Groengevels systemen

Gewijzigd op 22/08/2012 door Gretel Kerkhofs

Groengevels zijn een sterk opkomende trend. Geen wonder dus dat er zich ook al heel wat bedrijven op toegelegd hebben. Ze hebben specifieke systemen uitgewerkt voor de gevelbegroeiing. Een overzicht.
Groenwand op gevel bedrijfsgebouw.
Groengevel als accent in muur van bedrijfsgebouw.
© Limeparts
Groengevel binnen met varens.
© Sempergreen Vertical Systems
Groengevel bij Ierse ambassade in Nederland.
Woon je in de stad maar heb je enkel een koer of ommuurd terras als buitenruimte? Groen kan ook op de gevel groeien. Je kunt al een begroeide muur creëren door klimop in een grote plantenbak te planten en die te laten groeien tegen de gevel. Beter beheersbaar is een echte groengevel. Zoals hier bij de Ierse ambassade in Den Haag (NL).
© Limeparts
Close up van groengevel
Close-up van groengevel
© Ecoworks
Een combinatie van groengevel en hout als gevelmateriaal.
© Sempergreen Vertical Systems

Plantengevel - Limeparts

Het systeem is opgevat uit verticaal boven elkaar gemonteerde metalen bakken. Deze worden gevuld met schuim dat houvast biedt aan sedumplanten en dat tegelijkertijd zorgt voor de nodige wateropslag. Omdat de sedumplanten traag groeien en bestand zijn tegen ziekten en ongedierte, vragen ze weinig onderhoud. Deze groengevel is enkel bedoeld als accent in de gevel, zeker wanneer je het kostenplaatje van gemiddeld 400 euro/m² in ogenschouw neemt. Deze prijs omvat wel studie, ontwerp en plaatsing.

Mur vegetal – Patrick Blanc

Patrick Blanc is eigenlijk de grondlegger van de groengevel. Deze Franse botanicus ontwierp een metalen roostering die aan de muur wordt bevestigd. Hierop worden pvc-platen bevestigd. De combinatie van deze materialen zorgt voor de nodige stijfheid. Op deze laag wordt vilt aangebracht dat als bodem voor de planten dient. Bovenaan de constructie wordt een irrigatiesysteem geplaatst waarlangs het vilt wordt gevoed met water en de nodige voedingsstoffen.

Végétalis - Greenwall

Het systeem van Greenwall is eigenlijk een afscheiding begroeid met groen, zoals klimop of bloemhoudende klimplaten. Deze groene muur kun je tegen een bestaande, kale gevel plaatsen, maar de elementen kunnen ook dienen als tuinafsluiting.

Het Végétalis-systeem bestaat uit een metalen rooster, dat opgevuld is met teelaarde en worteldoek of een kokosmat, waarop de planten groeien. De begroeide muurelementen werken als een geluidwerende muur die meteen ook zorgt voor privacy en bescherming tegen de wind. Vaak zijn deze systemen in één dag te plaatsen. 

Façade Végétal - Végétal ID

 Dit systeem gaat uit van een hart in minerale wol dat gevangen zit in een metalen kader. De minerale wol vormt een geschikte waterbuffer en ondergrond voor de sedumplanten die op het systeem groeien.

Mur Végétal - Intemper

Intemper gaat voor zijn groenwand uit van modules in gegalvaniseerd staal. De modules zijn geperforeerd en aan de achterzijde bekleed met geëxtrudeerd polystyreen. In deze modules zit een substraatlaag waarin de planten de nodige voedingsstoffen vinden.

Groengevels

Meer weten over groengevels of verticale tuinen? Lees ook Groengevel.