What’s cooking in the kitchen? De laatste keuken- en kooktrends

Gewijzigd op 8/08/2013 door Daan Slingers

De keuken is naadloos verbonden met koken. Het woord “keuken” is immers afgeleid van hetzelfde Latijnse woord voor koken: coquere. Wat is eigenlijk de invloed van onze culinaire ambities op de keuken zèlf? We gingen op zoek naar de laatste keukentrends in de breedste zin van het woord en schakelden daarbij de hulp in van food journalist Monique van Loon. Ze is hoofdredacteur van Culy.nl en bovenal gek op koken én haar keuken.

Onze keukenspecialisten

Authentic Life
Met de Authentic Life campagne toont Silestone het gebruik van hun producten in het dagelijkse gebruik van mensen. Zoals ECO by Cosentino, een gerecycled oppervlak gemaakt van 75% hergebruikte materialen, voor bijvoorbeeld keukenwerkbladen.
© Silestone

De keuken anno 2013

De laatste jaren is de keuken flink aan verandering onderhevig. De keuken anno 2013 is zowel een ruimte als een meubel, is open, een actief onderdeel van de woonkamer, is tevens een sociale zone in huis en sluit aan bij de stijl en sfeer van de rest van het interieur. Maar laten we in hemelsnaam niet vergeten waarom deze ruimte ooit in het leven is geroepen: om voedsel te bereiden!
 
Lees ook: Keuken: van kookruimte tot leefruimte

De keuken volgens de Van Dale

Keu-ken (de; v(m); meervoud: keukens)
  1. plaats waar het eten bereid wordt
  2. manier van voedselbereiding: de Franse keuken
De keuken is dus direct verboden aan onze eerste levensbehoefte; eten! Niet gek dus, dat we overeenkomstige trends zien in gerechten én het gereedschap waarmee we het maken.

Trend: Go Green!

Duurzaamheid is belangrijker in het interieur, en dus ook in de keuken. Natuurlijke materialen zoals bamboe en bio-plastic spelen hierop in. Daarnaast zijn kranen waterbesparend en is apparatuur energiezuinig. De keuken wordt dus steeds ‘groener’, met extra aandacht voor eco, bio en natuurlijk. Net als de producten die we gebruiken voor onze maaltijd!

Superfoods

Monique van Loon (1988) herkent de hang naar “groen en gezond”. Ze is mede-oprichter en hoofdredacteur van Culy.nl: een online magazine om je vingers bij af te likken. Dit najaar verschijnt haar eerste boek ‘The Culy way of life’. “Sinds meer celebs kookboeken uitbrengen zie je allerlei gezonde granen, zaden en bessen voorbij komen. Kokoswater is nu populair en quinoa is zelfs in de supermarkt te vinden! Mensen kijken steeds meer naar wat er uit de natuur komt en kiezen dan voor een pure vorm, zoals zilvervliesrijst. We zijn de laatste tijd echt into superfoods, ingrediënten die extreem goed voor ons lijf zijn, zoals gojibessen, boerenkool (ja echt!), noten en chiazaden.” Kortom: we zijn ons meer bewust van wat we eten en kiezen liever voor een bof- dan een plofkip. Een aantal nieuwe producten illustreren deze “groentendens” in de keuken.
Bulbo
© Bulbolight

Bulbo voor stadsboeren

Overal en altijd jouw zelfgegroeide groenten: dat is het doel van Bulbo. Hun slogan? “Farm different: light & food”. Want het verbouwen van groenten is zeker anders wanneer dit binnenshuis gebeurt! Met behulp van speciale LED lampen groeien groenten een stuk sneller en zijn niet afhankelijk van weersomstandigheden. Handig, vooral met ons Nederlandse klimaat. www.bulbolight.com
Keuken Lux
© Snaidero

Gerookt eiken

De nieuwe keuken Lux van het Italiaanse Snaidero is eigentijds, modern en versmolten met de architectuur. Er is een duidelijke verdeling gemaakt tussen ‘koken’ en ‘opbergen’. Fris wit is gecombineerd met deurfronten van gerookt eiken, voor een natuurlijke look.
Fusion
De 3 in 1 kraan Fusion van Quooker is energiezuinig, waterbesparend en geeft koud, warm en kokend water.
© Quooker

Van kokend naar koud

De 3 in 1 kraan Fusion van Quooker is energiezuinig, waterbesparend en geeft koud, warm en kokend water. Met een dubbel-druk-draai bedieningsknop is hij extra veilig en vooral tijdbesparend, want hij wisselt direct van koud naar kokend water, en andersom.
  • Quinoa saladeQuinoa salade.
    © Perscentrumwonen
  • Aubergines a la OttolenghiAubergines a la Ottolenghi.
    © Perscentrumwonen
  • frozen yoghurtfrozen yoghurt.
    © Perscentrumwonen

Hippe hapjes en hulpjes

Wat zijn op dit moment populaire gerechten, en met welke middelen maak je ze? Monique noemt haar favorieten van dit moment: “Een salade met quinoa is populair, heel gezond en gelukkig meer mainstream nu. Aubergines a la Ottolenghi zijn heerlijk geroosterd in de oven met karnemelksaus en granaatappelpitjes. Als dessert (of tussendoor) kies je voor frozen yoghurt.” Het Perscentrum Wonen selecteerde de recepten en handige hulpjes om ze mee te maken.

