Rustic chic of landelijk chic

De interieurstijl Rustic Chic of landelijk chic is niet enkel meer het alleenrecht van landhuizen en statige hoeves. Deze aangename, warme interieurstijl past net zo goed in een appartement of stadswoning. Landelijk chic is een comfortabel interieur dat ruwe materialen combineert met een ongedwongen maar elegante stijl.

Een chic landelijk interieur leent zich erg goed als leefomgeving om in te ontspannen. Tegelijk is de landelijke stijl ook een elegante interieurstijl. Nog twee tegengestelde karakteristieken? Ruw en toch geraffineerd. 'Rustic chic' geeft je huis een ziel, die er altijd al lijkt te zijn geweest.
 

Stijlkenmerken rustic chic

Landelijk chic is een serene interieurstijl:

  • witte, grijze en zandkleurige tinten
  • veel licht
  • natuurlijke materialen zoals hout, linnen, natuursteen

Rustiek nieuwe stijl, zoals we landelijk chique ook wel durven noemen, is ontdaan van alle welvingen en zware sierelementen van vroeger. Geen zware eiken meubelen meer die het interieur somber en massief maakten. Vandaag baadt de rustieke stijl in licht door het gebruik van witte en heel licht gekleurde tinten.

Materialen voor landelijke chic

Materialen die passen in een elegant landelijk interieur moeten in de eerste plaats authentiek zijn.
Hout is het hoofdmateriaal in een landelijk interieur.In een chic rustiek interieur mag hout ruw en onbewerkt zijn, met een verouderde look of zo van het strand geraapt. Houten meubilair of houten vloeren kunnen ook wit geolied zijn. Voor de deuren kies je best hele oude houten deuren. Of nieuwe, maar dan met een verouderde look.
 
Die verouderde look is ook een kenmerk van een landelijk interieur, nieuwe stijl. Zonder die oude spullen of dat verweerd uitzicht krijg je geen 100% Rustic Chic.

De muren

Speciale verftechnieken maken het mogelijk om muren een verouderde of oneffen look te geven.
Bakstenen muren laat je liefst in hun natuurlijke staat. Wil je ze toch een kleur geven, kies dan voor warme witte tinten, zoals eierschaal of crème, dat geeft het interieur meteen een warme sfeer.
Lambrisering of houten muurbekleding afgewerkt in dezelfde verweerde look of met een laagje verf in witte of zandkleurige tinten maken je interieur af.

Interieurstoffen

De stoffen in een landelijk interieur hebben een natuurlijke oorsprong. Denk aan linnen, katoen, wol en hennep.
Om de vloer aan te kleden, kies je tapijten gemaakt van natuurlijke vezels, zoals wol, sisal of kokos.

Op de vloer

Materialen voor de vloer in een landelijk interieur variëren: een planken vloer is heel populair, maar ook gepolierde beton, keramische tegels met een verweerde of verouderde look, getrommelde vloertegels, tegels uit marmer of natuursteen gaan perfect samen met de rustieke chic.

Kleuren voor landelijk interieur

De basistinten voor een chic landelijk interieur zijn: 

  • Wit
  • Grijs
  • Taupe
  • Zandkleurige tinten (nat zand, droog zand, 'greige' (grijs met beige gemengd), waterige en krijttinten)

De primaire kleuren en hele heldere, levendige kleuren maken absoluut geen deel uit van het elegante landelijke interieur.
 
Details of subtiele toetsen in mosterdgeel, lavendelblauw, oranje, kobalt blauw, groen, roestbruin en wijnrood (lie de vin) kunnen wel.

Auteur: Vinciane Pinte - mei 2013
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in