Vastgoedprijzen

Wonen in het buitenland: welke woonoppervlakte krijg je voor 250 000 euro?

Welk onroerend goed kun je vandaag in België en elders in de wereld kopen voor 250 000 euro? Vastgoedkantoor Century 21 – een van de grootste ter wereld – stelde zich die vraag ook en vergeleek het aanbod aan woningen uit heel de wereld. Voor 250 000 euro krijg je een woonoppervlakte van 25 tot 300 m², afhankelijk van het land, de plaats en de financiële situatie in dat land.
 

Voor 250 000 euro krijg je een brede waaier aan woonoppervlaktes, tussen 25 en 300 m², in functie van de eigenschappen van het pand zelf, maar meer nog van zijn ligging. De rentevoeten en de koopkracht spelen ook een bepalende rol, of het land nu rijk is of arm.

 

Een overzicht van wat je waar krijgt voor je geld:
 

Land Stad Ligging Oppervlakte Woonvorm en indeling
Verenigde Staten New York Manhattan Geen woning voor 250 000 euro in Manhattan!  
  New York Queens 94 m² Eengezinswoning met 3 kamers, salon, badkamer, kleine tuin en garage
Frankrijk Parijs In het stadscentrum 29 m² Studio: 2 kamers, keuken in woonkamer, douche, toilet, kelder
Groot-Brittannië Londen Wimbledon, op 10 km van Londen-centrum 65 m² Appartement: 1 kamer, 1 badkamer, 1 keuken en kleine woonkamer
Australië Canberra Vlakbij stadscentrum 45 m² Studio: 1 kamer, 1 badkamer, 1 kleine woonkamer
Caraïben Puerto Rico In de buurt van het strand 280 m² Eengezinswoning met 3 kamers, 2 badkamers, salon, terras, garage
Nieuw-Zeeland Wellington In het stadscentrum 80 m² Huis met 2 kamers, badkamer, keuken, garage, kelder, zolder
Bulgarije Sofia In het stadscentrum 140 m² Appartement met 3 kamers, salon, badkamer en terras
Tsjechië Praag In het stadscentrum 120 m² Huis met 2 kamers, salon, keuken, badkamer, terras, garage
Cyprus Paphos In de buurt van het strand 82 m² Nieuw appartement met 2 kamers, salon, badkamer, keuken, terras, veranda, zwembad en garage

 

Dezelfde criteria

Hoewel de onderzoeksresultaten van Century 21 aangeven dat onroerende goederen uit de hele wereld niet met elkaar vergeleken kunnen worden louter op basis van de verkoopprijs, blijkt het daarentegen duidelijk te zijn dat de criteria die de prijzen bepalen, overal ter wereld gelijk zijn: de precieze ligging van het goed is bepalend, net als het niveau van de intrestvoeten van de hypothecaire leningen en de koopkracht van de lokale bevolking. Deze situatie geldt zowel in de arme als in de rijke landen.

 

Situatie in België

In België bedraagt de gemiddelde verkoopprijs momenteel 174 354 euro. Dit is een stijging van 2,5% op een jaar tijd. Ook bestaat er in België een enorme ongelijkheid in de vastgoedprijzen. Vooral de plaats waar het goed gelegen is, is bepalend: enerzijds de regio of de geografische ligging, en anderzijds de onmiddellijke nabijheid van een aangename, rustige omgeving en/of een omgeving die het dagelijkse leven aangenamer maakt (openbaar vervoer, scholen of winkels in de buurt), in tegenstelling tot een lawaaierige, onveilige buurt of een ligging langs een autosnelweg. In sommige regio's van het land is het zelfs moeilijk om een onroerend goed te vinden dat verkocht wordt voor 250 000 euro. Dit is bijvoorbeeld het geval in economisch zwakkere streken die een hogere werkloosheidsgraad hebben.

 

Goede staat

Voor 250 000 EUR mag de koper tegenwoordig een woning verwachten die in goede of zelfs zeer goede staat verkeert, en dus onmiddellijk bewoonbaar is, een pand met een meer dan billijke bewoonbare oppervlakte (van 110 m² in Brussel centrum tot 300 m² in Luik), of een alleenstaand huis met tuin, in functie van de streek en de wijk.

Voor die prijs kun je in Brussel een mooi appartement kopen met 2 slaapkamers in Sint-Pieters-Woluwe of Evere, of een rijhuis met 3 slaapkamers en een tuin in de buurt van de basiliek van Koekelberg.

In Antwerpen of Kortrijk telt een rijhuis van deze categorie 4 slaapkamers, terwijl je in Gent en Bergen zelfs eigenaar kunt worden van een alleenstaand huisje voor deze prijs. In Luik ten slotte biedt Century 21 een halfopen bebouwing van 300 m² aan met maar liefst 7 slaapkamers en 2 badkamers, vlak bij het stadscentrum.

 

Uitzonderlijke Belgische vastgoedmarkt

Door de economische en financiële situatie bevindt de vastgoedmarkt zich momenteel in een uitzonderlijke situatie. Mathieu Verwilghen, General Manager Century 21 Benelux, verduidelijkt: "Gezien de economische en vastgoedcontext kunnen we beamen dat het nu een goed moment is om te kopen en te verkopen. Dit is nog nooit gebeurd de voorbije 30 jaar. Er zijn verschillende redenen voor deze toch wel bijzondere situatie: de rentevoeten staan nog vrij laag, de koopkracht is dezelfde gebleven voor de sociale categorieën van de bevolking die zich een eigendom kunnen veroorloven, en de consumenten in het algemeen hebben minder vertrouwen in financiële beleggingen. Daarbij komt nog dat de Belgen heel graag eigenaar zijn van hun woning. Ze willen dus profiteren van de huidige stabilisering van de vastgoedmarkt."

Andere tendens van dit ogenblik: uitzonderlijke woningen (meer dan 600 000 euro in Wallonië en 700 000 euro in Vlaanderen) gaan vandaag veel beter van de hand dan de voorbije jaren zodra ze zich onderscheiden van een klassieke woning door de architectuur van het gebouw of door hun karakter (kasteeltje, herenhuis, ultramoderne woning,…). En dit zelfs als er renovatiewerken nodig zijn.

 

Meer en betere woningverkoop

Sinds het begin van het jaar stelt Century 21 in België een stijging van 3% van het aantal transacties vast ten opzichte van dezelfde periode (februari-juli) van 2009. De gemiddelde verkoopprijs (160 603 euro in Brussel en 181 133 euro in Vlaanderen en Wallonië) kent ook een lichte stijging, behalve voor Brussel, waar de prijzen stabiel blijven. De prijzen zijn in de hoofdstad iets meer gestegen dan in de rest van het land.

Meer info: Century 21
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in