Vastgoedprijzen

Woningprijzen dalen nog tot midden 2010

De woningprijzen zullen nog tot medio 2010 dalen, maar die dalingen zullen beperkt blijven. Dat verwacht de studiedienst van ING, die uitgaat van een correctie van zowat 8 procent (ten opzichte van het hoogtepunt van augustus 2008) voor heel 2009.


Over het algemeen bedroeg de correctie van de woningprijzen ten opzichte van de piek gemiddeld 5,6 procent op het einde van de eerste helft van dit jaar. "Daar de transacties herstellen terwijl de vraag slechts langzaam opleeft, is er nog ruimte voor verdere prijsdalingen", klinkt het.

Het was een zeer duidelijke daling van de transacties die al in het vierde kwartaal van 2008 wees op een afkoeling van de markt. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar krompen de transacties vervolgens met respectievelijk 17 procent en 21 procent jaar-op-jaar.
De dalingen van woningprijzen verschilden naar gelang het marktsegment.

Villa's 12 procent gedaald
Zo was er bij de villa's een daling van ongeveer 12 procent op het einde van de eerste helft van dit jaar, tegenover een afname met 5 procent voor de huizen en met 3,5 procent voor de appartementen.
Het aantal toegekende hypothecaire leningen ten slotte daalde met ongeveer een vijfde in de eerste helft van dit jaar, tot gemiddeld 6.900 leningen per maand die getekend werden.

Een normaal peil over de voorbije tien jaar bedraagt 7.300, maar in 2008 werden gemiddeld per maand 8.400 hypothecaire leningen per maand getekend.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in