Nieuwe procedure voor openbare verkoop vastgoed

Gewijzigd op 23/03/2012 door Daan Slingers

Renson
Renson
© Renson

Vanaf 1 januari 2010 zal een openbare verkoop van vastgoed anders verlopen. Voor heel het land geld zal een identieke procedure gelden, waarbij een goed in één zitdag verkocht kan worden en er geboden kan worden vanaf een instelprijs. Daarnaast kunnen kopers eventueel een premie ontvangen. Dat meldt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.


Door de verschillen tussen de arrondissementen weg te werken, wil men meer transparantie creëren.
Nieuw is dat er niet langer twee maar wel slechts één zitdag wordt georganiseerd. Verkopers zullen dus sneller kunnen verkopen en kopers zullen minder stress ervaren, aldus de federatie. 'We stelden vaak vast dat er tijdens de eerste zitdag weinig biedingen waren. Mensen waren geneigd om pas op de tweede zitdag voluit te bieden.'

Een andere nieuwigheid is dat de verkoper in overleg met zijn notaris kan beslissen een instelprijs vast te leggen. Dat bedrag zal vooraf worden aangekondigd in de publiciteit rond het goed.
Tot slot bestaat de mogelijkheid van een premie voor de koper. Indien er een instelprijs bestaat, zal diegene die als eerste dit bedrag (of meer) biedt, een premie ontvangen (1 pct) indien hij de uiteindelijke koper wordt. Indien er geen instelprijs is voorzien, kan de notaris beslissen om toch een premie van 1 procent toe te kennen aan diegene die het hoogste bedrag biedt tijdens de zitting. Ook in dit geval moet het gaan om de uiteindelijke koper.
De nieuwe regeling gaat in voor alle openbare verkopen waarvan de voorwaarden worden vastgesteld na 1 januari.

Bron: De Standaard