Interieurarchitect

Opmerkelijke winnaars voor Fidias Awards 2009

Eind november reikte het AiNB voor de tweede keer op rij de Fidias-Awards uit aan verdienstelijke interieurarchitecten en studenten interieurarchitectuur. Wij stellen de winnaars voor.


Kwaliteitslabel

Het AInB is sinds 1952 de enige officieel erkende beroeps- en belangenorganisatie voor professioneel opgeleide en werkzame interieurarchitecten. Met de Fidias Award wil de beroepsorganisatie een kwaliteitslabel bieden binnen de sector van de interieurarchitectuur. De awards waren dit jaar aan hun tweede editie toe. Het wedstrijdveld werd naast de afgestudeerde studenten interieurarchitectuur uitgebreid met de actieve interieurarchitecten. Bedoeling is hen via de wedstrijd in het spotlicht te zetten en hen de mogelijkheid te bieden zich te profileren en te meten met hun collega’s.

Een onafhankelijke en veelzijdige jury – met daarin designers, journalisten, fotografen, filosofen en interieurarchitecten - selecteerde de winnaars in de verschillende categorieën. De professionele interieurarchitecten konden inschrijven voor zes categorieën: projectmarkt, privé, retail, meubelontwerp, concepten en bijzondere realisatie.


Projectmarkt: Makelaardij Van De Water – Stefan Dherdt & Gert van Putte

Stefan Dherdt & Gert van Putte ontwierpen het nieuwe kantoor voor Makelaardij Van De Water in het Nederlandse Breda (bovenste foto). Het vertrekpunt was een casco ruimte waarin de ontwerpers ‘vanaf nul’ konden beginnen ontwerpen. Ze zochten in hun ontwerp naar even evenwicht tussen openheid en geborgenheid om enerzijds de projecten zo optimaal mogelijk voor te stellen aan de passanten en de medewerkers toch de nodige privacy te bieden.


Privé-markt: Woning Lommens - Archiblau

De renovatie van deze Leuvense herenwoning bestond uit het herorganiseren van de salon en bibliotheek en een nieuw plan voor de bestaande uitbouw. De vraag van de opdrachtgever was vooral om licht in de woning te brengen.

De ontwerpers kozen er voor om de ingang naar het salon te accentueren, een zicht-aslijn te creëren naar de keuken vanuit de bestaande gang en het contact met de tuin te verruimen.

In deze categorie gaf de jury het project van Gert Willemen een speciale vermelding.


Retail: Bar à bas - Filip Tack

Bar à bas of food & wine vanuit een sit back en relax perspectief. De kerngedachte achter dit ontwerp is een boeiend en intrigerend doorkijken tussen de verschillende zones realiseren en de eigenheid van de ruimte maximaliseren. Het doel is de gasten onbewust te entertainen en een plek te geven in functie van de stemming waarin ze verkeren. Centraal in de realisatie staat de bar. Door de lage zithoogte van 42 cm ontstaat er een openheid met informeel karakter.


Meubelontwerp: Curva – Leo Aerts

Curva is een kastencollectie in gebogen bamboe multiplex. De collectie bestaat in verschillende afmetingen, waardoor ze multifunctioneel gebruikt kan worden.

Het samenvoegen van drie bamboe-elementen met een droog verbindingselement maakt de constructie van deze kast eenvoudig en bijzonder. De schuifpanelen aan de voor- en achterzijde zijn aanpasbaar aan de gewenste functionaliteiten (doorzichtig, ondoorschijnend,…).


Concepten: Outdoor Living - Mich Veraghtert

De tuin is een buitenkamer geworden. Mich Veraghtert speelt op deze nieuwe trend in met een totaalconcept voor een terrasontwerp. Het terras kreeg een fraai gestileerd dak voorzien van lichtkoepel voor natuurlijke lichtinval overdag en indirecte verlichting voor ’s avonds. De outdoor kitchen is voorzien van een kitchenette compleet met spoeltafel, koelkast en microgolfoven.


Bijzondere realisatie: Zoersel House - Arjaan De Feyter

Deze staalbouw woning uit de jaren ’60 werd ontworpen volgens het typische 9-vierkantenrooster. Toen Arjaan De Feyter de woning aankocht, was ze dringend aan een opknapbeurt toe. In het ontwerp en bij de heropbouw werd rekening gehouden met de verhouding interieur-exterieur, was er aandacht voor licht en lucht, de maatvoering, detaillering en techniek. De buitenwanden op het gelijkvloers werden volledig in glas opgetrokken, losstaand van de bestaande structuur. (Foto: Stijn Bol)


Studenten

Daarnaast werden ook twee awards toegekend aan studenten, die werden voorgedragen door de verschillende onderwijsinstituten, in de categorieën meubelontwerp en interieurontwerp.


Meubelontwerp: Tanuki - Charlotte Loquet

Het probleem met openbaar zitmeubilair is volgens ontwerpster Charlotte Loquet dat het niet aan de omgeving is aangepast. Ook de richting waarin je zit en kijkt, ligt meestal vast. Dat is waar ze verandering in wil brengen met haar zitelement. De ontwerper koos er daarom voor een meubel te ontwerpen dat volledig aanpasbaar en modulair is tot net voor het moment van installatie, Tanuki. Tanuki bestaat uit 3 basiselementen waarvan de hoeveelheid en samenstelling kan gekozen worden door de stadsontwikkelaar. Eens bevestigd is Tanuki stevig, vandalismebestendig en onderhoudsvriendelijk.


Interieurontwerp: Een tijdelijk vluchtoord - Frederik Berte

Het is moeilijk om vandaag in de stad nog ‘rust’ te vinden. De nood aan een tijdelijk vluchtoord dringt zich dan ook op. In de visie van Frederik Berte is dit een massieve blok van 100 bij 100 meter, een massa die opvalt in de metropool en afscherming biedt van de stadsinvloeden. Het is als het ware een nieuw klooster, ontdaan van alle religieuze invloeden, maar met een focus op de terugtrekking en het individu. Voor elke ruimte werd vertrokken van een basisvorm die volgens een bepaald patroon werd gekopieerd, geroteerd, verschoven en verschaald. Een monumentale steeg op straatniveau biedt een doorgang doorheen de blok. Daglicht valt binnen via de translucente buitenwand.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in