Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Goed Getuind: Bodembedekkers

-

De term bodembedekker is bekend en veel gebruikt. Maar wat is dat in feite, een bodembedekker? En waarom gebruiken we ze? Zijn bodembedekkers echt zo zaligmakend als ‘men’ zegt? Tuinarchitect Luk Dirkx legt enkele principes rond bodembedekkers in de tuin uit.
Bij het woord bodembedekker denk je vaak aan lage kruipende plantjes.  Maar is dat wel juist?  Is het woord bodembedekker niet veel ruimer?

Bodembedekkers in de tuin

In feite spreekt het woord voor zich: alles wat de bodem bedekt, is een bodembedekker. Denk aan planten, maar ook aan grind, boomschors, worteldoek of houtsnippers. Dit en nog veel meer kun je gebruiken om de grond in je tuin te bedekken.
 

De voordelen van een bodembedekker:

  • Beschermt als deken

    Bij al deze toepassingen krijg je minder onkruid, en zo minimaliseer je het onderhoud van je tuin. Ook de bodemtemperatuur profiteert van een goede bedekking.  Er zijn minder temperatuurschommelingen in de grond als er een isolerend ‘dekentje’ op de aarde ligt. Plantenwortels zijn zo meer beschermd tegen extreme warmte of koude en dat is goed voor de gezondheid van de hele plant.
  • Houdt vocht vast

    Bodembedekkers hebben ook een invloed op het vocht in de grond. Door het gebruik van een bodembedekker verdampt er minder water uit de grond, en dat water kan dan dienen voor de plantwortels.
  • Bemest

    Als er organisch materiaal wordt gebruikt, zal dit na verloop van tijd ook beginnen te composteren, en dat geeft dan weer een soort van organische bemesting voor je planten.
    Grote oppervlakten die niet bedekt zijn kunnen door regen en wind uitspoelen, en zo kan een vruchtbare toplaag verdwijnen…

Bodembedekkers toepassen

Het woord bodembedekker is erg ruim. Je begrijpt dat, als het over planten gaat die je als bodembedekker gebruikt, het niet noodzakelijk kleine kruipertjes hoeven te zijn. Grotere struiken, die zo dicht tegen elkaar staan dat je de bodem niet kunt zien, kun je ook als bodembedekker gebruiken. Het mooiste effect krijg je als je eenzelfde soort gebruikt, al dan niet verfraaid met een solitair (alleenstaande boom of grote struik). 
 

Hoogte bodembedekkers

De hoogte van de planten wordt bepaald door het ontwerp, de grootte van de oppervlakte van het plantperk en de afstand van dit perk tot een pad of terras. Hoe verder van de woning, hoe hoger de ‘bodembedekking’ kan zijn. Neem nu bijvoorbeeld een dichtbegroeid bos. Vanuit de lucht kan je vaak geen bodem meer zien, dus…

Vlak langs een pad zijn de kleine bodembedekkers beter op hun plaats. Zo behoudt je meer ruimte en krijg je geen beklemmend gevoel bij je dagelijkse wandeling over je tuinpad.

Hoeveel bodembedekkers

Let erop dat je niet teveel soorten naast elkaar gebruikt. Dat is jammer genoeg een veelvoorkomende gegeven. Verschillende soorten van bodembedekkers naast elkaar gaan elk hun territorium uitbreiden, en zo in mekaars vaarwater komen. Het is onvermijdelijk dat je dan steeds met de snoeischaar moet klaarstaan om de soorten te scheiden. En zo krijg je meer onderhoud.

Laat je dus niet verleiden door het grote aanbod van bodembedekkende planten. Kies voor één soort die de taak krijgt om de bodem te bedekken. Zorg voor variatie in de beplanting door het gebruik van solitairs, hogere soorten op de achtergrond, en goed geplaatste bomen. De plant die uiteindelijk voor jou de taak van bodembedekker zal vervullen moet je zorgvuldig kiezen. Vertrek hiervoor van je smaak, de grondsoort en de plaats waar de planten moeten groeien.
 

Advies van een tuinontwerper

Vaak hoor je de stelling dat bodembedekkers ervoor zullen zorgen dat je weinig werk in je tuin hebt. Zo simpel is het niet… Bodembedekking is maar één deeltje van het totale tuinconcept.

Bekijk alles in z’n geheel, en neem de tijd om de voor en nadelen af te wegen voor je aan de slag gaat. Als je er zelf niet uit komt, wat aannemelijk is door het enorme aanbod, laat je dan voldoende adviseren. Tuinontwerpers ontwerpen niet alleen, maar geven ook graag en goed advies. Profiteer daar van!

Auteur: Luk Dirkx – Tuinen Luk Dirkx – februari 2013 
 

 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in