Vastgoedprijzen

Huizen werden acht procent goedkoper

In Brussel liep de daling op tot 9,3 procent en in Wallonië tot 8,8 procent. De daling in Vlaanderen bleef beperkt tot 5,8 procent. De Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat (KFBN) vergeleek zijn eigen cijfers van het vierde kwartaal met de cijfers van Statbel voor heel 2008.


Voor een huis moest tijdens het vierde kwartaal 2009 in Vlaanderen gemiddeld 171.219 euro neergeteld worden. In Brussel is dat 288.335 euro en in Wallonië 123.559 euro. Vlaams-Brabant is de duurste provincie in Vlaanderen. Daar moet voor een huis gemiddeld 198.348 euro neergeteld worden. In Antwerpen is dat 189.399 euro en in Limburg 159.417 euro. In Oost-Vlaanderen kostte een huis gemiddeld 157.842 euro. West-Vlaanderen is de goedkoopste provincie. Daar hangt aan een gemiddeld huis een prijskaartje van 150.950 euro.

Op de appartementenmarkt is het beeld helemaal anders. In Vlaanderen stegen de prijzen licht met 1,1 procent. Een appartement in Brussel werd zelfs 2,6 procent duurder. In Wallonië zakte de prijs voor een appartement dan weer met 1,2 procent. Hier is West-Vlaanderen, met een gemiddelde prijs van 205.399, de duurste provincie. Dat heeft uiteraard alles te maken met de appartementsprijzen aan de Kust.

Volgens Bart van Opstal, voorzitter van de KFBN, ligt de ouderdom van de woningen aan de basis van de verschillende evolutie. ‘Huizen zijn gemiddeld ouder dan appartementen', zegt van Opstal. ‘Eigenaars van een oudere woning zijn sneller geneigd om hun prijs te laten zakken.'

De vastgoedactiviteit, gemeten naar het aantal vastgoeddossiers, leefde op in het tweede en derde kwartaal van vorig jaar. In oktober 2009 waren er bijvoorbeeld 8,9 procent meer vastgoeddossiers dan in de maand voordien. Het jaareinde was iets minder sterk, maar dat is een seizoensverschijnsel. De notariële vastgoedindex bevindt zich nu op hetzelfde niveau als in het derde trimester van 2007 toen de notarissen met de metingen begonnen.
Over het hele jaar 2009 genomen daalde alleen in Brussel het aantal vastgoedtransacties.


In Brussel werden vorig jaar 2,6 procent minder woningen gekocht. In Vlaanderen steeg het aantal transacties met 14,8 procent en in Wallonië zelfs met 17,8 procent.

De terugval in Brussel is te wijten aan de vastgoedprijzen die er erg hoog blijven, terwijl de financieringmogelijkheden en de economische situatie van de gezinnen erop achteruitgegaan zijn. Toch heeft de vastgoedactiviteit in Brussel, in vergelijking met andere Europese hoofdsteden, minder geleden onder de crisis.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in