Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Badkamer geschiedenis: van lampetkan tot wellness

De geschiedenis van de badkamer is in een notendop te vertellen, want de badkamer zoals we die vandaag kennen, is helemaal zo oud nog niet. Wat begon als wassen aan de pomp of boven een kom met ijskoud water is nu geëvolueerd naar baden en ontspannen in een vrij luxueuze en goed verwarmde ruimte.

Marie-Antoinette liet in de 18de eeuw in Versailles enkele kleine kamertjes ombouwen tot badkamer: tegeltjes op de vloer, een afvoer om het badwater te laten weglopen, een zinken badkuip om in te baden. Zij kon dat, want zij was de vrouw van de Franse koning, Louis XVI. De gewone man of vrouw in de 18de eeuw had nauwelijks een gat in de vloer om zijn behoeften te doen... Dat is nog geen 300 jaar geleden. Vandaag zijn heel wat mensen in staat om van hun badkamer meer dan enkel een functionele wasruimte te maken. Met wat extra middelen toveren we een eenvoudige hedendaagse badkamer zo om tot een wellness ruimte of luxueuze design badkamer.

Wassen met de lampetkan

Tijdens de jeugdjaren van de grootmoeder die bijna 90 is, bevond het toilet zich op het koertje achter het huis of op de binnenplaats van de boerderij. Een houten zitplank met een gat er in. Ze waste zich op de slaapkamer die ze deelde met broers en zussen, aan een kom met water die op de kast stond. Met de lampetkan werd de waskom gevuld. Eenmaal per week werd er water verwarmd en in een ovale zinken teil gegoten, die voor de kachel in de keuken of soms in de woonkamer werd gezet.

Van eenvoudig naar luxueus 

Pas na de Tweede Wereldoorlog - dankzij de invloed van de Amerikaen en van de vooruitgang - kwam de badkamer zoals wij ze nu kennen in zwang. Daarvoor was het een privilege van de rijken om te beschikken over een aparte ruimte om zich te wassen.

Eenvoudige badkamers

Die eerste badkamers waren vrij eenvoudig, met een enkele wastafel, een bad of douche, en een toilet. 

Aparte douche

Later evolueerde deze ruimte in huis naar één met een aparte douche - in of naast de badkamer - en meer opbergruimte in de badkamer zelf.

Grote badkamer

In de jaren ’90 werden dubbele wastafels de standaard, en werd de badkamer ook groter.

Luxueus met wellness 

Vandaag besteden (ver)bouwers en herinrichters extra aandacht aan de badkamer, en wordt er zelfs vaak gekozen voor twee ruimtes – een voor de ouders en een voor de kinderen. Functionaliteit komt op de tweede plaats. Veel belangrijker is de sfeer van de ruimte, die de persoonlijkheid van de bewoner moet weerspiegelen. Waar het kan (ruimte, budget), investeren mensen in een badkamer die luxueus is en uitgerust met wellness faciliteiten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in