Epc-score in vastgoedadvertentie verplicht vanaf 2012

Vanaf 1 januari 2012 moet er in elke immo-advertentie in Vlaanderen staan hoe energiezuinig of- verslindend een gebouw is. De vermelding van de zogenaamde Energieprestatiecertificaat (Epc)-score moet de koper of huurder helpen bij de keuze van een woning.


Bij het Beroepsinstituut van de Vastgoedmakelaars (BIV) reageren ze tevreden op de verplichting. “De maatregel optimaliseert de informatieverstrekking aan de huurders en kopers. Op termijn zal de nieuwe verplichting alleen maar bijdragen tot een verdere professionalisering van de sector.”


Voor verlijden van de akte

Veel mensen denken dat ze in orde zijn wanneer ze over een Energieprestatiecertificaat beschikken bij het verlijden van de akte, maar dat is niet waar klinkt het bij het BIV. “Wettelijk gezien moet je het al in handen hebben op het moment dat je woning te koop of te huur aanbiedt.”

Van Europa moeten alle lidstaten tegen medio 2012 in orde zijn met de nieuwe regelgeving, maar Vlaanderen besliste om de verplichting al zes maanden eerder te gaan toepassen. In Wallonië zal de regel pas ingaan tegen 9 juli 2012. In het Brusselse gewest daarentegen geldt nu al de publiciteitsverplichting bij een verkoop en vanaf 1 november dit jaar voor alle huurpanden.


Lees ook: Het abc van het EPC

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in