Tuinconcept

Gewijzigd op 19/04/2012 door Kelly Cuypers

De tuinen van tegenwoordig zijn noodgedwongen kleiner, door de krimpende bouwpercelen, maar ook een stuk functioneler. Dit betekent dat we op een kleinere oppervlakte meer willen doen. Om die verschillende functies met elkaar in harmonie te brengen, moeten ze goed overdacht en gepland worden.
Tuinspa
Graag een spa in de tuin?
© Habitos.be

Lijstje met tuinwensen

Maak daarom al lang voordat je nog maar aan de tuinaanleg denkt een lijstje met je wensen (terras, zandbak voor de kinderen, kruidenhoek, een zwembad of spa,… ) en rangschik ze in orde van belangrijkheid. Durf ook de beschikbare technieken te gebruiken.
Vraag vervolgens naar prijzen voor al die wensen en maak uiteindelijk een keuze van wat je weerhoudt uit de wensenlijst. Wanneer de investering voor sommige van je wensen te hoog ligt, neem dan de nodige voorzorgen om ze later eenvoudig te installeren.

terras - rockstone
Een deel van de oprit kan dienst doen als terras, maar dan in een andere kleur aangelegd.
© Stone & Style

Multifunctionaliteit

Probeer vervolgens al de aspecten die je weerhouden hebt in de beschikbare oppervlakte in te passen. Om tot een goede en evenwichtige tuin te komen, moeten deze elementen in elkaar vallen als de stukjes van een puzzel. Een tuinarchitect kan hier een goede hulp zijn. Hij of zij heeft de nodige ervaring in de materie. Zeker bij de plantenkeuze kan een tuinarchitect van goudwaarde zijn.
Houd bij het inpassen ook de multifunctionaliteit van de tuin in het achterhoofd. De oprit moet zich niet beperken tot die rol alleen. Een deel ervan kan ook als terras dienst doen. Dit kan bijvoorbeeld door een ander bestratingsmateriaal, een andere kleur in het materiaal te gebruiken of zelfs er een afdak over te plaatsen. Zo heb je niet alleen een overdekt terras, maar ook een carport.
Die denkoefening kun je op verschillende vlakken toepassen.
Tuinberegening
Handig om wachtleidingen voor een beregeningsinstallatie te voorzien.
© Habitos.be

Begin bij het begin

De planning van de tuin begint eigenlijk al het bij het ontwerp van de woning. De plaats en de manier waarop je de woning inplant, kan gevolgen hebben voor het uitzicht en de mogelijkheden van de tuin. Houd hier rekening mee bij het woningontwerp. Wanneer je niet zeker bent van je stuk, kan je al te rade gaan bij een tuinarchitect met het ontwerp van je woning. Hij of zij kan zinvolle tips geven.
Het kan nooit kwaad wachtleidingen - voor bijvoorbeeld de geplande tuinspa of beregeningsinstallatie - te voorzien tijdens de bouwwerken. Duid die goed aan op een plan, zo weet je achteraf precies waar je moet graven.