Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Een terras op hoog niveau

Bij een terras denk je waarschijnlijk aan groen rondom je huis. Maar wat als je tuin en je woning niet op hetzelfde niveau liggen? Heb je dan een probleem? Helemaal niet, want een hangende tuin en een hoog terras hebben zo hun eigen charme.

Bij een terras denk je waarschijnlijk aan groen rondom je huis. Maar wat als je tuin en je woning niet op hetzelfde niveau liggen? Heb je dan een probleem? Helemaal niet, want een hangende tuin en een hoog terras hebben zo hun eigen charme. Tuinarchitect Luk Dirkx helpt je om jouw terras op een hoog niveau te creëren.

Neem je tijd voor het tuinontwerp in de hoogte. Want hoewel we veel oplossingen hebben om hoogteverschillen op te vangen, blijven het vaak kostelijke avonturen. Het is belangrijk om constructies binnen het budget te houden en toch te zorgen voor een mooie tuin. Je zit bijvoorbeeld met een terras dat aan de woning grenst, maar de tuin is hier geen verlengde van. De rest van het perceel ligt bijvoorbeeld een meter of vijf lager. Hoe los je dit op? Met andere woorden hoe integreer je het terras bij de rest van de tuin en zorg je voor voldoende privacy, veiligheid en gezelligheid?

Het terras bij tuin integreren

Los van het feit of je vanaf het terras de rest van de tuin kunt bereiken, kun je stellen dat je naar een soort van eenheid zoekt. Zijn er elementen aanwezig die elders in de tuin ook voorkomen? Bijvoorbeeld het materiaal waarmee het terras is gemaakt. Als dit ergens anders ook terug komt, heb je al een binding. Natuurlijk is er ook nog de beplanting. Herhaling schept een band, iets dat voor elk tuinontwerp een grote waarheid is.

Zorgen voor privacy en gezelligheid

Privacy en gezelligheid in de tuin zijn sterk afhankelijk van de omgeving. Een terras dat dicht bij een storend element staat, dient meer afgesloten te worden om van privacy te kunnen genieten. Maar zelfs een terras met een open en mooi zicht kan er baat bij hebben deels afgeschermd te worden. Niet alleen voor het cocoongevoel, maar ook om het dieptezicht te versterken. Gezelligheid is zeer subjectief. Je kunt van een terras een zalige buitenkamer maken, die aanleunt bij de aanpalende ruimte binnenshuis. Probeer hier ook elementen te herhalen. Dat is niet altijd eenvoudig, omdat je met het verschil binnen en buiten zit, droog en nat, warm en koud, licht en donker. Maar neem je tijd en je zal vast enkele items vinden waardoor je door herhaling een zalige eenheid kunt vormen. Als je materialen wil laten terugkomen op het terras, denk dan even na welke. Want vaak verkleurt steen of hout door zon, wind en regen en blijft het binnen niet in dezelfde kleur als je het hebt geplaatst.

Veiligheid

In feite is zorgen voor veiligheid niet eens zo moeilijk, omdat er een enorme keuze is aan afsluitingen, hekwerkjes, relingen. Praktisch en esthetisch moeten natuurlijk samengaan. Zorg voor degelijke verankeringen in vloeren en muren. Zorg voor de juiste hoogte en voor voldoende ‘mazen in het net’, zodat er geen kans bestaat dat iemand per ongeluk over de balustrade vliegt, of tussen de spijlen naar beneden tuimelt. Eenmaal het juiste materiaal gekozen, kun je ervoor zorgen dat dit op een of andere manier weer in de rest van je tuin terug komt. Herhaling maakt eenheid.

Verbinding met het lager liggende tuindeel

De verbinding met het lager liggende tuindeel is natuurlijk afhankelijk van de situatie. In eerste instantie denk je aan een trap. Maar het kan ook speels. In één van mijn huidige projecten overbrug ik een groot hoogteverschil met een schuifaf. Waarom niet? Het is snel en garandeert plezier. Wel zorgen dat je zacht terecht komt. Voor avontuurlijke jeugdige tuingebruikers kan het ook met een touwladder of een brandweerpaal. Dit zijn leuke accentjes, maar voor de niet zo vitale tuingebruiker toch best een trap of, waarom niet, een soort van liftkooi met grote katrol.

Het blijft maatwerk, dat ontwerpen. Wat voor de een absurd is, is voor de ander ideaal. Heel belangrijk in de ontwerpfase is dat je probeert creatief naar een oplossing te zoeken en je niet laat afremmen door problemen bij de uitvoering van het idee. Aan dat punt moet je aandacht besteden als je het concept klaar hebt.

