Groen in de stad

Gewijzigd op 13/02/2013 door Daan Slingers

Groen in de stad: liefhebbers van een stedelijke omgeving zullen in een stad véél groen zien. Mensen die het platteland verkiezen, vinden vaak dat er te weinig groen in de stad is. Hoe dan ook, groen in de stad kun je creëren. Dat laten deze beelden alvast zien. Leuk om te bekijken en om ideeën op te doen voor je eigen stadstuin, terras of balkon.
 • Mega-Smooth terrastegelHet terras van je appartement in de stad tover je zo om tot een oase van rust en groen. Hier een voorbeeld van een balkon in zen-stijl: witte keien bedekken de ingebouwde plantenbakken, vetplanten zorgen ook in de winter voor groen. De glazen balustrade laat veel licht door en de witgrijze megategels verbergen het oude versleten terras. Nog wat schanskorven vol witte stenen. En je mediterraans terras te midden van de stad is een feit.
  © Stone & Style
 • Dedon PlantersIs de bekleding van je terras nog in goede staat? Dan kun je je plekje buiten nog sneller omtoveren in een groene plek. Kies enkele grote en kleine potten in je favoriete stijl en kleur en plant er de planten in die je mooi vindt. Hier koos de eigenaar voor witte plantenbakken in kunststof, met rotan-motief.
  © Dedon
 • stijlvolle plantenbak van DMdepotEen stoere look op je terras? Deze plantenbakken uit aardewerk tonen iets robuuster. Mix textuur, kleur en formaten voor een ongedwongen look. Let er wel op dat je planten kiest die geschikt zijn voor een leven in een pot buiten op het terras.
  © DMdepot
 • plantenbak BlomusWie het geluk heeft in een huis met tuin te wonen, midden in de stad, geniet nog meer van groen in de stad. Ook hier is het terras aangekleed met enkele rechthoekige potten vol lavendel voor een Provençaalse sfeer.
  © Blomus
 • GroendakOp zoek naar iets meer dan een terras vol plantenbakken? Een groendak is een volgende stap. Het terras moet het gewicht van de aanplanting en dakbedekking kunnen dragen. Vanzelfsprekend heb je ook een groter budget nodig. Maar het resultaat is een echte daktuin waar je tientallen jaren van kunt genieten.
  © Groenbedrijf Van Vlierden
 • GroendakHier investeerde de eigenaar van het appartementencomplex in een groendak tussen twee appartementsgebouwen in, in het centrum van de stad (Hasselt). Misschien een idee om voor te stellen aan je eigen huiseigenaar?
  © Groenbedrijf Van Vlierden
 • stadstuin vijver: zicht verdiepingStadstuinen hoeven niet saai te zijn louter omdat ze klein van oppervlakte zijn. Deze stadstuin werd heraangelegd, met verborgen zithoekjes, een waterpartij en een betegeld terras. Op die manier lijkt de kleine stadstuin eindeloos. Een mooi voorbeeld van hoe omgaan met groen in de stad.
  © Charlier Tuinen
 • Stadsterras in ParijsMet de nodige planten en kleurrijk terrasmeubilair kun je zelfs het kleinste terras gezellig maken. Dit Parijse terras geniet van een geweldig uitzicht op de historische gebouwen in de omgeving. En de oude boom en volgroeide klimplanten maken het balkon extra groen.
  © Fermob
 • Dwergbananenplant of Musa CavendishiiHeb je geen terras of tuin in je stadswoning? Geen nood, ook binnen kun je genieten van het groen. Haal enkele huiskamerplanten in huis. Er zijn luchtzuiverende planten, zoals de dwergbananenplant of Musa Cavendishii, zodat je niet alleen geniet van het uitzicht op de plant maar ook van zuivere lucht.
  © Luchtwinkel
 • Groengevel of verticale tuin in de woonkamer.Een stadswoning met wat meer ruimte binnen? Wat budget over? Dan is een groengevel of verticale tuin in de woonkamer een mogelijkheid. Voor een subtropische sfeer.
  © Flowerbox
 • GroengevelIn verschillende steden duiken her en der groengevels op. Groengevels zijn speciaal gebouwde gevelconstructies waarop planten kunnen groeien. Achter de planten zit een volledig irrigatiesysteem. Zulke gevels dempen de geluiden van de stad, zorgen voor een zuivere lucht, trekken insecten en vogels aan en zorgen bij hele warme temperaturen voor verkoeling.
  © Groendak.info
 • Groengevel bij Ierse ambassade in Nederland.Woon je in de stad maar heb je enkel een koer of ommuurd terras als buitenruimte? Groen kan ook op de gevel groeien. Je kunt al een begroeide muur creëren door klimop in een grote plantenbak te planten en die te laten groeien tegen de gevel. Beter beheersbaar is een echte groengevel. Zoals hier bij de Ierse ambassade in Den Haag (NL).
  © Limeparts
 • Sopranature Toundra Alveo: groendaksysteemJe kunt van je dakterras ook een groendak maken. Met sedummatten bijvoorbeeld. Het type op de foto - Sopranature Toundra Alveo van Soprema - kun je gemakkelijk uitrollen en op maat snijden. Je plaatst de matten op een substraatlaag en klaar is je groendak.
  © Soprema
 • Groendak Soprenature Toundra Alveo op dakterras.Zo kan een groendak op een plat dak of dakterras er dus uitzien. Het eigenlijke terras ligt iets lager dan het groendak, zodat je vanop het terras eigenlijk altijd - winter en zomer - op groen uitkijkt. Veel plezier met je eigen groene oase in de stad!
  © Soprema
Auteur: Gretel Kerkhofs - Januari 2013

Folders over daktuin