Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Hoe een kachel kiezen die lang mee gaat?

Bij het kopen van een kachel ben je waarschijnlijk op zoek naar een mooi toestel. Toch is een veilige kachel minstens even belangrijk. Want stoken met hout is dat niet gevaarlijk? Nee, tenminste als je van in het begin de juiste keuze maakt en de kachel goed blijft onderhouden. Habitos.be geeft je in dit artikel aandachtspunten bij de aanschaf van een kachel en nuttige tips voor het onderhoud.

Plaatstaal of gietijzer?

Wie op zoek gaat naar een houtkachel merkt al snel dat je kunt kiezen voor een toestel uit plaatstaal of uit gietijzer. Wat zijn de voor- en nadelen van beide materialen?

Bij gietijzeren kachels wordt elk onderdeel gegoten in mallen. Daardoor hebben gietijzeren toestellen geen lasnaden, die een teer punt kunnen zijn. Het gieten in mallen zorgt ook voor oneindige creatieve en decoratieve mogelijkheden, want gietijzer kan gegoten worden in elke mogelijke vorm. Gietijzer is uitermate stevig en duurzaam, maar is wel gevoelig voor breuken.
 
Vaak ogen gietijzeren kachels iets klassieker qua stijl, al zijn ook moderne uitvoeringen mogelijk. Gietijzer kan ook afgewerkt worden met een laag email, waardoor de kachel nog duurzamer wordt. Email is bovendien beschikbaar in verschillende kleuren, zodat je een kachel kunt vinden die perfect aansluit bij jouw interieur. Wie zegt dat een kachel zwart moet zijn? Ook stijlvol wit of trendy groen zijn mogelijk!
 
Stalen kachels worden gemaakt uit vlak plaatstaal. Pluspunten: ontwerpen in plaatstaal ogen strakker, moderner en zijn dus iets tijdlozer dan gietijzeren toestellen. Plaatstalen kachels wegen ook beduidend minder dan gietijzeren kachels. Minpunt: door het gebruik van vlak plaatstaal is er minder creativiteit mogelijk, zowel in decoratie als in kleuren. Bovendien moet je rekening houden met kwetsbare lasnaden. De kwaliteit hiervan hangt af van de gebruikte materialen en van het merk waarvoor je kiest.

Op maat van jouw woning

Naast de keuze voor een materiaal, is het ook erg belangrijk dat je bij de aankoop van een kachel rekening houdt met de ruimte die je wilt verwarmen. Met een te klein vermogen krijg je de ruimte niet verwarmd. Een toestel met een te groot vermogen leidt dan weer tot oververhitting. Kachelgebruikers sluiten daarom vaak gedeeltelijk de luchttoevoer af. Niet doen, want dat leidt tot roetafzetting op de ruit, in de verbrandingskamer en het rookkanaal. Niet alleen de omvang van de te verwarmen ruimte is belangrijk. Houd ook rekening met de gewenste binnentemperatuur, de isolatiegraad van de woning, de oriëntatie van de ruimte, enzovoort. Een kachelspecialist wijst je hierin graag de weg.

Belang van goed onderhoud

Wil je na je aankoop zeker zijn van een jarenlang genot van je houtkachel? Stook dan altijd met droog en zuiver hout (zonder lijm- of verfresten, nagels, …). Gebruik ook nooit te veel hout en geen te grote blokken.
 
Tot slot is ook een regelmatig onderhoud van je kachel belangrijk. Afhankelijk van hoe intens je met je houtkachel stookt, is om de 3 à 5 jaar een groot onderhoud door je installateur nodig. Het courante onderhoud kun je makkelijk zelf doen. Ook een jaarlijks onderhoud van je schoorsteen is aangeraden. Tijdens het stoken komen er immers kleine onverbrande deeltjes vrij, die zich vasthechten in de schoorsteen. Deze deeltjes zijn erg brandbaar en kunnen bij een langdurig slecht onderhoud ontvlammen en schoorsteenbrand veroorzaken. Recente toestellen hebben hier veel minder last van dan oudere, aangezien de verbrandingstechnologie er de laatste jaren sterk op vooruit is gegaan – met hogere rendementen en lagere emissies.
Met dank aan Saey

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in