Verlichting

Het licht gezien op Interieur 2010

Bewegende verlichting, slimme verlichting, subtiele verlichting,… Designers wereldwijd bedachten het afgelopen jaar de meest creatieve verlichtingsconcepten. Habitos.be ontdekte enkele van deze innovaties op Interieur 2010.


Kinetura - Tal

Lichtfabrikant Tal pakt uit met slimme designlampen die van vorm kunnen veranderen. Hierdoor varieert de lichtintensiteit en –beleving. De zogenaamde Kinetura-lampen zijn een ontwerp van het architectenkoppel Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet.
De lampen zijn revolutionair omdat ze in hun geheel kunnen vervormen en daardoor ook een verandering van sfeer teweeg brengen.
De lampen – gemaakt uit composietmateriaal – bestaan in vier modellen, genoemd naar de wereldsteden New York, Tokyo, Shanghai en Santiago. De lampen zijn een primeur omdat je lampen tot hiertoe enkel elektronisch kon dimmen of met lichtkleur kon spelen via led. Kinetura gaat een stap verder en laat de verlichtingstoestellen zelf vervormen om de lichtintensiteit te variëren. Deze vervorming wordt volledig onafhankelijk van het licht gestuurd.

Kinetura Kinetura

Meer info: www.tal.be


°on line – Eden Design

De Hasseltse ontwerper Bart Lens slaagt e rook deze editie weer in vriend en vijand te verrassen met een opmerkelijk verlichtingsconcept. °on line is een tweeledig systeem. In eerste instantie is er een rail die kan worden in- of opgebouwd of als pendelarmatuur kan fungeren. De rail herbergt twee verlichtingscircuits.
In deze rail kunnen dankzij een vernieuwend magneet- en contactsysteem heel eenvoudig diverse led-armaturen worden ingebracht of verplaatst. De led-armaturen zijn stijlgelijk, maar hebben toch elk een eigen karakter en specifieke aanlichtkwaliteit: een mini-richtspotje ‘dot’, in- of uitbouwstrippen ‘in’ en ‘out’ en richtbare plooiplaten ‘knick’. Dankzij de uitgekiende plaatsing van de contactpunten in de rail kunnen de armaturen in twee verlichtingscircuits worden bestuurd. Vernieuwend is ook mogelijkheid de led-verlichting nagenoeg traploos te dimmen.

on line on line

Meer info: www.edendesign.be


Splitline – Delta Light

Ook Splitline van Delta Light blinkt uit in flexibiliteit. De inbouwlijnen kunnen immers op een heel gevarieerde manier ingevuld worden, naargelang wat de ruimte nodig heeft. Splitline trekt als het ware zwarte lijnen doorheen de ruimte en vormt zo een lichtend pad. In deze inbouwlijnen kunnen zowel ledmodules voor accentverlichting als T5 Seamless lampen voor algemeen licht, of high-power ledmodules voor een extra krachtige oplossing worden gecombineerd. Zo creëer je een antwoord op maat van de ruimte.
De verfijnde profielen laten zich moeiteloos integreren in de architectuur. De profiel afwerking kan strak of afgerond zijn en de openingen smal of breed. De inbouwlijnen worden op maat gemaakt.

Splitline

Meer info: Delta Light


RockCoco – Fatboy

 

We kennen Fatboy allemaal van de ruim bemeten zitzakken, maar het merk staat vandaag voor veel meer. Op Interieur ontdekten we RockCoco, een verlichtingskandelaar die de late barok uit de 18e eeuw opnieuw leven inblaast in de 21ste eeuw. Het ontwerp is tegelijkertijd delicaat en speels. Deze doorkijkluster springt in het oog dankzij de ingewerkte rode bedrading. RockCoco is meteen de eerste luster die geschikt is voor outdoorgebruik. Je kan RockCoco dus gewoon in een boom of op je terras of boven je tuinspa hangen. Zijn licht krijgt RockCoco van ledlampjes die omhuld zijn in glas. De luster is beschikbaar vanaf maart 2011.

RockCoco

Meer info: www.fatboy.be


The Outsider – Jacco Maris

The outsider is een imposante buitenlamp, een intrigerend object dat decoratieve eenvoud combineert met een grote dosis robuuste charme. De voet en het gebogen frame zijn vervaardigd van gepoedercoat staal en de kap van gegoten aluminium. Door het grote venster van helder glas geeft the outsider een oogstrelend lichtbeeld. Deze exclusieve buitenlamp is leverbaar in zwart,wit en aluminium blank. Voor montage op een harde ondergrond, zoals steen of beton, is er een voet met boorgaten. Ook is er een versie die kan worden ingegoten in de grond. De collectie bestaat uit een vloerlamp, een hanglamp, een verstelbare hanglamp en een wandlamp. The outsider is in 2010 ontworpen door Jacco Maris en Ben Quaedvlieg.

The Outsider The Outsider

Meer info: www.jaccomaris.com


Praktisch

Interieur 2010 – Je kan zelf nog tot en met 24 oktober in Kortrijk Xpo op ontdekking gaan op Interieur 2010.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in