 

Meerwaarde met apart terras

Geef het terras een duidelijk functie. Terrassen en zitplaatsen, die je nooit gebruikt, doen afbreuk aan het geheel. Maar als je al kunt genieten van het idee straks op je balkonnetje te zitten, ben je al goed bezig. Het tuingebeuren heeft veel met esthetiek te maken, maar  vergeet men de dingen te gebruiken. Meer doen, minder denken is de boodschap. Ontwerpen is maatwerk en daardoor creëer je sowieso een meerwaarde.

Daktuin of dakterras

Een ander groenverhaal op hoogte is het dakterras of waarom niet een daktuin. Hoe ga je hier te werk? Voor het ontwerp van een dakterras of daktuin is evenveel creativiteit nodig als voor het ontwerpen van een tuin in volle grond. Maar er zijn veel extra punten waar je rekening mee moet houden. Op een dak heb je andere omstandigheden waar je op moet letten. Het is daarom belangrijk om op volgende vragen een antwoord te vinden:

Is je dak berekend op extra belasting?

Een dakconstructie, die enkel berekend is voor het gewicht te dragen van een simpele dakdekking, kan nooit het gewicht van een daktuin dragen. Zorg voor je een duidelijk bewijs hebt van de architect waarop de toegelaten belasting per m² vermeld staat. Als je dat hebt, moet je ook rekening houden met gewicht wat er later bij komt, bijvoorbeeld al het water dat door de planten en de speciale daktuingrond wordt vastgehouden. En ook het gewicht van de planten in volwassen toestand mag je niet vergeten.

Is je dakdekking 100% waterdicht?

Stel je voor, de daktuin is klaar en even later sijpelt er water in een kamer van het dakappartement. Hoe vind je het lek? Alles terug afbreken? 100% waterdicht, voor minder moet je niet gaan wanneer je begint aan de constructie van een daktuin. Heel zorgzaam tewerk gaan. Als de dakdichting er ligt, wordt vaak, en dat zou meer regel dan uitzondering moeten zijn, het dak onder water gezet. Alle afvoerpijpjes worden voorlopig gedicht zodat het water niet weg kan. Als je dak zo 3 dagen, of liefst nog langer, onder water gestaan heeft, kun je in die tijd voldoende inspecties uitvoeren naar lekken. Een tuinaannemer vraagt dan ook best aan de bouwheer of aannemer naar een garantiebewijs.

Als blijkt dat de dakdekking 100% waterdicht is, moet de rest van de werkzaamheden ook zorgzaam gebeuren. Stel je voor dat een nonchalant schrijnwerker een nagel laat liggen, die later door de druk van stenen erbovenop een gat in de dakdekking maakt. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

Welke klimatologische omstandigheden teisteren je beplanting?

Het kiezen van de juiste beplanting voor een daktuin verschilt toch wel wat met de beplanting van een traditionele tuin in volle grond. De planten moeten meer tegen een stootje kunnen of de daktuin zou enorm beschut moeten zijn. Immers, het waait daarboven meestal meer en harder dan beneden. Door deze wind en de zon drogen je planten vlugger uit en de koude heeft daarboven meer effect op dab de beplanting van beneden. Je kunt het vergelijken met een plant die in je tuin in de volle grond staat en dezelfde die in een pot staat. Als het vriest, hebben de wortels van de plant in de volle grond enkel kou bovenaan, dicht bij de oppervlakte. De wortels van de plant in de pot hebben niet alleen bovenaan last van de kou, maar ook opzij en beneden. Vaak staan planten in daktuinen ook in potten, ofwel in een laag substraat. In het beste geval is dat een laag van 30, 40cm. Beter dan in pot, maar bij extreme koude komt de vorst toch dieper in deze laag dan dat hij in de volle grond tuin zou doen.

Is er een veilige balustrade?

Lijkt logisch, maar toch… Een tuin is er om van te genieten. Stel je voor dat er op jouw daktuin iemand door een slecht gemonteerde balustrade naar beneden dondert. Reden genoeg om nooit meer van jouw kostelijke investering te genieten.

Is er een voldoende groot budget?

En dat is dan meteen het (enige?) nadeel van een daktuin. De realisatie ervan kost, verhoudingsgewijs, meer dan die van een traditionele. Maar dat kan ook meevallen, omdat de grootte vaak beperkt is.

 

Klaar? Dan belet niets jou nog om van jouw paradijs op hoogte te genieten. En het is wel degelijk zo dat een daktuin unieke troeven heeft die je niet vindt bij een traditionele. Er is vaak het adembenemende uitzicht en meestal het minder onderhoud dat tijd geeft voor meer genieten. En vaak de zalige verrassing van het zien van een groen juweeltje, waarvan je nooit zou durven dromen dit tegen te komen om eenzame hoogte.

Auteur: Luk Dirkx - Tuinen Luk Dirkx – april 2012

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx

 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in