Vastgoedprijzen

Hoe betaalbaar is bouwen en verbouwen?

De druk op de woningmarkt blijft toenemen. Een stad als Gent kampt met een groot tekort aan woningen en dat heeft invloed op de prijzen van het vastgoed. Er lopen enkele grootschalige projecten, maar de grote nood aan panden blijft acuut.


De Vlaamse Confederatie Bouw berekende dat in Vlaanderen het aantal bouwvergunningen voor appartementen en huizen in 2010 met 15 procent was gestegen, en voor renovaties met 5 procent. Deze cijfers komen er wel na een terugval in 2007, 2008 en 2009.

De nood aan woningen zal blijven stijgen omdat het bevolkingsaantal nog steeds toeneemt. In België wordt een groei van 13 procent meer inwoners verwacht tegen 2030. De afgelopen tien jaar steeg het aantal inwoners vooral in Brussel, gevolgd door Vlaanderen en dan Wallonië. De bevolking veroudert ook, dus de nood aan rusthuizen zal ook toenemen. De stadsvlucht is het laatste decennium duidelijk gekeerd. De bevolkingsgroei was het grootst in Gent en Leuven, met een toename van 8,5 procent. Antwerpen telt 8,3 procent meer inwoners en de 13 Vlaamse centrumsteden 6,2 procent. In de andere, kleinere gemeenten bedroeg de toename 4,9 procent.

Vanuit financieel oogpunt blijft bouwen en verbouwen nog steeds interessant.


Vlaamse Confederatie Bouw

Het is volgens de Vlaamse Confederatie Bouw nog steeds goedkoper dan in 2008, weliswaar al iets duurder dan vorig jaar. Een huis met een lager E-peil is duurder, maar verbruikt minder zodat je er op termijn de meerkosten uithaalt.


Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in