Tuinen in beeld: Landschapstuin met mooi dieptezicht

Gewijzigd op 17/07/2013 door TiM Vanhove

Een tuin van dertig are laten opgaan in het landschap: dit doel wilden de bewoners van deze halfopen woonst bereiken. De landschapstuin krijgt een mooi dieptezicht aangemeten. In elk hoekje van de tuin ontdek je iets nieuw. De rijkelijke beplanting geeft de tuin vier seizoenen lang kleur.
Tuinpaspoort
 • Locatie: Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
 • Voor- of achtertuin: beide
 • Soort tuin: landschapstuin
 • Oppervlakte: 3000m²
 • Krachtpunten: ruimtegevoel, mooi dieptezicht, rust

landschapstuin - achtergevel
De beplanting is opgevat in aparte eilanden zodat je bij het voorbij lopen telkens iets nieuw ontdekt.
© Steve Delrue

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze halfopen bebouwing wilden hun tuin met het landschap verbinden. De beplanting moest de verschillende seizoenen mooi laten uitkomen.

Tuinconcept

Van belang in het tuinconcept is dat de tuin en de omgeving een geheel vormen. Zo toont de tuin nog groter. De tuinarchitect wilde de natuurlijke helling in de tuin bewaren zodat de landelijke uitstraling niet verloren zou gaan.

landschapstuin - landschap
Van in de tuin heb je een weids zicht over het landschap.
© Steve Delrue

Panoramisch uitzicht

De stijl van de tuin moest vooral een mooie overgang maken met het landschap en goed aansluiten met de woning. Opvallend is dat je een heel mooi panoramisch zicht hebt vanuit de woning die je direct uitnodigt om de tuin in te trekken. Belangrijk in een tuin is dat je verschillende hoekjes krijgt die je moet ontdekken door in de tuin te wandelen. Van op een zitbank kunnen de bewoners van de tuin zelf genieten.
 • landschapstuin - plantenbak en bankEven verderop neerzitten in de tuin om van de tuin te genieten.
  © Steve Delrue
 • landschapstuin - gras en groenDe tuin loopt mooi door in het omliggende landschap. Je hebt de indruk dat de tuin bij het achterliggende bos hoort.
  © Steve Delrue
 • landschapstuin - beplantingDe beplanting is met stip uitgekozen om het hele jaar door kleur te geven aan de tuin.
  © Steve Delrue

Tot rust komen

Vanop het terras merk je bijna geen paadjes op, in deze tuin moeten het groen van de tuin en de omgeving ten volle tot hun recht komen. Een wandeling op het gras tussen de verschillende vaste planten en heesters geven een gevoel van rust.

Kleur in de tuin

Het fijne aan deze tuin is dat je elke maand van het jaar kleur in de tuin hebt. De verschillende heesters zorgen voor een mooie verbinding met de omgeving. Zo accentueren de boerenjasmijn en kardinaalsmuts tijdens de verschillende seizoenen. De grote groepen van vaste planten zorgen voor een gezellig kleuraccent in de tuin: kattenkruid, klokjesbloem, purperklokje en geraniums. Enkele merkwaardige planten zijn de pruikenboom, brandkruid, pioenroos en hartlelie.
Auteur: Kelly Cuypers - juli 2013

Folders over tuinarchitect