Kopen en verkopen

Goede fotografie helpt je woning sneller te verkopen

Een mens is nu eenmaal visueel te verleiden. Zijn er geen of geen aantrekkelijke foto’s van een huis op internet beschikbaar? Dan hebben kopers het gevoel dat de woning het toch niet waard is om te gaan bekijken. Een gemiste kans! Wat doe je dus best wel en niet?

Wel:

  • Fotografeer! – Want zonder foto’s komt er sowieso niemand kijken.  
  • Fotograaf realistisch – Gebruik liever geen groothoeklens en maak de foto’s niet te licht op de computer. Anders valt de woning bij een bezichtiging alleen maar tegen.  
  • Fotograaf de ruimtes - Zorg dat er geen meubels of obstakels in beeld staan, die het zicht op de totale ruimte blokkeren. Vermijd daarom ook altijd schuingeplaatste meubels in hoeken.  
  • Fotografeer sfeer - Maak ook foto’s van een aantal ‘emotionele’ kenmerken van je woning, zoals een glas-in-lood raam, molures of een authentieke schouw. Neem de foto’s met lampen aan en gordijnen open, voor een optimale sfeerbeleving.
  • Fotografeer stijlvol – Niet alles hoeft op de foto te staan. Ruim op voordat je foto’s maakt. Maak je aanrecht en je wastafel leeg. Zet stofzuiger en volle wasmand even weg. Mensen zijn niet op zoek naar jouw was. En ze willen er zeker nog niet aandenken dat ze ook dit huis zullen moeten schoonmaken als ze er gaan wonen. Ze zijn op zoek naar iets nieuws; een licht en ruim huis, zoals dat van jou! 

Niet: 

  • Donkere, onduidelijke of onscherpe foto’s.  
  • Foto’s van het toilet, tenzij deze echt het bezichtigen waard is. Zorg dan wel dat de toiletpot gesloten is.  
  • Foto’s van huisdieren en rommel. 
  • Foto’s waarop te veel persoonlijke spullen staan.  
  • Zelf foto’s maken, tenzij je de trucs en tips van je vastgoedstylist opvolgt.

Advies

Verkoop je zelf je huis? Schakel dan een fotograaf in die gespecialiseerd  is in woningpresentatie. Goede fotografen zijn: Frame 24 of de Immo fotograaf. Verkoop je met een makelaar, vraag dan of deze samenwerkt met een woningfotograaf.

Check van tevoren de foto’s van de woningen die de makelaar reeds in de portefeuille heeft.

Een goede vastgoedstyliste heeft oog voor detail en kan meestal ook goede verkoopfoto’s maken. Op de website van de styliste kun je vast een goed beeld krijgen of jouw stylist hier toe in staat is.

Een investering in styling en fotografie haal je er gegarandeerd uit!

Identikit vastgoedspecialist Annelies Vermeulen
Andy Camps

Annelies is van huis uit communicatie adviseur. Maar sinds 2010 vertaalde ze haar liefde voor huizen in een job als vastgoedstylist en interieurstylist. Ze werkt zowel in opdracht van professionele opdrachtgevers als particulieren.

Lees de teksten van de vastgoedspecialist >> 

 Website

 Twitter
 
 Facebook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in