Kopen en verkopen

Vastgoedcrisis slaat flink gat in Vlaamse schatkist

De Vlaamse staatskas slinkt door de vertraging op de vastgoedmarkt. De ontvangsten uit registratierechten, de belangrijkste Vlaamse gewestbelasting, zijn in de eerste jaarhelft met ruim 20 procent gezakt tegenover dezelfde periode een jaar eerder.
In de maand juni is er zelfs een daling met bijna 27 procent merkbaar, zo bericht de krant De Morgen op basis van gegevens gepubliceerd in het Staatsblad.

De registratierechten, de belasting bij een aankoop van een huis of een lap grond, spijsden de Vlaamse schatkist in het eerste halfjaar met 661,4 miljoen euro. Dat is een vijfde minder dan in de dezelfde periode vorig jaar, toen de teller nog 170 miljoen euro hoger uitkwam, op bijna 831 miljoen euro.


Vastgoedmarkt

De terugval van de geïnde registratierechten heeft te maken met de minder goed presterende vastgoedmarkt, die tot minder transacties heeft geleid in de eerste jaarhelft.

Alle Vlaamse gewestbelastingen samen vallen in de eerste jaarhelft voorlopig ruim 8 procent lager uit dan vorig jaar. Vooral de ontvangsten die te maken hebben met het vermogen van de Vlamingen, naast de vastgoedbelastingen gaat het om de erfenis- en schenkingsrechten, nemen een duik.


Besparen

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) liet vanmorgen in een reactie verstaan dat Vlaanderen dit jaar nog gaat besparen. In een persbericht verduidelijkt hij dat de Vlaamse regering dit jaar niet op zoek gaat naar een besparing van 1 miljard euro maar van 200 miljoen euro. Het begrotingstekort voor 2009 zou volgens de N-VA-minister uitkomen op 1 miljard euro.

Eerder op de dag had Muyters aan de VRT-nieuwsdienst verklaard dat de Vlaamse regering dit jaar nog 1 miljard euro zou kunnen besparen. In een communiqué stuurt Muyters dat bericht bij. 'Tijdens de begrotingscontrole van september zal de Vlaamse regering op zoek gaan naar een besparing van 200 miljoen euro. Deze inspanning zal resulteren in een begrotingstekort van 1 miljard euro', luidt het.

Muyters voegt er nog aan toe dat tijdens de opmaak van de meerjarenbegroting de inspanning zal bepaald worden die in 2010 moet worden geleverd om vanaf 2011 opnieuw een begroting in evenwicht te bereiken.

Bron: De Standaard
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in