat het hout geschikt maakt voor gebruik als terrashout met en zonder grondcontact.
  • Europees eikenhout is vooral bekend van zijn vele toepassingen in het interieur maar wordt steeds vaker aangewend voor buitentoepassingen. Het hout beschikt van nature over een voldoende hoge duurzaamheid (klasse II-III) om in aanmerking te komen als terrashout.

Terrashout kiezen met deze praktische tips:

  • Kies je voor een terras in Afrikaans padoek, gebruik dan hout dat vakkundig gedroogd is tot een houtvochtgehalte van 18 à 20% .
  • Valt je keuze op ipé, ga dan voor rechtdradig ipé waarbij de houtvaten zichtbaar recht lopen in de lengterichting. Rechtdradig ipé blijft ook in zeer vochtige omstandigheden vele tientallen jaren in prima conditie. Het hout is bovendien, net als itauba, splintervrij, wat een extra troef is als terrashout.
  • Het ene teakhout is het andere niet. Het verschil tussen Moulmein teak dat in Zuidoost-Aziatische bossen groeit (klasse I) en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid. Dat verschil vertaalt zich in de kwaliteit en daarmee samenhangend in de prijs.
  • Ook de houtsoort yellow balau – de correcte benaming voor bangkirai - omvat verschillende kwaliteiten, elk met een verschillend prijskaartje.

 

3. Hoe plaats je een houten terras volgens de regels van de kunst?

Een houten terras vereist - zoals elk ander terras - een stabiele ondergrond, zoals:

  • Lichte stabilisé: laat water door en verhindert groei van onkruid
  • Betonnen ondergrond: zorg wel voor een goede afwatering (licht afhellend, weg van het huis). Het beton mag de muren van het huis ook niet raken (om waterinsijpeling te vermijden)

 
Voorzie op de ondergrond 30 tot 55 cm afstand tussen de onderliggers, afhankelijk van de dikte van de terrasplanken.
De terrasplanken zelf schroef je vast met een tussenafstand van 4 tot 10 mm, in functie van de gekozen houtsoort. Gebruik bij het plaatsen van een houten terras  altijd roestvrijstalen schroeven. Ijzeren, stalen of verzinkte schroeven corroderen en veroorzaken moeilijk te verwijderen verkleuringen in het hout.

Idealiter breng je de schroeven aan op ongeveer 3 cm van het uiteinde van de planken. De meeste houtsoorten vragen om voorgeboorde schroefgaten.

 

4. Hoe onderhoudsvriendelijk is een houten terras?

Een houten terras vraagt nauwelijks onderhoud.

Hout vergrijst

Door blootstelling aan zonlicht en regen treedt er snel een natuurlijke en gelijkmatige vergrijzing op. Dit vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de lange levensduur en de eigenschappen van het hout.

Vergrijzeing hout voorkomen

Door het aanbrengen van een kleurlaag die de uv-straling tegenhoudt, voorkom je vergrijzing. Kies voor een gepigmenteerde olie, afgestemd op de kleur van de houtsoort. De eerste keer breng je best 4 lagen aan. Respecteer de droogtijd en breng een volgende laag olie pas aan wanneer de vorige volledig droog én hard is. Wanneer je de behandeling uitvoert zoals het hoort, volstaat het om pas 2 à 3 jaar later het hout lichtjes op te ruwen en vervolgens een nieuwe laag gepigmenteerde olie aan te brengen.

Houten terras schoonmaken

Voel je de lenteschoonmaakkriebels opwellen en krijg je zin om je houten terras eens stevig onder handen te nemen? Een goede raad: gebruik een zachte waterstraal wanneer je de hogedrukreiniger hanteert. Een (te) krachtige waterstraal (te) dicht op het hout beschadigt namelijk het houtoppervlak.

Houten terras algenvrij houden

Dat geribbeld terrashout bij regenweer minder glad is, is een hardnekkige misvatting. Het tegendeel is waar. In de ribbels zetten vocht en vuildeeltjes zich gemakkelijk(er) vast, wat algengroei stimuleert. Af en toe een sproeibeurt met een algendodend middel is een doeltreffende oplossing om je terrashout algenvrij te houden.

 

5. Is terrashout een milieubewuste keuze?

Hout komt niet alleen sterk uit de hoek dankzij een natuurlijke uitstraling en authentieke charme. Ook inzake milieubewuste troeven doet deze oneindig hernieuwbare grondstof een stevige duit in het zakje. De ecologische eigenschappen van hout zijn actueler dan ooit. Op een moment dat alle landen inspanningen leveren om de CO2-uitstoot te verminderen, krijgt hout de kans om zijn unieke eigenschap om CO2  uit de lucht op te slaan en dit gedurende zijn volledige levensduur te fixeren, ten volle te benutten. Bovendien vraagt hout, in vergelijking met andere grondstoffen, aanzienlijk minder energie voor de verwerking tot producten. Zo legt 1 m³ hout in totaal 2 ton CO2 vast. In een houten terras van 5 m x 4 m zit ongeveer 0,5 m³ hout verwerkt, wat overeenkomt met een CO2-opslag van 1 ton.

Hout is een stevig materiaal met een lange levensduur en daardoor minder snel aan vervanging toe. Dat geldt zeker wanneer je voor elke bouwtoepassing de geschikte houtsoort gebruikt. De houtverwerking zelf levert amper afval op. Op het einde van hun levensduur kunnen houten producten hergebruikt, gerecycleerd of als groene brandstof (enkel onbehandeld hout!) benut worden. Zelfs de kleinste houtspaanders kunnen aangewend worden voor de productie van bijvoorbeeld spaanplaat.

Noot van de redactie: Wil je een echt verantwoorde en milieuvriendelijke keuze maken inzake hout voor je terras, kies dan voor FSC-gelabeld hout of hout dat op een verantwoorde manier gekapt werd. Als je voor tropisch hout kiest, controleer dan zeker of het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Zo ben je er zeker van dat het hout voor je terras niet illegaal gekapt werd, maar dat er nieuwe bomen voor in de plaats geplant werden.

 

Meer info: Belgian Woodforum 
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in