Stijl van de maand: zwart-wit in je interieur

Gewijzigd op 11/09/2013 door Gretel Kerkhofs

Helemaal weg van de combinatie zwart-wit in je interieur? We verzamelden voor jou enkele inspirerende foto’s van een interieur in zwart en wit. De foto’s tonen hoe je deze tinten, synoniem voor puurheid en elegantie, in je eigen interieur toepast. Voor een eerder klassieke stijl of voluit voor modernisme!
 • Zwart-witte tegels in badkamerEen mooi grafisch effect in zwart-wit: een geometrisch tegelpatroon in de badkamer.
  © Pinterest
 • Slaapkamer in zwart-witOok de slaapkamer kan in zwart-wit, voor een ontspannen sfeer.
  © Pinterest
 • Keuken in wit met zwarte accentenEen wit interieur geef je meer contrast met bijvoorbeeld accenten in zwart. De zwarte sticker op de muur achteraan geeft de witte keuken een boost.
  © Pinterest
 • Witte woonkamer met zwarte accentenIn een zwart-wit interieur nuanceer je deze contrasterende kleuren met accenten in bijvoorbeeld geel (kussen), groen (de bloemen in de vaas) en hout.
  © Pinterest

Wit en zwart in je interieur: enkele tips en tricks

Als je kiest voor een zwart-wit interieur, beperk je dan niet letterlijk tot zwart en wit, maar nuanceer:

 • Het koele van de combinatie zwart-wit nuanceer je bijvoorbeeld met grijs. Grijs in alle mogelijke tinten, zoals antraciet en parelgrijs

 • Je kunt ook met een opvallend contrast spelen. Kies daarvoor enkele accenten (een kussen, een decoratie-item) in een felle kleur, zoals rood, fuchsia roze, turquoise of geel

 • Heel trendy op dit moment is de combinatie van een zwart-wit interieur met zilvertinten of accenten in goud.
Zwart en wit in het interieur
2 x zwart en wit in het interieur: links heel subtiel met zwart voor de kaders en kussens, rechts heel opvallend met zwart-wit gestreept behang en een zwart-witte tegelvloer.
© Pinterest

Zwart-wit met variatie

Grafisch behang

Als je grafisch behang leuk vindt, dan kun je een muur of een deel van de muur behangen in een muurbekleding van zwart en wit. De andere muren of de ruimte tegen de muur rondom het behang kun je schilderen in een helder grijs. Overdrijf echter niet met zulke grafische elementen, want je zou er snel pijn aan de ogen van kunnen krijgen!

Variatie in materialen

Varieer ook met de materialen in je interieur: speel met texturen en met textielsoorten. Mooi om combineren met een zwart-wit-interieur zijn natuurlijke materialen, zoals hout, riet, hoogpolig of extra zacht tapijt.

Gedempte verlichting

Kies voor een gedempte verlichting of licht dat je via een knop kunt dimmen. Vermijd te wit licht. Licht met een warmere, gele kleur zorgt voor een zachtere sfeer ’s avonds en bij donkere dagen. Probeer de verlichting ook op verschillende hoogtes te installeren.

Meer foto's van zwart-witte interieur?

Ontdek de mogelijkheden van zwart en wit in jouw interieur met de inspirerende foto's op ons Pinterest-moodboard 'Black & white'.
Auteur: Vinciane Pinte - september 2013
Vertaling: Gretel Kerkhofs