Vastgoedprijzen

‘Risico op vastgoedcrisis bestaat ook in België'

Ook in België bestaat een risico op een vastgoedcrisis, als de banken ertoe zouden worden aangezet hun spaaroverschot om te zetten in kredieten aan te gunstige voorwaarden. Dat zei Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, vrijdag in de opvolgingscommissie Financiële Crisis in de Kamer.
Luc Coene gaf in de commissie zijn visie op de huidige toestand van de economische crisis. Hij waarschuwde daarbij onder meer voor de gevaren die schuilen in de populaire oproep om meer krediet te verlenen aan de Belgische ondernemingen.

Teveel aan spaargeld

‘De Belgische banken hebben een teveel aan spaargeld, onder meer door de fiscale vrijstelling van het spaarboekje', zei Coene. ‘Dat geld wordt nu, in het geval van banken als ING en Deutsche Bank, voor een stuk naar het buitenland gekanaliseerd.'

Coene benadrukte dat het geen zin heeft de banken aan te sporen dat geld voor kredietverlening in eigen land te gebruiken. ‘De vraag naar krediet is momenteel gewoon niet zo hoog, tenzij de lat voor het investeringsrisico lager wordt gelegd, maar dan riskeren we een zeepbel.

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld hebben de banken te veel kredieten verleend aan gezinnen waarvan het niet zeker was dat ze de afbetaling aankonden. Daardoor kwamen zowel de bankensector als de huizenmarkt onder grote druk te staan.

Spaaroverschot

Dat gevaar ontstaat ook als de commerciële banken zich niet meer mogen wagen aan zakenbankieren, zoals de Britse sir John Vickers adviseert in zijn plan. ‘In dat geval zal het spaaroverschot bij de commerciële banken nog groter worden', aldus Coene.

Opvallend ook, na het vragenuurtje plaatste de bankgouverneur nadrukkelijk vraagtekens bij de verloningssystemen voor de verkopers in de kantorennetten van de banken. En dan gaat het niet zozeer over de bonussen die de banken uitbetalen aan hun personeel, maar over de commissies.

Bij sommige financiële instellingen krijgen verkopers vandaag een hogere commissie als ze een complex product verkopen aan de klant, dan als ze een eenvoudig, transparant product verkopen. En dat werkt risicobevorderend.

Verloning van de verkopers

Luc Coene zou de verloning van de verkopers in de kantorennetten beter in kaart willen brengen en 'product-neutraal' willen maken, bevestigden gisteren meerdere Kamerleden die op de zitting aanwezig waren. Zowel de NBB als de FSMA, wiens bevoegdheden elkaar deels overlappen, zouden daaraan werken. Maar noch bij de NBB als bij de FSMA kon of wou men daar gisteren al details over geven.

Een woordvoerder van de FSMA bevestigde wel dat er op dit moment al inspecties lopen naar mogelijke belangenconflicten in de verkoopnetten van de banken. Als er daarbij onregelmatigheden worden gevonden bij één of meer banken, zal dat aan de NBB gerapporteerd worden. 'En dan is het niet onmogelijk dat er ruimere conclusies worden getrokken voor de ganse sector.'

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in