Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Een haag kiezen? Let op deze aandachtspunten

-

Vroeger was een haag louter functioneel: een perceel afsluiten. Vandaag kan ze contrast brengen, een natuurlijke buitenkamer creëren, ... Kortom, heel wat mogelijkheden. Maar welke haag past bij jou en je tuin? Tuinarchitect Luk Dirkx helpt je kiezen.

Een haag is niet meer of minder dan een strook planten die we tegen elkaar plaatsen. Zo vormt er zich een afsluiting. Intussen zijn we de haag ook anders gaan gebruiken: ze kan structuur brengen, contrasten creëren of natuurlijk ogende buitenkamers creëren. Met welke planten je dit doet, hangt af van je wensen en van de omstandigheden. Je overloopt dus best volgende punten vooraleer je een beslissing neemt.

Vraag 1: Groenblijvend of bladverliezend?

Als je echt privacy wilt, is een groenblijvende haag vaak de beste oplossing. Bij een bladverliezende haag kun je de bijna de helft van het jaar door de planten kijken. Bij beuk (Fagus) wordt vaak gezegd dat het oude blad er aan blijft hangen tot het nieuwe komt, maar dat is in veel gevallen niet juist.

Als je toch echt bladverliezend wilt en evenzeer die privacy wilt behouden, kun je een goedkoop houten scherm, heidemat, rietmat of dergelijke achter de haag zetten. Wel dubbel werk en kosten natuurlijk, maar het blijft een mogelijkheid die soms wel voor een oplossing zorgt.

Vraag 2: hoge of lage haag?

Als je een haag wilt van 3 meter, moet je zeker geen langzaam groeiende buxus nemen. En andersom: voor een haagje rond een kruidenperkje best geen hoge haagbeuk (Carpinus). Hoge hagen kun je ook vervangen door leibomen. Dan heb je in feite een haag in de lucht die staat op stokken (stammen) waar je nog onderdoor kunt kijken. Soms is dit handig.

Vraag 3: Ruimte voor een haag?

Heb je veel ruimte om de haag te planten? En later, ruimte genoeg om ze te scheren? Als je kiest voor een meer natuurlijk ogende haag van losse struiken heb je natuurlijk meer ruimte nodig dan wanneer je een strakke, smalle haag wilt planten.

Los van deze ruimte moet je er ook rekening mee houden dat er langs de haag voldoende ruimte over blijft om het scheren vlot en aangenaam te laten verlopen. Bij hoge hagen durf ik makkelijk tot 1 meter plaats vrij te houden, om zo altijd goed te kunnen manoeuvreren met ladders en kruiwagens. Echt wel belangrijk!

Zo moet je ook plaatsen voorzien om achter de haag te kunnen. Het is een beetje onverstandig om bijvoorbeeld bij een haag van 100 meter maar één plaats te hebben waar je naar de achterkant kunt. Beeld je in bij het opruimen dat je altijd die afstand met de kruiwagen moet maken, en je begrijpt de noodzaak wel.

Vraag 4: Wat denken de buren?

Je ziet het nog vaak: 2 tuinen naast elkaar en allebei een haag als afsluiting. Zo dicht tegen elkaar geplant dat je er nog nauwelijks tussen kunt en de ene haag voor de andere concurrentie wordt. Daarbovenop gaan ze beiden nog minder goed en gezond groeien. Maak op voorhand afspraken met de buren om dergelijke situaties te vermijden. Je kunt met je buurman afspreken één haag te planten en de kosten van de aanplant en het onderhoud te delen. Als dit niet mogelijk is en je toch liever een eigen haag hebt, let dan op dat er voldoende tussenafstand is voor eenvoudig onderhoud.

In feite moet je in ieder geval een halve meter van de scheidingslijn blijven voor hagen tot 2m hoog. Deze regel kan je best controleren bij je gemeente -of stadsbestuur. Plaatselijk durven deze voorschriften soms te verschillen.

Vraag 5: Welke kleur?

Welke kleur zie je graag? Ook dat kan meespelen. Maar overdrijf niet. Hagen blijven kaders, en deze houd je best onopvallend van kleur. Zo blijft de structuur belangrijk, maar gaat de haag nooit vervelen.

Staat de haag in de zon of in de schaduw? Op droge of natte grond? In de zand of in de klei? Heel belangrijk is natuurlijk dat je de grond goed voorbereidt voor je plant. Dat lijkt allemaal logisch en normaal, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Je krijgt dan naderhand een slecht groeiende, ongezonde haag, die nooit het gewenste resultaat zal geven. Dus goed grondwerk, en weloverwogen bemesting.

Vraag 6: Hoeveel tijd heb je?

Moet je snel resultaat hebben of heb je de tijd om te wachten? In sommige gevallen is een bijna kant-en-klare haag gewenst. Dat kan op verschillende manieren. Deze zijn wel altijd prijziger dan wanneer je kleine planten koopt. Je kunt dus ook beginnen met grote exemplaren. Je kunt zelfs kant-en-klare haagelementen kopen en dan lijkt het inderdaad of de geschoren haag er al jaren staat.

Een andere optie voor snel, is een draadafsluiting te laten begroeien met klimop (hedera) of een andere snelle klimplant. Waar je wel op moet letten is, dat wanneer je een snelgroeiende haag kiest, deze ook hard blijft groeien als de gewenste hoogte bereikt is, en dus vaker gesnoeid moet worden.

Vraag 7: Fruit?

Wil je het haageffect combineren met fruitopbrengst? Dat kan ook, een haag van leifruit: appels, peren of kersen, druiven, kiwi’s of doornloze braam, kruisbessen, sint-jansbessen of blauwbessen. Best wel wat keuze om het esthetische met het lekkere te combineren.

 

Vraag 8: Dieren in de haag?

Ben je een insecten- en vogelliefhebber en ga je voor bessen en bloemen? Natuurlijke hagen, zo worden ze soms genoemd, bestaan uit verschillende soorten struiken die bloem of bes bieden, of gewoon met hun dichte takkenstructuur bescherming en nestgelegenheid geven aan vogels en kleine zoogdieren.

Vraag 9: Kunst?

Niets van dit alles, en daarom maar een kunsthaag? Niet echt mijn ding, maar het is een mogelijkheid. Kunststofhagen bestaan. Je hoeft ze niet te scheren, ze moeten ook geen mest of water maar het natuurlijke blijft wel zoek.

Ik heb opzettelijk niet veel plantnamen vermeld, omdat je in feite eerst antwoorden moet hebben op de vragen hier boven. Eenmaal als je hier een antwoord op hebt, zullen mijnheer of mevrouw Google met deze gegevens jou wellicht een pasklare oplossing geven.

En vergeet niet dat er altijd mensen zijn die je graag willen adviseren en daar ook de nodige kennis voor hebben. Tuinarchitecten en ontwerpers doen vaak meer dan tuinen ontwerpen. Adviseren is een belangrijk deel van hun takenpakket. Aan jou om er gebruik van te maken…

Om er zo het langste, het beste en het natuurlijkste van te genieten…


Auteur: Luk Dirkx

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in