Aanbevolen partners

samsung logo
Audio en video

Hometainment: revolutie op audiovisueel vlak

Tuiten je oren wanneer je het begrip hometainment hoort? Of ben je helemaal mee en is je woning uitgerust met een specifieke ruimte met alle toeters en bellen die de audiovisuele techniek te bieden heeft?
Habitos.be legt de vinger aan de pols in deze nieuwe en trendy ontwikkelingen in het woongebeuren. Aan u om uit te maken of u wil pionieren of de kat nog even uit de boom kijkt.


Hometainment is een begrip dat in de geesten van de trendwatchers ontsproot. Ze omschrijven er niet meer of niet minder mee dan de trend waarin we meer en meer onze ontspanning thuis gaan zoeken. In die evolutie spelen de mogelijkheden van de audiovisuele technieken een toonaangevende rol. De techniek staat al zover dat we thuis naar onze eigen cinema kunnen gaan. In sommige woningen is er ook al sprake van een specifieke hometainmentruimte, waar de tv, audio-installatie, game console, home cinema en andere technieken zijn verzameld.
Wij polsen bij Koen Pittevils en Kristof Knaepen van elektrogroothandel Alelek uit Alken en Luc Desmedt van Bose naar hun visie op deze hometainment(r)evolutie.


Hometainmentruimte

Is de Vlaamse bouwheer echt al zo ver dat hij de tv uit de woonkamer bant en in een andere ruimte onderbrengt? Kristof Knaepen ziet in de grotere woningen nu en dan al eens een vraag in die zin. “Er wordt dan een aparte ruimte ingericht – doorgaans op de verdieping – waar de kinderen zich kunnen uitleven met de techniek, zonder de activiteiten in de woonkamer te storen. De woonkamer krijgt dan een socialere bestemming: een zithoek om met elkaar te praten.”
Luc Desmedt van Bose ziet af en toe zelfs al eens een afzonderlijke cinemaruimte opduiken. “Toch blijft home entertainment meestal gelinkt aan de leefruimte.”


Beeld in het kwadraat

Eén van de aspecten in home entertainment is het beeld. Net die tv maakt nu een grote verandering door. Er is de opkomst van de digitale tv. Koen Pittevils: “Deze staat echter nog in zijn kinderschoenen. Momenteel zijn er in Vlaanderen een aantal partijen die het aanbieden, maar er is nog geen standaard. Het is dus heel onduidelijk hoe die ontwikkeling verder zal verlopen.”
De tv’s die vandaag worden verkocht zijn nagenoeg allemaal plasma of LCD-toestellen. Bij een plasma-tv maakt iedere cel in het scherm zijn eigen licht aan. Dit biedt een dieper contrast, maar het elektriciteitsverbruik van een dergelijke tv ligt dan ook hoger. Door deze techniek heb je in de plasmaschermen al afmetingen tot 63 inch ofte 150 cm schermbreedte. De 106 inch tv zit er zelfs aan te komen. Voor een goed begrip: dit is een tv-scherm van meer dan 2 meter breed.

De LCD-techniek werkt met een externe lamp voor de oplichting van de cellen, ook wel de backlight-techniek genoemd.
Vrijwel alle nieuwe tv-toestellen krijgen ook het label High Definition Ready opgekleefd. Dit betekent dat het scherm tot vier maal meer beeldpunten heeft dan een klassiek scherm. Dit biedt de kijker meer beelddetails. Spijtig genoeg is de zendtechniek nog niet klaar hiervoor.


Draadloze audi
o

Ook binnen de audio-branche volgen de ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. “De aandacht ligt momenteel bij de surround: het verkrijgen van een gelijkaardig geluid als in de bioscoop,” geeft Luc Desmedt aan. “Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de integratie van verschillende technieken en toepassingen. Het doel hierbij is de eenvoud en het comfort te verhogen. Zo kunnen audio, video, verlichting en sferen op elkaar worden afgestemd.
Tot slot is er – net als bij de tv - de vraag naar digitale producten waarbij een betere kwaliteit wordt geboden.”


IP-radio

Andere ontwikkelingen binnen audio zijn het gebruik van IP-radio, waarbij de muziek wordt binnengehaald via de pc en via een netwerk over de woning wordt verdeeld. Of het Multiroom-principe. “Eén geluidsbron voorziet verschillende ruimtes van muziek. Dit kan via bekabeling of draadloos,” vertelt Koen Pittevils.
De vraag naar draadloze luidsprekers is inderdaad groot beaamt Luc Desmedt. “Voor de gebruiker is het immers een lastige opgave om alle draden weg te werken in huis. Vooral de kabel van de voorkant van de kamer naar de achterkant van de kamer om de achterluidsprekers met het systeem te verbinden zijn hierbij een hinderpaal.
Volledig draadloos werken is echter een utopie aangezien de luidspreker zelf ook vermogen – lees: versterking en dus stroomaanvoer - nodig heeft. Dit vermogen kan niet draadloos doorgegeven worden. Maar iedere draad die geëlimineerd kan worden, is al een winst voor de gebruiker. Bose speelt hier op in met de SL-2 Surround Link.”


Vooruitziend bouwen

Allemaal goed en wel die home entertainment. Maar op de keper beschouwd, kosten ze toch nog aardig wat centen. Geld dat vaak niet onmiddellijk beschikbaar is voor iemand die aan het bouwen of verbouwen is. Om de mogelijkheid om de technieken achteraf optimaal te integreren gaaf te houden, kan je echter in het ontwerp wel al verschillende stappen nemen. Kristof Knaepen: “Zorg er bij de keuze van de tv-locatie voor dat er geen directe lichtinval op het scherm is. Je plaatst een tv dus best niet tegenover een raam. Om te genieten van een optimale geluidskwaliteit, vermijd je ook best een vierkante ruimte, omdat er dan resonantie optreedt. En bovenal, plaats nu al voldoende bekabeling zo houd je alle opties open. Hoe groter de te overbruggen afstand, des te dikker je deze kabel best neemt.”

“Maak ook zo snel mogelijk kenbaar aan de ontwerper dat je een multiroom-systeem wilt integreren. Ook al ga je in de (ver) bouwfase nog niet over tot de effectieve installatie, dan kunnen op het vlak van bedrading toch al de nodige voorzieningen (denk aan wachtbuizen) getroffen worden. Deze integreren tijdens de (ver)bouw komt immers aanzienlijk goedkoper uit dan achteraf nieuwe breekwerken te starten.
Bij deze integratie neemt je best alle aspecten mee (ook de toekomst) zoals bijvoorbeeld aansluitingen van internet, video, tv-distributie, alarm, enzovoorts,” besluit Luc Desmedt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in