Karaktervol tuinpad roept verwachtingen op

Gewijzigd op 21/04/2015 door TiM Vanhove

Tuinarchitect Luk Dirkx kreeg van Kris en Paula de opdracht hun tuin te vernieuwen. Een dreefgevoel creëren in de oprit, een oud hekwerk integreren en onderhoudsvriendelijkheid waren hun voornaamste wensen. Beleef de tuin in deze reportage.

Onze terrasspecialisten

Het uitgangspunt was de tuin in zijn totaal te bekijken. Maar de grootste verwachting hadden de opdrachtgevers bij de oprit. “Die moest een dreefgevoel oproepen, deels onttrokken worden aan het zicht en leiden naar de voordeur, naar een grote nieuwe parking en naar de garages achteraan in de tuin. De oude inkom mocht herwerkt tot een voetgangerspad. En achter in de tuin was ook een aparte doorgang vanaf de straat naar de garages gewenst. Deze ingang zou ook dienen voor werkverkeer en moest voldoende stevig uitgevoerd zodat er ook vrachtwagens op konden rijden. Een andere wens lag Paula na aan het hart. Ze had nog een oud ijzeren hek dat vroeger de eigendom van haar grootouders afbakende. Dat had ze heel graag in de nieuwe tuin geïntegreerd gezien.”
Verder moest het geheel onderhoudsvriendelijk zijn. De plantenvoorkeur ging uit naar hortensia’s en siergrassen. Liefst weinig of geen rhododendrons. De bewoners vroegen om duidelijk zicht te krijgen op de wisseling van de seizoenen.
 • Tuin Luk DirkxStatige inkom met hekwerk van overgrootouders.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxOude poort in nieuw jasje.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxEenmaal binnen begint de Lange Weg.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxZicht op de 100 jarige woning vanaf de nieuwe oprit.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxDe oprit leidt naar een ruime parkeerplaats.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxStatige inkom voor een statige woning.  Minder mobiel bezoek kan met de auto tot aan de voordeur gebracht.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxTe voet naar de voordeur.
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxEcht?  of Niet?
  © Tuinen Luk Dirkx
 • Tuin Luk DirkxZomerbeeld van het eerste jaar.
  © Tuinen Luk Dirkx

Aandacht voor bestaande bomen

Het ontwerp en de uitvoering van de oprit waren het moeilijkst. Door veel halfverharding te gebruiken en de bedding niet te fel uit te graven hebben we gezorgd dat de bestaande bomen er zo weinig mogelijk last van zullen hebben. Taxushagen zorgen deels voor een afsluiting van de oprit met de rest van de tuin. Hier en daar kun je wel ‘binnenkijken’ en zijn er enkele mooie zichten. Het pad heeft een heel natuurlijk karakter gekregen, en nog altijd kunnen de eigenaars genieten van hun ritje vanaf de straat naar hun woning. Het lange pad roept verwachtingen op, die aan het einde ruimschoots worden vervuld.
Tuin Luk Dirkx
Vogels zijn welkom.
© Tuinen Luk Dirkx

Planten in de hoofdrol

De siergrassen (Pennisetum) en hortensia’s spelen de hoofdrol in de tuin. Het is daarom een tuin voor de hoogzomer en het vroege najaar. Dat was ook een van de vragen van de eigenaars. Redelijk wat gazon ook, en dat wordt met veel liefde gemaaid door de eigenaar zelf. Kris gebruikt hiervoor een zelfrijdende mulchmachine. Het gras is zo op minder dan een uur helemaal gemaaid.
De rest van het dagdagelijkse onderhoud is voor Paula. Ze besteedt hiervoor ongeveer één dag per week. Iets meer in het voorjaar, omdat dan de hortensia’s en de siergrassen nog niet zijn bebladerd en er zo meer kans is op onkruid.
Tuin Luk Dirkx
Aparte ingang naar garage en schuurtjes.
© Tuinen Luk Dirkx

Materiaalgebruik

Zowel Paula als Kris houden van natuurlijke materialen. Voor de verharding kozen ze voor grove steenslag en natuurstenen kasseitjes. Het grote terras is van blauwe steen en achter aan de garages is er een verharding van gebakken kleiklinkers.
Een afsluiting van chesnut geeft een natuurlijk karakter aan de groenbuffer aan de oostkant van de tuin. Het hout dat gebruikt werd aan een van de gevels rond het grote terras zal straks terugkomen als er voor de kruidenhoek opgehoogde bedden worden gemaakt.
 
De oprit en de paden kregen zoveel karakter dat het lijkt of ze er altijd al gelegen hebben.  Paula en Kris vinden dit tot op de dag van vandaag dan ook het meest geslaagde van het ontwerp. De tuin heeft veel elementen die op een speelse manier allemaal met elkaar verbonden zijn. De goede samenwerking met tuinaannemer Ronny Ulenaers, heeft zeker bijgedragen tot dit goede resultaat.
Tuinpaspoort
 • Locatie: Zonhoven
 • Soort tuin: Natuurlijke tuin
 • Realisatiejaar: 2011
 • Oppervlakte tuin: Inclusief het honderdjarige herenhuis : 44 are
 • Stijl: organisch
 • Nieuw of renovatie: Sommige delen zijn nieuw, de rest is gerenoveerd.
 • Krachtpunten: De oprit, de mooie ijzeren hekken, het samenspel van hortensia en siergras, de bestaande bomen, en de kunst in de tuin.

Folders over terras/verhardingen

Meer informatie op de website van deze bedrijven