Aanbevolen partners

Creemers interieurarchitect
Interieurarchitect

Interieurtrends 2010: Sober, robuust en ambachtelijk

De smaak van de interieurliefhebber is conservatiever geworden. Dit blijkt uit statistieken van interieursites Liever en Stylink . En ook bij Habitos.be merken we die trend op. Sobere en robuuste vormen, lichte kleuren en een eerder landelijke stijl zijn de nieuwe codewoorden voor het interieur in 2010. Een overzicht van de nieuwste trends.


“We zien een duidelijke versobering,” zegt Inkrit Berbee, een van Nederlands toonaangevende prognosestylisten. “Grote interieurelementen als banken en meubels zijn minder uitbundig dan voorheen.” Er is de afgelopen 6 maanden meer dan ooit gezocht naar sobere, serene interieurs. Klassiek en landelijk zijn bezig aan een comeback ten koste van modern. En een expressieve kleur als oranje moet het onderspit delven tegenover meer ingetogen keuren als beige, geel en wit.

“Je ziet dat duurzame, functionele meubels het nog steeds goed doen, maar dat juist het snelle design aan populariteit inboet,” ziet Jacob van Duijn, directeur van Liever. Prognosestylist Berbee: “De voorzichtigheid van de consument heeft duidelijk invloed op keuzes in vormgeving en styling. Afwisseling wordt momenteel meer gezocht in interieurtextiel en woonaccessoires. Die zijn natuurlijk makkelijker inwisselbaar en kosten minder.”

 

Lichte kleuren

Sinds dit najaar zijn er op Liever drie kleuren sterk in opkomst: zilver, wit en geel. Beige kwam in de winter sterk terug, maar is nu weer verruild voor wat dynamischer accentkleuren als geel en groen.
Kleuren die het structureel slechter zijn gaan doen, zijn rood, zwart en houttinten. Kanshebbers voor de nabije toekomst zijn groen, paars en zelfs roze. De klassiekers grijs en wit blijven over het geheel genomen het meest populair.

Top 4 trendkleuren: zilver, groen, geel, wit
Top 4 over het geheel: grijs, wit, zwart, bruin

Stylist Maarten Uijterwaal: “Door de economische terugval zijn we genoodzaakt om soberder te gaan leven. Dit zien we terug in het interieur. De basis bestaat uit egale en lichte kleuren als grijs, wit en ecru. Kleuren die gemakkelijk zijn te combineren en daardoor langdurig een stabiele basis vormen.”
Maike Palmen: “ Frisse kleuren zoals geel, groen en turqoise zullen accenten geven aan een sobere basis.”

 

Rustiek stijl

Een andere opvallende ontwikkeling is de inhaalslag die klassieke en landelijke (nostalgie en ambacht!) interieurs sinds de herfst hebben gemaakt. Dit gaat ten koste van modern en design, maar ook ten koste van meer exotische, wereldse stijlen. Met name de klassieke stijl is aan een sterke opmars bezig – is dit tijdelijk, of zijn hier de contouren van een grotere trend zichtbaar?

Trendy stijlen: landelijk, klassiek
Meest gezocht over het geheel: modern, design

Wendy van Woudenberg: “Het is al een tijdje aan de gang en zal nog even blijven: de natuur als inspiratiebron voor het interieur. De aandacht gaat echter steeds meer uit naar het platteland en het boerenleven. Gelukkig hechten steeds meer mensen waarde aan een verantwoorde en duurzame omgeving. En dus gaan we het steeds dichter bij de bron zoeken. Het land brengt ons immers veel moois!”

Monique Tieleman: “In tijden van crisis zorgt verwarring voor verlangen naar rust, structuur en traditie. De neutrale basis met daarbij traditionele invloeden vanuit de hele wereld en uit de natuur maakt van de kinderkamer een avontuurlijke wereldreis. Groen, bruin/grijs, licht- en donkerblauw, geel en rood zijn kleuren die daarbij in het oog springen. Uitgevoerd in hoekige vormen en ruiten.”

