Keramische tegels

Keramische tegels zijn gebakken tegels. Doordat de productietechnieken zo vergevorderd zijn, kun je keramische tegels in eindeloos veel kleuren en afwerkingen krijgen. Ook wat de formaten betreft is er de laatste jaren veel meer keuzevrijheid. Langwerpige tegels, tegels van 1 op 1 meter, ... het is allemaal mogelijk.

Materiaal

Keramische tegels zijn gemaakt van gebakken aarde en mineralen. Vooral Italië en Spanje zijn grote tegelfabrikanten. Maar ook merken uit Frankrijk, België en Nederland bieden prachtige collecties, goede kwaliteit en prijzen die variëren van heel goedkoop over betaalbaar tot exclusief. Hou jezelf een budget voor ogen (per m²) en vertel de tegelhandelaar voor welke kamer en tot welk doel de tegel moet dienen. Niet alle tegels hebben namelijk eenzelfde kwaliteit en eenzelfde slijtvastheid.

Belangrijk is ook dat je rekening houdt met de verschillende soorten keramische tegel.

Tegels kunnen:
 • Verglaasd of onverglaasd zijn
 • Compact, dicht of poreus zijn
 • Geperst of geëxtrudeerd zijn
 • Een rode of witte body (biscuit) hebben (de basis van de tegel)
 • Een of meerdere keren gebakken zijn.

Werkwijze & toepassing als muurbekleding

Je vindt een enorm aanbod aan keramische tegels. Zowel modern als klassiek, zowel met afgeronde of schuine randen als met hele rechte randen om zonder voegen te werken. Ook de keuzes in motieven, kleuren en afwerkingen zijn eindeloos. Je kan gaan voor modern, antiek, Spaans, … In elke stijl vind je ook bloemmotieven, streepjes, reliëfs, matte, satijnen, glanzende of verglaasde afwerkingen terug.

De nieuwere tegels zijn ook verkrijgbaar in een houtmotief, op het eerste gezicht niet van echt hout te onderscheiden. Verder laten de nieuwste productietechnieken toe om imitaties te maken, zoals van een textielstructuur, van kurk, hout, natuursteen, … Er zijn zelfs keramische tegels die op het eerste gezicht géén motief hebben, maar als ze nat worden opeens bloemen te voorschijn toveren. Verder vind je ook keramische tegels waarin schelpen, keien, stukjes glas, enzovoort, verwerkt zijn.

Tegels zetten vereist een zuivere en vlakke ondergrond, een goede lijm en veel geduld. Vertrek van een waterpas hulplat die je op de te betegelen muur bevestigt. Vraag raad aan een vakman als je dit liever overlaat aan ervaringsdeskundigen.

Voordelen

 • Hard en sterk, vervormen niet
 • Hygiënisch
 • Makkelijk te onderhouden
 • Niet ontvlambaar en vuurbestendig
 • Vochtbestendig

Nadelen

 • Afhankelijk van de klasse (1 voor zacht schoeisel/blootvoets, klasse 4 voor veel gebruikte vloeren waar krassend vuil voorkomt) is een tegel goed of minder goed bestand tegen krassen.
 • Niet isolerend

Ondergrond

Zoals voor elke muurtegel: een stevige, dragende muur als ondergrond. Goed schoongemaakt, droog en effen. Vraag een ervaren tegelzetter om advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in