Internationale invloeden op de vloer

Gewijzigd op 20/06/2012 door Gretel Kerkhofs

Als je de exotische toer op wilt met je vloer, kom je heel vaak uit bij tegels uit het zuiden van Europa. Retro cementtegels komen dan weer uit Vietnam. En wil je een strakke tegelvloer graag combineren met een warm materiaal, dan is bamboe uit China of wengéhout uit Afrika ideaal. Laat je inspireren door deze beelden.

Onze vloerenspecialisten

 • Marokkaanse tegeltjes voor bekleding zwembad<h2>Marokkaanse tegeltjes</h2> De Moren brachten de Marokkaanse tegeltjes - ‘zillij’ of zelliges - naar Europa, toen ze deze handgemaakte tegeltjes van gebakken aarde gebruikten in het Alhambra in&nbsp;Grenada (Spanje). Ook vandaag vormen die oude zelliges in de Marokkaanse riads een eindeloze inspiratiebron voor ontwerpers. Aït Manos uit Casablanca maakt hedendaagse zelliges op traditionele wijze. Voor een unieke vloer of origineel zwembad.
  © Aït Manos
 • Retro cementtegels op de vloer<h2>Retro cementtegels</h2> <p>Cementtegels zijn weer helemaal in. Dat komt vast doordat retro spullen zo populair zijn. Liefhebbers recupereren zulke cementtegels bij de renovatie, bijvoorbeeld uit&nbsp;Vietnam. Omdat er wel 1000 patronen beschikbaar zijn, kun je&nbsp;met cementtegels een unieke en volledig op maat gemaakte vloer samen stellen.</p>
  © Patroontegels.be
 • Mozaïektegeltjes Dark Water, door ontwerper Tord Boontje<h2>Romeinse mozaïektegels</h2> De Grieken en de Romeinen waren sterk in het decoreren van hun vloeren. Villa’s en tempels werden opgesmukt met afbeeldingen in mozaïektegels. Italië is die traditie blijven voortzetten. Zo vroeg&nbsp;Bisazza -&nbsp;exclusieve&nbsp;Italiaanse mozaïektegels - aan de Nederlandse ontwerper Tord Boontje om een&nbsp;mozaïekpatroon te ontwerpen. Het resultaat kreeg de naam Dark Water. Verbluffend!
  © Bisazza
 • Natuurlijke kleitegels Climabase<h2>Natuurlijke tegelvloer</h2> Fan van een meer natuurlijke tegelvloer? De Climabase-tegeltjes van Italiaanse Climatica Ceramiche zijn gemaakt van een mix van pure klei – lokaal gewonnen - en artisanale pigmenten. Op die manier ontstaat een vloertegel in 4 prachtige basiskleuren en met een natuurlijke look.&nbsp;Om ze vlekbestendiger te maken, geef je de tegels na plaatsing best nog een beschermlaagje.
  © Tile Trade Center
 • Badkamer met hout en tegels op de vloer<h2>Hout of bamboe op de vloer</h2> Tegelvloeren kun je mooi combineren met hout. Via het&nbsp;<a href="http://www.woodforum.be" target="_blank">Belgian Woodforum</a> kregen we dit leuk voorbeeld:&nbsp;een moderne badkamer met een&nbsp;gedeelte van de vloer in&nbsp;megategels en de andere helft in&nbsp;hout. Het wengéhout is behandeld met een speciale vernis, voor een goede bescherming en een warme uitstraling. Ook heel mooi en natuurlijk is <a href="http://www.bambootouch.com" target="_blank">bamboe</a>. Volgroeide bamboe uit China levert een harde vloerbekleding op, ook geschikt voor de&nbsp;badkamer.
  © Belgian Woodforum & arch. Egide Meertens
 • Badkamer in natuursteen<h2>Chique natuursteen</h2> <p>Natuursteen op vloer en wanden, in bijvoorbeeld keuken of badkamer, is tegelijk heel natuurlijk en chique. De royale badkamer op deze foto kreeg een betegeling van Hullebusch, de Vlaamse ‘master in stone’ zoals ze zichzelf noemen. De douchewand kreeg natuurstenen mozaïektegeltjes in Morias White. Hiermee haal je zowel Vlaamse kwaliteit als Italiaanse elegantie in huis, want het marmer en graniet komen uit Italië en worden hier in België bewerkt tot hoogwaardige vloertegels.</p>
  © Hullebusch