Voor deze Quinoa salade (4 pers.) heb je nodig: 300 gram Quinoa, 1 have witte kool, 1 rode peper, 1 venkel, 1 wortel, 1 handje walnoten, 1 handje hazelnoten, 1 handje amandelen, 1 handje peterselie, sap van een halve citroen, 2 el. olijfolie, zout en peper. Handig hulpje: een fijne zeef of vergiet, zoals deze uit de felgekleurde familie van Joseph-Joseph.

Voor Aubergines a la Ottolenghi (4 pers.) zijn de benodigdheden: 2 aubergines, 1 komkommer, 2 handjes granaatappelpitjes, 100 ml. yoghurt, 150 ml. karnemelk, 1 el. citroensap, 1 el. Za’ atar (kruidenmelange), 1 el. tahin pasta, 1 teen knoflook, 4 el. olijfolie, komijnzaad, zout & peper. Handig hulpje: de nieuwe Speedoven van KitchenAid; een ‘traditionele’ oven met magnetron- en heteluchtfuncties, 5 braadfuncties, 5 bakkerij- en 6 patisseriefuncties, grill en turbogrill en tevens een nieuwe ‘Slow Cooking’-functie.

Verse frozen yoghurt (1 l.) maak je met: 250 ml. volle yoghurt, 450 gram aardbeien, 115 ml. honing, 2 handjes verse basilicum, 1 el. citroensap. Handig hulpje: de kMix Boutique van Kenwood in felgeel, of een andere knalkleur.

Trend: Go Go Gadget Kitchen!

Dat onze smaak en eetgewoontes veranderen is een feit, en dit heeft zijn weerslag op de keuken. Die wordt technischer, met allerlei vernuftige hulpjes: Go Go Gadget Kitchen! Een afzuigkap? Tegenwoordig is er ook het afzuigblad; geïntegreerd in het werkblad en daardoor ruimtelijker. Ook koken met apps is nabije toekomstmuziek. De lichtsterkte van je lamp is al te regelen via een app op je smartphone en ook in de keuken is deze ontwikkeling gaande. Zo kan je straks de oven op afstand aanzetten! Panasonic introduceerde een dergelijke app al in Japan.
Keuken Veda
Keuken Veda van Kvik is clean, wit en minimalistisch en behoort tot de Verner Panton-collectie; opgeleukt met de vrolijke ”Geometri”-print die in de jaren zestig werd ontworpen en oorspronkelijk werd gebruikt om de vloeren en plafonds van het Astoria Hotel te decoreren.
© Kvik
Minta Touch
© Grohe

Kraan, ga aan!

Daar sta je dan met je deeghanden. Ging die kraan maar automatisch aan… De nieuwe kraan Minta Touch van Grohe biedt de oplossing. Door de kraan kort aan te raken met je pols of onderarm gaat deze aan:
 
  • Praktisch
  • En hygiënisch.
Victoria fornuis
© Smeg

Koken voor een weeshuis

Het 110cm brede Victoria fornuis van Smeg combineert de laatste technologie met klassiek design.

Het TR4110-fornuis is voorzien van 3 ovens (2 multifunctionele ovens en 1 grilloven) en heeft een gaskookplaat met 7 branders. Genoeg capaciteit dus, wie komt er eten?
Hurom Slow Juicer
© Hurom Slow Juicer

Sappig!

Dé Hurom Slow Juicer bracht twee nieuwe kleuren, naast de klassieke witte juicer. Hij is er nu ook in metallic zwart en zilver met zwarte accenten.

Afzuigblad

Deze ‘afzuigkap’ van Siemens komt alleen tevoorschijn wanneer je ‘m nodig hebt. Na het koken verdwijnt de afzuiger – of ‘tafelventilatiesysteem, zoals Siemens het noemt – weer in het werkblad. Opgeruimd staat netjes!
Afzuigkap
© Siemens

3 onmisbare keukenhulpjes volgens Monique van Loon

  1. Een goede koekenpan
  2. Mijn vuurtorenrode KitchenAid voor mixen en kloppen
  3. Een handige citruspers voor limoenen en citroenen

Bron: Perscentrumwonen

Folders over de keuken

Meer informatie op de website van deze bedrijven