Vastgoedprijzen

'Vastgoed zal niet duurder worden in 2012'

Vastgoed zal volgend jaar niet duurder worden en door de hoge huurprijzen zal er een grote vraag naar aan te kopen panden zijn. Die verwachtingen formuleerde vastgoedmakelaar Century 21 op een rondetafelconferentie over de vastgoedmarkt in België in 2011 en 2012.


"Er zullen waarschijnlijk geen prijsstijgingen zijn in 2012, omdat verschillende indicatoren aangeven dat het aantal kopers aan het plafond zit. Bovendien speelt een eventueel dalende koopkracht afhankelijk van de rente", luidde het.


Century 21

Century 21 verwacht ook een groter beleggerspubliek, bestaande uit particulieren die vastgoed aankopen als investering omdat hun vertrouwen in de banken gedaald is. De vastgoedmakelaar, die stelt dat "de Belgische consument een vastgoedcultuur heeft", meldde voorts dat er in 2011 meer particuliere beleggers waren en dat steeds jongere mensen een eigendom willen kopen.

Uit de rondetafel bleek ook dat de duurtijd van een pand verkopen vorig jaar steeg van gemiddeld 2 maanden naar 3,5 maanden, "door vertwijfeling en angst bij de kopers, onder meer door het uitblijven van een regering". Het aantal verkochte panden lag tijdens het vierde kwartaal, net zoals in 2010, daarentegen wel hoog.


Vergrijzing bevolking

De vergrijzing van de bevolking zorgt dan weer voor een nieuwe groep verkopers: mensen van wie de woning te groot werd en mensen die gedwongen worden tot verkoop, omdat de energiekost te hoog werd.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in