Annemarie Blokland: “Gekregen of gevonden spullen (ruilbeurzen voor meubels en accessoires) met emotionele waarde, zelfgemaakte of vermaakte, aangevuld met mooie nieuwe innovatieve producten en materialen.”

Maike Palmen: “Het interieur wordt persoonlijk door items met emotionele waarde. Het gaat om je thuisvoelen, niet meer om wat de trend is. Design is niet langer een statussymbool, maar dient vooral om het leven aangenamer te maken en past in de trend van duurzaamheid.”

 

Natuurlijke materialen en beton

De gemiddelde Liever-bezoeker blijft vooral op zoek naar duurzaam hout in haar interieur. Er is tegelijkertijd een sterk toenemende interesse in stoffen, wat goed te verklaren is door de krappere budgetten; daarnaast doen papier, beton en de verschillende soorten natuursteen het ook bovengemiddeld. Kortom: Duurzaam, zowel voor de natuur als voor de portemonnee.

Trendy materialen: stoffen, natuursteen, beton, papier
Meest gezocht over het geheel: hout

Annemarie Blokland: “Duurzame, gerecyclede materialen als papier waar zitelementen of stoelen van gemaakt worden voor de tuin en het interieur. Zachte materialen die je een cozy gevoel geven!”

Monique Tieleman: “ Al enige tijd zijn ecologische aspecten en duurzaamheid belangrijke punten in het interieur maar toch zal nu pas het echte besef doorzetten. De basiskleuren puur en neutraal. Op die manier overal mee te combineren en langere tijd in het interieur te gebruiken. Duurzaamheid als langdurige trend is daardoor met vele kortdurende trends te combineren.”

Wendy van Woudenberg: “Door vernieuwende technieken zullen we nog meer materialen tegenkomen die geschikt zijn voor hergebruik. Zoals allerlei grondstoffen, natuurlijke vezels, rubber, karton en uiteraard veel houtsoorten.”

 

Serene en dromerige sfeer

Hoewel een gezellig, warm interieur met rood- en houttinten zijn positie behoudt als traditionele favoriet van de Nederlander, zijn de grote winnaars van het afgelopen half jaar de sobere en serene interieurs met gedempte kleuren en wit; wellicht zorgt de economische teruggang voor een meer sobere smaak van de interieurzoeker. Tegelijkertijd is de huidige tijd volgens de consument niet geschikt voor betrouwbare, gedegen sfeerpaletten in grijs, brandweerrood, koelblauw, marineblauw en zwart. Sterk in opkomst zijn expressieve en dromerige interieurs, waarin groen, geel en roze/paars een sterke rol als accentkleur spelen.

Trendy sferen: sober, sereen, expressief, dromerig
Meest gezocht over het geheel: stoer, warm, aardetinten

Maarten Uijterwaal: “Goudkleurige schijnsels geven het sobere interieur net dat beetje glans en zorgt voor een luxegevoel.”

Maike Palmen: “Interieurtrends komen de komende jaren vooral voort uit een reactie op de wereldwijde crisis. Dus: Wég met klinische showroominterieurs. We zoeken een degelijke en vertrouwde basis van het interieur met ingetogen kleuren en natuurlijke duurzame materialen Gerecyclede producten en materialen passen goed in deze ongedwongen sfeer. Frisse kleuren zoals geel, groen en turquoise zullen accenten geven aan een sobere basis.

 

Robuuste vormen

Er is onder Liever-bezoekers sinds het najaar een continue trend waarneembaar ten voordele van meubilair met robuuste vormen. Dat betekent: eenvoudig, stabiel, stevig. Ook rechte hoeken doen het goed. Dit gaat ten koste van de meer vrouwelijke designs met organische vormen en ronde hoeken.

Trendy vorm: robuust
Meest gezocht over het geheel: rechte hoeken

Wendy van Woudenberg: “Het interieur is ingetogen met weinig, maar grote meubels in eenvoudige vormen.”

Meer info: Liever

 

Auteur: Gretel Kerkhofs - mei 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in