Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Hoe richt ik de badkamer budgetvriendelijk in?

Hoe groter de badkamerruimte, hoe hoger de investering van de inrichting zal uitvallen. Spijtig genoeg valt er maar weinig te investeren nadat je net overging op de aankoop van een te renoveren woning of in te richten nieuwbouw. Badkamerspecialist Van Marcke geeft ons tips mee om een budgetvriendelijke maar toch unieke badkamer in te richten.

Betegeling wanden en vloeren

Wat je ook kiest voor de badkamer, de vloer moet antislip zijn, en liefst ook onderhoudsvriendelijk. Keuze te over in natuursteen, laminaat, kurk of tegels. Welke nu de goedkoopste is, is wat koffiedik kijken. Er zijn natuursteen tegels die per vierkante meter goedkoper zijn dan sommige keramische tegels. Neem pakweg dat je voor een standaard keramiek tegel voor de vloer – van 45 op 45cm – op 30 euro per vierkante meter uitkomt. Een tegel zoals een slimtegel van 4mm dik kun je op een bestaande vloer leggen. Die kosten je dan wel 85 euro per vierkante meter, maar het bespaart je de afbraak van de vorige vloer.

Met de wanden uniform gaan, doe je door ze van onder tot boven te betegelen. Dat is meteen ook de duurste mogelijkheid. Sneller gedaan en dus kostenbesparend qua plaatsing, is een combinatie van betegelen en schilderen. Tegels plaatsen aan de wand waar het bad of toilet bevestigd zijn, de rest van de muren schilderen, of waarom niet, behangen. Dit heeft als extra voordeel dat wanneer je de look van de badkamer beu bent, je eenvoudig de wanden kunt overschilderen of herbehangen. In de douche zijn dure mozaïektegels te vermijden. De vele voegen houden een risico in op vochtdoordringing gezien hun slechte waterdichtheid. De douche betegelen kun je met een slimtegel van 3m x 1m x 4 mm. Van dit paneel bemerk je niet eens de voeg van 1 mm. Bovendien heb je ook minder voegen

Bad, douche en kranen

Het is een misvatting dat je diep in je portemonnee moet tasten voor een design bad of design kranen. Dit gaat alleen op als het om merknamen gaat. Fabrikanten maken heus werk om hun kranen of baden toch een design look mee te geven, ook al gaat het om een eenvoudige verchroomde kraan.

Let er op: opbouwkranen zijn goedkoper dan inbouwmodellen. Een staalplaten bad heb je aan een goede instapprijs. Vanaf 3mm dikte is de plaat behoorlijk stevig te noemen. Staalplaat is trouwens ook krasbestendig. Sinds een aantal jaren is er nu ook een groot aanbod van betaalbare acrylbaden. Trendy in de badkamer is de inloopdouche, houd hier rekening met de waterdichtheid, zo dien je onder de bevloering met een loden of polyester bak of een waterdichte (kermi)doek te werken. Gaat het om een renovatie, ook dan moet de bak of doek uiteraard ingewerkt kunnen worden.
 

Opbergruimte en wastafels

Opbergruimte heb je nooit genoeg, ook niet in een badkamer. Realiseer je dat je de badkamer inricht als je nog maar met z’n tweeën bent, maar dat kinderen later ook hun opbergruimte in de badkamer nodig hebben. Het prijsverschil tussen de verschillende soorten kastjes, is verwaarloosbaar: het maakt niet of je nu twee aparte kolomkasten met een spiegel aanschaft, of dat het om een kolomkast en spiegelkast gaat.

Kies je voor een ingebouwde wastafel in een meubel, dan vind je hier ook extra opbergruimte. Het meest besparende is werken met open rekken om bijvoorbeeld handdoeken in op te bergen. Een grote besparing doen? Laat dan een tweede wastafel voor wat ze is. Zo bespaar je zowel een wastafel, kraan als eventuele onderbouwkast uit.

Besparen op waterverbruik

Een investering,met lichte meerkost, die de moeite waard is, zijn waterbesparende kranen. Een spaardouchekop levert een besparing van twee derde liter per minuut op. Op de nieuwe wastafelkranen zit een waterbesparende hendel. Duw je de hendel naar boven, voel je een rem, die zo vijftig procent minder water doet verbruiken. Vergeet uiteraard ook de thermostatische kraan niet, die is trouwens al vrij vlot ingeburgerd.

Habitos.be tips!

  • Zelf vloeren en wanden betegelen en zelf het meubilair installeren, werkt het meest van al kostenbesparend. Toch is de vraag of dit een goed idee is als er geen ervaring is
  • Met een lot van een einde der reeks op te kopen, kun je een mooie slag slaan
  • Een radiator is qua aankoop duurder dan een convector, houd er rekening mee dat een convector wel snel warmte oplevert, maar ook snel weer afkoelt
  • Maatwerk hoeft daarom niet duurder zijn
  • Ledverlichting in de badkamer is een uitstekende keuze, zeker rond de wastafel. Op dit moment nog duurder in aanschaf, maar het verbruikt nu eenmaal minder dan een spaarlamp

Auteur: Kelly Cuypers

Prijzen badkamer met budgetinrichting

Badkamerspecialist Van Marcke geeft ons een mooi voorbeeld van een budgetbadkamer.


Overzicht
Volledig meubel inclusief verlichting en spiegel 746,49
Acryl bad 393,25

Eengreepsmengkraan wastafel chroom

114,95
Eengreepsmengkraan bad chroom 163,35
Staand toilet 175,64
Totaal 1593,68
Toebehoren  
Dubbele kleerhaak chroom 15,39
Papierhaak chroom 34,63
Handdoekhouder chroom 37,20
WC-borstelhouder chroom 56,43
reserve papierhouder chroom 32,07
Totaal    1769,60

 

 

Meer Info: Van Marcke

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in