Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

Combineer tuin- en bouwplan

-

Tijdens het bouwproces van je droomwoning heb je vaak niet de tijd – of het geld - om je ook al om de latere tuininrichting te bekommeren. Toch kunnen enkele kleine aandachtspunten bij de bouwwerken ervoor zorgen dat je later, wanneer de tuin wordt aangelegd, veel tijd – en geld – kunt uitsparen, legt tuinarchitect Luk Dirkx uit.

Grondwerken

Eens als alles afgewerkt is, zullen het ontwerp van je woning en de omkadering van de tuin hopelijk één mooi geheel vormen. Dat beeld hou je best al van bij de prille start van het bouwproces voor ogen. “Vooral in het grondverzet kun je op die manier de latere tuinaanleg vereenvoudigen en goedkoper maken”, vertelt tuinarchitect Luk Dirkx. “Na voltooiing van de nieuwbouw moet je in 9 op de 10 gevallen rondom aanvullen met aarde. Vaak wordt daarvoor opvulgrond gebruikt, die laag per laag wordt aangereden om later toch maar geen verzakkingen te krijgen.”

Zo’n kale zandvlakte oogt natuurlijk niet mooi, zodat het perceel vaak vrij vlug ingezaaid wordt, zodat de kinderen ook meteen buiten kunnen spelen. “Maar als later de tuinaannemer komt, moet hij vaak helemaal opnieuw beginnen. Soms moet de aangevulde grond zelfs deels verwijderd worden, omdat die van slechte kwaliteit blijkt te zijn. Hard aangereden grond moet weer worden los gespit, om opnieuw zuurstof in de grond te krijgen zodat er zich een gezond bodemleven kan ontwikkelen. Dubbel werk, dubbele kosten, dus.”

Verhardingen

Sommige bouwers laten bij de bouw van het huis ook al beton gieten op de plaatsen waar de buitenterrassen zullen komen. “Dat is op zich een goed idee, maar dan moet je er wel voor zorgen dat deze terrassen op de juiste plaats liggen, en de juiste afmetingen hebben. Hetzelfde geldt voor nutsleidingen voor eventuele buitenverlichting of andere faciliteiten. Als je goed nadenkt waar deze moeten liggen, kun je die graafwerken samen uitvoeren met andere grondwerken aan de woning.”

Tuinplan

Om optimaal te kunnen werken, en zo het maximum aan kosten te besparen, is het dus aangewezen om samen met het bouwplan voor de woning ook het ontwerp voor de tuin klaar te hebben. “Deze stelling wordt vaak teniet gedaan door de uitspraak dat er op dat moment geen budget is voor een tuinplan. Jammer, want je mag er zeker van zijn dat je de kosten van een tuinontwerp minstens kan besparen door vanaf het begin het geheel te bestuderen. De uitvoering kan dan nog altijd in verschillende fases gebeuren. Natuurlijk zal het bij velen verschillende jaren duren voordat het eindresultaat bereikt is, maar dan weet je tenminste dat elke stap die je naar de eindfase zet, een juiste stap is. En dat geeft alleen maar een goed gevoel. Voor jezelf, en voor je portemonnee.”

 

Auteur: Luk Dirkx - oktober 2009

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in