Marokkaanse tegeltjes

(foto 1) De Moren brachten de Marokkaanse ‘zillij’ of zelliges naar Europa, toen ze deze handgemaakte tegeltjes van gebakken aarde gebruikten om het Alhambra in het Spaanse Grenada te versieren. Ook vandaag vormen die oude zelliges in de riads en paleizen van Fès, Meknès of Marrakech een eindeloze inspiratiebron voor ontwerpers en architecten. Aït Manos, gebaseerd in Casablanca, maakt zulke zelliges op traditionele wijze maar met oog voor de hedendaagse architectuur. Geschikt om vloeren, wanden en zelfs zwembaden mee te bekleden. Gegarandeerd uniek en in het oog springend.

Retro cementtegels

(foto 2) Cementtegels zijn weer helemaal in. Dat komt vast doordat retro spullen zo populair zijn. Liefhebbers recupereren zulke cementtegels bij de renovatie van oude huizen. Maar als je niet de juiste oude vloertegels vindt, dan kun je ook nieuwe, handgemaakte cementtegels kopen. Vandaag komen ze uit Vietnam, maar vroeger werden ze ook in Frankrijk en Portugal gemaakt. Omdat er wel 1000 verschillende patronen beschikbaar zijn, is het mogelijk om een unieke en volledig op maat gemaakte vloer samen te stellen met deze cementtegels.
 

Romeinse mozaïektegels

(foto 3) De Grieken en de Romeinen waren sterk in het decoreren van hun vloeren. Villa’s en tempels werden opgesmukt met afbeeldingen in mozaïektegels. Italië is die traditie blijven voortzetten en voorziet ook vandaag nog de meest exclusieve interieurs van overweldigende mozaïekvloeren. De Nederlandse productontwerper Tord Boontje ontwierp met de Italiaanse Bisazza-tegeltjes een mozaïekpatroon in zwarte en blauwe tinten. Het resultaat kreeg de naam Dark Water. Verbluffend, zo’n muur van water in je huis. Kan natuurlijk ook op de vloer.
 

Natuurlijke tegelvloer

(foto 4) Fan van een meer natuurlijk uitziende tegelvloer? De Climabase-tegeltjes van Italiaanse Climatica Ceramiche zijn gemaakt van een mix van pure klei – lokaal gewonnen - en artisanale pigmenten. Op die manier ontstaat een vloertegel in 4 prachtige basiskleuren en met een natuurlijke look. De tegels zijn geëxtrudeerd en hun oppervlak kreeg nog een unieke bewerking. De Climabase-tegels doen uiterlijk denken aan terracotta tegels uit Spanje maar kennen een heel ander productieproces, waardoor ze ook minder broos zijn. Om ze vlekbestendiger te maken, geef je de tegels na plaatsing best nog een beschermlaagje. 

Hout of bamboe

(foto 5) Tegelvloeren kun je mooi combineren met hout. Via het Belgian Woodforum kregen we een leuk voorbeeld binnen van een moderne badkamer waar een gedeelte van de vloer betegeld is met megategels en de andere helft bekleed met hout. Het wengéhout werd behandeld werd met een speciale tweecomponentenvernis, voor een goede bescherming en een warme uitstraling.
Ook heel mooi en natuurlijk is bamboe. De plant groeit snel en hoeft niet ‘uitgeplant’ te worden na oogsten. Volgroeide bamboe – tussen 5 en 7 jaar groei - levert een hard materiaal op, heel geschikt als vloerbekleding, niet alleen in de woonkamer maar ook in de keuken of badkamer. 

Chique natuursteen

(foto 5) Natuursteen op vloer en wanden, in bijvoorbeeld keuken of badkamer, is tegelijk heel natuurlijk en chique. Natuursteen gaat meestal een leven lang mee en geeft een ruimte een tijdloze en smaakvolle afwerking. De royale badkamer op deze foto kreeg een betegeling van Hullebusch, de Vlaamse ‘master in stone’ zoals ze zichzelf noemen. De douchewand kreeg natuurstenen mozaïektegeltjes in Morias White. Hiermee haal je zowel Vlaamse kwaliteit als Italiaanse elegantie in huis, want het marmer en graniet komen uit Italië en worden hier in België bewerkt tot hoogwaardige vloertegels.

 
Auteur: Gretel Kerkhofs – juni 2012

Folders over vloeren

Meer informatie op de website van deze bedrijven