Bemesting, nodig of niet?

Gewijzigd op 27/02/2013 door Gretel Kerkhofs

Het voorjaar betekent voor de liefhebbers weer klussen in de tuin. Wèg met de blaadjes en de afgestorven plantdelen. Alles lekker fris opgeharkt, gazon weer gemaaid en dan hopen dat alles goed gaat groeien en bloeien. Meststoffen kunnen de natuur een handje helpen. Maar heeft elke plant en elk stukje grond die extra voeding wel nodig? Tuinarchitect Luk Dirkx legt uit.
Gardena tuinsproeier met plantenvoeding
Gardena tuinsproeier met plantenvoeding
© Gardena
Makkelijk te onderhouden tuin met grassen
Tuinterras van natuursteen, met border vol grassen
© Tuinen Luk Dirkx
Compo
Compo meststof
© Compo
Onderhoudsvriendelijke tuin
Groene pergola boven terras van grind in boomrijke, onderhoudsvriendelijke tuin
© Tuinen Luk Dirkx
Compo
Compo meststof
© Compo
Onderhoudsvriendelijke tuin met grassen
Natuurstenen terras, omgeven door borders met riet en grassen
© Tuinen Luk Dirkx

Voor een deel zal moeder natuur haar plan wel trekken: de stevigste planten zullen wel floreren zonder toevoeging van natuurlijke of kunstmatige meststoffen. Toch doet de reclame ons anders geloven: planten die extra voeding krijgen, groeien beter en langer, bloeien veel rijkelijk. Maar is dat allemaal wel zo? In de natuur groeit toch ook alles vanzelf?!
Dat is zo, in de natuur groeit alles vanzelf. Zo lijkt het toch, maar de natuur is nogal selectief in z’n keuze van planten. De sterkste overleven, de rest sterft af. En de natuur evalueert constant: wat vandaag weiland is, is over 50 jaar misschien een dichtbegroeid eikenbos.

 

Op de juiste plek

We praten graag over natuur en natuurlijk als we het over onze tuinen hebben. Maar in hoeverre is onze tuin wel natuurlijk? We werken met planten, en vaak is dat onze enige link met de natuur… Want wij zijn dirigent in onze tuin, wij bepalen welke planten op welke plaats komen. En we gaan nog verder: we proberen vaak te bepalen hoe hoog en hoe breed een plant mag groeien. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dat heeft als gevolg dat veel van onze tuinplanten niet staan op de plaats waar ze in de natuur zouden voorkomen. En dat heeft dan weer tot gevolg dat deze planten vaak minder goed gaan groeien in onze tuin.
Een goede bemesting kan hiervoor een oplossing bieden, want zo kunnen we er toch voor zorgen dat onze planten optimaal kunnen groeien. En je zal het zelf ook wel gemerkt hebben: de tuin is gewoon veel mooier met allemaal gezonde, goed groeiende planten.

 

Met de juiste mest

En dan nu de hamvraag: wat is dan een goede bemesting? Het wordt ons echt niet makkelijk gemaakt. De afdelingen voor meststoffen in de diverse tuincentra worden steeds maar groter. Vroeger bestond er een meststof voor het gazon en eentje voor de beplanting. Met wat afwisseling tussen chemisch en organisch. Tegenwoordig kan je voor bijna elke plantensoort een speciaal gedoseerde meststof kopen.
Ik vergelijk de plantenvoeding graag met onze eigen eetgewoonten. Je kan perfect een goede gezonde maaltijd bereiden met goedkope, verse ingrediënten die je koopt in een goedkope supermarkt. Of je kan kiezen voor een duur vijfgangenmenu in een chique restaurant.
Zo zijn er ook goedkopere universele meststoffen die in veel gevallen voor de meeste courante planten voldoening kunnen geven, en er zijn dure meststoffen die per plantsoort ontwikkeld zijn. En dan heb je natuurlijk nog de grondsoort die een grote rol speelt. In hoeverre is er al voldoende meststof aanwezig? In hoeverre is de bodem waterdoorlatend (en ook mest-doorlatend)?

 

Bodemonderzoek

We geven zeer veel geld uit aan allerlei soorten bemesting. Vaak omdat we gewoon niet weten wat de planten nodig hebben. En dus strooien we maar; hoe meer, hoe beter. Je moet al serieus wat ervaring hebben om te kunnen zien wanneer en hoeveel een plant moet bemest worden. Gelukkig kan je in diverse tuinzaken je tuingrond laten analyseren. Dan neem je van verschillende percelen in je tuin een staaltje waarop een bodemonderzoek gedaan wordt. Aan de hand van deze gegevens maakt men dan een bemestingsplan, vaak voor enkele jaren. Op deze manier weet je dat je juist en nooit teveel bemest. Een aanrader!

 

Luk Dirkx – mei 2010 – www.tuinenlukdirkx.be 
 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
Luk Dirkx

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 Website