Vastgoedprijzen

Woningprijzen verdubbeld sinds 2000

De prijzen voor woonhuizen en appartementen zijn in zeven jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het studiebureau Stadim. Van een forse afkoeling van de particuliere immobiliënmarkt is geen sprake. Ook dit jaar zitten de gemiddelde aankoopprijzen met 6 tot 8 procent in de lift.


De gemiddelde aankoopprijs voor een woonhuis kwam begin oktober uit op 157.200 euro. Dat is de helft duurder dan vier jaar geleden (102.000 euro) en vrijwel dubbel zoveel als in 2000 (79.600 euro). In 1997 bedroeg de gemiddelde aankoopprijs zelfs maar 67.700 euro.
Stadim stelt soortgelijke prijsstijgingen vast bij de appartementen, waarvan de gemiddelde aankoopprijs inmiddels uitkomt op 163.900 euro. In 2000 kostte een doorsneeflat slechts 88.900 euro en tien jaar geleden was dat nog minder dan 74.000 euro. Licht herstelDe categorie herenhuizen en villa's vormt de grote uitzondering. De gemiddelde prijs is sinds 2000 maar met 11 procent gestegen, tot 298.400 euro. Al jaren klagen vastgoedmakelaars dat ze grote huizen moeilijk verkocht krijgen, omdat ze boven het budget liggen van de jongeren en de oudere generatie eerder uitkijkt naar een kleine woning of een appartement met modern comfort.

Particuliere markt
Op de particuliere vastgoedmarkt is ook dit jaar weinig afkoeling te merken, ondanks eerdere berichten daarover. De woonhuisprijzen lagen in oktober al 5,7 procent hoger tegenover begin dit jaar. Als dat zich voortzet, komt de prijsstijging eind dit jaar uit op 7,7 procent. Dat ligt weliswaar lager dan de forse klim in 2005 en 2006, maar is wel vergelijkbaar met de stijgingen in de drie jaren daarvoor.
Ook de prijzen van appartementen, herenhuizen en villa's zitten dit jaar in de lift. Ze gingen in de eerste negen maanden met gemiddeld 4,8 à 4,9 procent omhoog, wat op jaarbasis neerkomt op een stijging van minstens 6,5 procent.

Herstellende kredietmarkt
Van een vastgoedcrash zoals in de VS, met een crisis op de hypotheekmarkt en dalende prijzen, is dus helemaal geen sprake. Integendeel, de Belgische hypotheekmarkt vertoonde tussen juli en eind september een licht herstel na de dalingen in het jaar daarvoor, zo meldt de Beroepsvereniging van het Krediet. Zowel het aantal contracten als de verstrekte bedragen gaan in het derde trimester weer licht omhoog.Ongeveer 65 procent van het geleende totaalbedrag gaat naar aankopen, al dan niet met verbouwing. De meeste Belgen lenen dus eerder om een woning te kopen dan om te bouwen. De Belg leent almaar meer voor zijn huis. Het gemiddelde bedrag van een hypothecaire lening voor een aankoop kwam in het derde trimester uit op 128.400 euro. Dat is 3 procent meer dan in het trimester daarvoor.

Veruit de meeste kredietnemers in het derde trimester (86 procent) kozen voor een lening met vaste rentevoet. In 2004 werd die formule nog weggedrongen door woonkrediet met jaarlijks variabele rente. Volgens de Beroepsvereniging spelen twee factoren mee. De stijgende rentetarieven maken de Belgen schuwer voor risico's en het verschil tussen variabele en vaste rente is klein geworden.

Bron: De Morgen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in