Tuinplanning

De mooiste tuin van Vlaanderen 2010

Aanbevolen partners

SoSimply logo

Bosch, de specialist in tuingereedschap, heeft samen met het magazine Libelle de tuin van de familie Huysmans-Campforts uit Dessel uitgeroepen tot de “Mooiste Tuin van Vlaanderen”. Een jury van bekende groenspecialisten onder leiding van Koen De Bouw koos unaniem voor de ecologische en paradijselijke tuin van de gedreven Jos en Greet. De winnaars ontvingen uit de handen van burgemeester Kris Van Dijck en Koen De Bouw een prijzenpakket met Bosch tuingereedschap ter waarde van €1.500.
 

De verkiezing “Mooiste Tuin van Vlaanderen” wil niet de architect achter de tuin belonen, maar de passie van de tuineigenaar zelf. De bekroonde tuin is een terrein van 1,5 hectare dat gedurende 35 jaar door de eigenaars eigenhandig op ecologische wijze omgetoverd werd van een braakliggend terrein tot een waar flora- en faunaparadijs vol verrassende hoekjes en plekjes.

 

Unieke wedstrijd

Bosch lanceerde dit jaar voor de derde keer op rij een grootse zoektocht naar de “Mooiste Tuin van Vlaanderen”. Met de verkiezing willen de organisatoren een platform creëren voor de vele prachtige tuinen die vaak verscholen liggen achter huizen en heggen.
De “Mooiste Tuin van Vlaanderen” is op korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste tuinwedstrijden van het land, en is bovendien uniek in zijn soort. Een mooie tuin is het resultaat van de passie, de creativiteit en het harde werk van de tuineigenaar. En precies deze elementen wil Bosch als tuingereedschappenexpert belonen met de “Mooiste Tuin van Vlaanderen”: niet het werk van de architect, maar de gedrevenheid en groene vingers van de eigenaar zelf. Dit maakt de verkiezing heel bijzonder, en verklaart ook de grote respons van de tuinliefhebbers.

 

Uitzonderlijke tuin

Een professionele jury onder leiding van “Groene Vingers”-presentator Koen De Bouw kreeg de moeilijke taak om uit bijna 100 inzendingen de mooiste tuin te kiezen. De mooiste tuin moest de identiteit van de eigenaar weerspiegelen, die zijn tuin beschouwt als zijn favoriete hobby of zelfs levenswerk. Het mocht geen pronkstuk van een tuinarchitect zijn, maar een plaats waar écht geleefd wordt.
Met deze criteria in het achterhoofd, koos de gespecialiseerde jury unaniem voor de tuin van de familie Huysmans-Campforts uit Dessel. De Oosters getinte tuin is de perfecte belichaming van de opzet van de “Mooiste Tuin van Vlaanderen”.

Toen Jos en Greet in 1973 een stuk grond kochten op drie kilometer van hun woonst, was er geen sprake van een tuin. Met het enthousiasme dat hen zo typeert, staken zij echter de handen uit de mouwen om het braakliggende terrein om te toveren tot een paradijselijk buitenverblijf.

Meer dan 35 jaar later is de barre lap grond uitgegroeid tot een groene oase van rust. Het is niet moeilijk te verdwalen tijdens een wandeling in de tuin: het gebied van 1,5 hectare bevat tal van kleine en grotere tuinkamers en verrassende hoekjes. Er is heel wat te ontdekken in de Desselse tuin: van de smakelijke moestuin en reusachtige vijver, over de fruitboomgaard en de wilde bloemenweide, tot de amfibieënpoel – allemaal verbonden door talrijke idyllische wandelpaadjes.

 

Ecologisch tuinieren

Naast de charme die de tuin uitstraalt door de grote variatie, is ook de aandacht voor het ecologische aspect een groot pluspunt van de tuin van Jos en Greet. Zo is er bijvoorbeeld geen elektriciteit aanwezig, aangezien de tuin zich niet vlak bij hun huis bevindt. Jos installeerde daarom zonnecellen, waarmee hij onder andere water uit de naburig gelegen Witte Nete pompt om de zuurtegraad van de centrale vijver te neutraliseren.

De familie Huysmans-Campforts heeft er bovendien voor gekozen om de wetten van Moeder Natuur te respecteren (zoals bijvoorbeeld met de amfibieënpoel, waar fauna en flora vrij spel krijgen), of zelfs een handje te helpen. Zo plaatsten Jos en Greet een viertal jaar geleden nog een ooievaarsnest in hun tuin. Naast de passie voor tuinieren, houdt Jos er nog een bijzondere hobby op na: als bijenkoning van Retie heeft deze imker inmiddels al een heus imperium van bijenkorven opgebouwd in zijn tuin, die heerlijke honing opleveren.

Het onderhoud van de tuin wordt voor de winnaars alvast een stuk minder intensief dankzij het Bosch prijzenpakket ter waarde van €1.500. “Dit pakket bestaat uit draadloos tuingereedschap op basis van de Lithium-Ion technologie, zodat Jos en Greet ook in hun milieuvriendelijke en elektriciteitsvrije tuin makkelijk aan de slag kunnen,” vertelt Eric Van ’t Westeinde, regional brand manager van Bosch Power Tools.

 

Meer informatie: Bosch tuingereedschap

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in