Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinafsluitingen

Tuinafsluiting in de voortuin

De voortuin vraagt om een heel andere aanpak ten opzichte van de zijgrenzen. Hier speelt enerzijds de voorkeur van de eigenaar voor een gesloten of transparante omheining. Mag je huis opvallen of leef je liever teruggetrokken?
Anderzijds spelen de elementen in de woning ook mee. Wanneer de woning bijvoorbeeld uit een zandkleurige gevel bestaat met een motief in de voordeur, dan kunnen die aspecten herhaald worden in het hekwerk.

Afsluiting en poort

Een gouden raad wanneer je een afsluiting of beplanting in de voortuin toepast, is deze op de rooilijn te plaatsen en niet pal tegen het voet- of fietspad. Dan loop je het risico dat de omheining wordt afgebroken bij werken.

Een poort plaats je best nog verder naar achter. 5 meter van de openbare weg is een goede richtlijn. Op die manier kan je veilig de oprit oprijden wanneer de poort dicht is zonder andere weggebruikers te hinderen. Ook wanneer de poort geautomatiseerd is, blijft dit een zinvolle afstand. Stel dat de poort defect is. En ook bezoekers krijgen nog de kans om veilig van de weg af te gaan en zich aan te melden via de parlo- of videofoon.

Natuurlijke afsluiting

Een natuurlijke afsluiting in de voortuin kan zowel met wintergroene als met een bladverliezen haag. Beide alternatieven worden tegenwoordig al wel eens gecombineerd. Bijvoorbeeld een hoge wintergroene haag met daarvoor de één meter hoge bladverliezende haag. Op die manier kan je een hoge haag creëren zonder dat deze massief overkomt.

Het materiaal dat gebruikt werd op de zijdelingse perceelsgrenzen kan ook naar de voortuin worden doorgetrokken. Belangrijk om te weten is dat sommige gemeentes eisen dat de beplanting in de voortuin voor tot 70% doorzichtig moet zijn.

Palen

Een laatste alternatief voor de voortuin is een wand van metalen palen of takken die op zo’n afstand worden geplaatst dat er niemand tussendoor kan, maar dat je er vanuit bepaalde hoeken wel nog tussendoor kan kijken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in