Tuinen in beeld: ecologische plattelandstuin

Gewijzigd op 8/11/2012 door Daan Slingers

Wat kun je doen met een tuin van 41 are? Wel, op die vraag krijg je hier een antwoord. Ontdek een landelijke tuin waar er ook plaats is voor verwildering en dieren. Een onverwachte combinatie, die toch goed uitpakt.
Tuinpaspoort
  • Voor- of achtertuin: achtertuin
  • Stijl: ecologisch, verwilderd
  • Oppervlakte: 4100m²
  • Krachtpunten: ecologisch, beleving, recuperatiematerialen

Wensen van de bewoners

De bewoners van dit huis in landelijk gebied wilden de roots aan de hand van een oude luchtfoto van het oude huis en tuinperceel opgraven. De vroegere tuin hoefde niet nagebootst te worden, maar ze verlangden wel naar een tuin in het landschap.
ecologische tuin - terras
Van op het beklinkerde zonneterras is er zicht op groen, en nog meer groen.
© Tuinen Vranckx
ecologische tuin - zicht achteren
De vele struiken en planten onderbreken het weidse zicht in de tuin.
© Tuinen Vranckx

Tuin en landschap als een geheel

Tuin en landschap zijn één geworden. Het huis, volledig in een groen jasje gestoken met behulp van hoogstammen en forse beplantingen, wordt een deel van dat geheel. De stukken gevel met afwijkend metselwerk vormen een doorn in het oog maar worden hierdoor onopvallend en gecamoufleerd.

Zonneterras

Het zonneterras, ter hoogte van de achtergevel en nabij de keuken, biedt een onmetelijk vergezicht naar uitgestrekte weides, knotwilgen, eiken en houtkanten. Ondanks de openheid van dit terras, werd het toch deels en onopvallend ingebufferd met enkele haagjes en een lichte grashelling. Hierdoor bekomt men er toch een aangenaam microklimaat (wind- en zonnescherm).
ecologische tuin - moestuin
De bewoners houden van een eigen moestuin. Eigen kweekgroentjes zijn het resultaat van hard labeur.
© Tuinen Vranckx

Sobere beplanting

De beplanting werd sober gehouden. Geen overdaad aan kleuren. Het leidt de aandacht niet af, zodat de focus op het landschap bewaard blijft. Omdat in de nabije omgeving enkele mastodonten van inlandse eikenbomen groeien, werden in de tuin eveneens eikenbomen aangeplant. De milieuvriendelijke en tuinecologische ingrepen maken deze tuin erg bio-divers zoals de inheemse beplanting met veel hoogstambomen zoals zuileiken, kastanje en beuk, vaste plantenborders met vlinder- en insectlokkende planten. Er is ook plaats voor spontane verwildering en wilde ‘on’kruiden en de bewoners streven naar 100% grondbedekking met bodembedekkers en planten en schors.

Charmante materialen

Oude, charmante herbruikmaterialen werden in een nieuw patroon geschikt en zorgen voor een naadloze integratie in dit natuurlijke kader: kasseien, 70 jaar oude betontegels, houten objecten en Hollandse kleiklinkers…
ecologische tuin - ezels
© Tuinen Vranckx

Een thuis voor dieren

De tuin was vroeger niet meer dan een kale en ‘doodse’ schapenweide. Nu is het een waar fauna- en floraparadijs. Langgerekte takkenrillen gaan de tuin niet enkel afbakenen, maar zijn ook een esthetisch verantwoorde ‘afvalruimte’ voor het grove snoeiafval. Daarnaast trekken deze takkenhopen massaal insecten, kleine zoogdieren en vogels aan. De eigenaars hingen her en der ook nestkasten op om onder meer vleermuizen, mezen en mussen broedgelegenheid te geven. Om de bodem van de groentetuin te verrijken, gebruiken de eigenaars de mest van de kippen en ezels. De kippen, die het keukenafval composteren, verblijven in een met kastanjehekken omrand hok. Het kleinvee, waaronder een koppel ezels, werd afgesloten met een natuurlijke, houten afsluiting van robiniastammen en -takken (duurzaam hout).

    Auteur: Kelly Cuypers - oktober 2012

    Folders over tuinarchitect