De woonkamer
Energie

Nieuwe tv nodig? Kies voor een energiezuinig exemplaar!

Je spendeert op jaarbasis heel wat uren voor de televisie. Heeft je oude tv er de brui aan gegeven? Denk dan bij je nieuwe aanschaf aan je comfort, je portemonnee en niet te vergeten: het milieu. 3 tips om een energiezuinige televisie in huis te halen.

Kijk naar het energielabel

Aan het energielabel kun je makkelijk zien of een televisie energiezuinig is, of niet. Toestellen met een label vanaf A+ worden gezien als energiezuinig. Maar je kunt nog beter doen: het label A+++ is momenteel het beste label. Je betaalt misschien wat meer, maar je wint het terug met een lagere energiefactuur. Op voorwaarde dat je de fabrieksinstellingen niet verandert, natuurlijk. En die geven je niet altijd de beste beeldkwaliteit. Hou er dus rekening mee dat je televisie méér verbruikt als je de instellingen aanpast. Nog een belangrijke tip: elektrische toestellen met het A+-label of zuiniger, mag je met ecocheques kopen.

Let wel: vanaf 1 maart 2021 verstrengen de energielabels. Alle bestaande labels worden geschrapt en vervangen door A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is.

Een klein of een groot scherm?

Een groot scherm verbruikt meer energie, dat is logisch. Maar je wilt natuurlijk ook niet in de zetel met gespleten ogen zitten om iets van je favoriete programma te kunnen zien, omdat het scherm simpelweg te klein is. Meet daarom vóór je naar de winkel gaat hoe groot de afstand tussen je bank en de televisie is om te weten welke schermgrootte perfect voor je is. Zo wandel je zeker niet met een té groot exemplaar buiten. Een kort overzicht:

  • tot 2,5 meter = 32 inch
  • tot 3 meter = 43 inch 2 meter tot 3,5 meter = 49 inch
  • 2 meter tot 4 meter = 55 inch
  • 3 meter of meer = 65 inch

Plasma, oled of lcd?

Een plasmatelevisie is een echte energievreter en dat is meteen ook een van de redenen waarom je ze vandaag bijna niet meer vindt. Intussen hebben ze plaats moeten ruimen voor lcd- en oled-televisies. Maar welke is het vriendelijkst voor het milieu? De meeste mensen denken dat een oled-scherm minder verbruikt dan een lcd, maar dat klopt niet helemaal. De kleuren op een lcd-scherm zijn iets minder helder, waardoor er natuurlijk minder energie nodig is.

Maar ook de komst van tv’s in 4k-resolutie en de HDR-technologie, die een breder scala aan kleuren op het scherm brengt, heeft een invloed op je energiefactuur. Want ook hier geldt: hoe meer kleuren, hoe meer energie er nodig is. Een HD-televisie scoort dus beter op vlak van energie, maar minder op beeldkwaliteit.

Bron: lumiword.luminus.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in